6 Ocak 2017 Cuma

COŞKUN ÇOKYİĞİT


(1 Haziran 1959, Kahramanmaraş - )


       İlk ve orta öğrenimini doğduğu şehirde tamamladı. Bir yıl Atatürk Eğitim Enstitüsü’nde okudu. Yüksek İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde Osmanlı Medeniyeti Tarihi, Genel Türk Tarihi, Yeniçağ Tarihi, Eski Türk Edebiyatı okuyarak lisans diploması aldı. Profesyonel gazetecilik hayatına İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Gazetesi’ni (1979) çıkartarak başladı. 1983 yılında bir grup arkadaşıyla “Dağarcık” dergisini çıkardı. Son Havadis (1980), Tercüman (1983 -1991), İHA, Türkiye, TGRT (1993-1997), Yeni Ufuk (1997), Akşam (1998), Dünden Bugüne Tercüman ve daha sonra Bugün (2003-2006) gibi çeşitli gazetelerde muhabirlik, röportaj yazarlığı, sayfa editörlüğü, köşe yazarlığı dahil bir çok alanda görev yaptı. BRT televizyonunda “Siyasetin İçinden”, “Karizma”, “Ne Olacak Bu Memleketin Hâli” programlarının yapımcılığı, editörlüğü ve program tasarımcılığı görevlerini yürüttü. 2003 yılında yayın hayatına başlayan İstanbul Televizyonu'nda, “İstanbul Sohbetleri” programı ile pazar günleri canlı olarak yayınlanan “Medya Metre” programının yapımcılığını ve sunuculuğunu yaptı. Gazeteciler Cemiyeti’nin günlük olarak çıkarttığı Bizim Gazete isimli yayında haftalık, Ufuk Ötesi dergisinde aylık yazıları yayınlanmaktadır. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) üyesi.
       Şiirleri, sinema yazıları ve söyleşileri Dağarcık, Doğuş Edebiyat, Türk Edebiyatı, Türkiye Günlüğü gibi dergilerde yayınlandı.
Ödülleri: 1988 yılında “Gençliğin Geleneksel Eğlence Kültürüne Yabancılaşması, 1989 yılında müzikte yaşanan “Arabesk Yabancılaşma” ve 1990 yılında Hollywood sinemasındaki çizgi film ve video klip tarzının sinemaya egemen olmasıyla başlayan “Sinemada Estetik Yabancılaşma” konularında yazdığı “Yapacak Bir Şey Yok ki”, “Kendine İyi Bak” ve “Çizgi Film Estetiği” isimli makaleleriyle Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin kültür ve sanat alanındaki Yılın Başarılı Gazetecisi mansiyon ödüllerini kazandı.
Yapıtları:
Şiir Kitapları:
& Gitmesen Olmaz mı?
Kaynaklar:

Şiirlerinden Seçmeler:

GİTMESEN OLMAZ MI?

Solgun yüzünde bir uçuk tebessüm
Ayrılık vaktinde şafak sökerken
Uzun güne karşı koyamaz göğsüm
Gitmesen olmaz mı? Daha çok erken

Bekle biraz ne olur ezan okunsun
Güneş usulcacık tüle dokunsun
Söyle neden mahmur baygın mahzunsun
Gitmesen olmaz mı? Çok da yorgunsun

Bir saat çalacak komşu bir evde
Kumrular uyanıp bir yakın yerde
Kuşlar ötüşecek pencerelerde
Akşama yeniden geleceksen de

Gitmesen olmaz mı?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder