1 Eylül 2018 Cumartesi

BAYBURTLU ZİHNİ



(1798, Bayburt - )


Asıl adı Mehmet Emin’dir. 16 yaşına dek Bayburt’ta, daha sonra Erzurum ve Trabzon’daki Hacı Pir Efendi Medresesinde eğitim gördü.
Sonraki yıllarda İstanbul’a giderek Mustafa Reşit Paşa ile yakınlık kurdu ve Divan-ı Hümayun kaleminde bir süre çalıştı. Daha sonra Bayburt’a dönen Zihni, 1826'daki Osmanlı-Rus savaşıyla işgal edilen Bayburt’u terketti. İşgalden sonra yeniden Bayburt’a döndü.
Mekke’den Mısır’a birçok yeri dolaşan Bayburtlu Zihni gittiği yerlerde karşılaştığı haksızlıkları eleştiren şiirlerinden dolayı başı dertten kurtulmadı.
Divan şairi olmak için epey çaba gösteren Bayburtlu Zihni, bu anlamda da birçok eser vermesine karşın, sayıca daha az olan hece ölçüsüyle yazdığı şiirleriyle tanındı.
Yaşamının son günlerinde Trabzon’da hastalanınca Bayburt’a gitmek üzere yola çıktı. Ancak Trabzon yakınlarında bulunan Holasan (şimdiki adı Bahçeyaka) köyünde öldü ve orada toprağa verildi. Mezarı 1936'da Bayburt'a taşınır.
Bayburtlu Zihhni'nin Eserleri:
Divan: Kırzıoğlu ve Z. F. Fındıkoğlu; Zihnî'nin Divanını "mürettep" olarak kabul ederler. Yani; Kasaid, Tevarih, Musamatlar, Gazeliyyat ve müfretler olarak beş bölüm halindedir. Divan; oğlu tarafından 1876 yılında İstanbul'da Tavşandasında Matbaa-i Süleyman Efendi'de iki bölüm halinde ve 160 sayfa olarak basılmıştır. 2014'de Bayburt Üniversitesi tarafından yayınlandı.
Sergüzeştname: Eserin sonundaki "Dasıtan-ı Kaziyye-i Sinop" destanında 30 Kasım 1853'de Rus Donanmasının Osmanlı Filosuna yaptığı baskın anlatıldığına göre 1853'den sonra yazılmıştır. Türk Ordusunun Rus Ordusuna karşı Tuna kıyısındaki Kalafat Zaferi de destanda yer alır. Hicviyeler üçüncü bölümdedir. Destanlar ve on adet koşma bu eserdedir. En önemli bölüm olan destanlar bölümünde dokuz adet destan vardır; Akka Destanı, Hart Destanı, Otlakcı Destanı, Eşek Destanı, Ocak Destanı, Dâsıtanı Acibe, Sinop Destanı, Esb-ı lâgar Destanı, Aman Dede Destanı.
Kitabı Hikâyeyi Garibe: Varlığı 1917'den beri bilinmekle beraber çok az nüshası vardı. Yakın zamanda Saim Sakaoğlu'nun yayınlanmasını sağladığı bu eser nesir yani düz yazı eseridir.
Divan-ı Zihnî: Oğlu Ahmet Revayî tarafından 1293/1876 tarihinde İstanbul'da yayımlanmıştır. Eser, 160 sayfalık mürettep bir divan kabul edilirse de önemli farklılıklar vardır.
Sergüzeştnâme-i Zihnî: Yazma hâlinde olan eserin 11 nüshası tespit edilmiştir. Onun ününü artıran destanları bu eserin sonundadır.
Kitab-ı Hikâye-i Gâribe: 27 varaklık bir eser olup, Bayburt beylerinden Abdullah'ın 18 yıllık hayatının hikâyeleştirilmiş şeklidir. Eser, Saim Sakaoğlu ve Ahmet Sevgi tarafından 1992 yılında yayımlanmıştır. Bu eserin Türk romanına geçiş aşamasında önemli bir yeri vardır.
Ayrıca asıl adı Abo Ağa olan Karslı Zihni (18. yy) ve asıl adı Zübeyt Güner olan Kağızmanlı Zihni (1903-1938) adlarında 2 aşık daha bulunmaktadır.
Yapıtları:
      Hakkında Yazılan Kitaplar:
& Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, Bayburtlu Zihni (2016, Akçağ Yayınları, Ank., 235 s.)
Kaynaklar:

Şiirlerinden Seçmeler:

BİZ

Bad-ı saba dost eline varırsan
Ya gelsin ya gidek o diyara biz
Katip arzuhalim yaz ki canana
Ayrılalı düştük ah u zara biz

Katip arzuhalim arşa dayandı
Sinem püryan oldu odlara yandı
Herkes sevdiğinden bezdi usandı
Niye kaldık böyle bahtı kara biz

Namem hem okusun hem yar ağlasın
Aşk oduna düşsün naçar ağlasın
Sinesini dövsün her bar ağlasın
Desin ki zulmettik Zihni zara biz

VARDIM Kİ YURDUNDAN

Vardım ki yurdundan ayak göçürmüş
Yavru gitmiş ıssız kalmış otağı
Camlar şikest olmuş meyler dökülmüş
Sakiler meclisten çekmiş ayağı

Hangi dağda bulsam ben o maralı
Hangi yerde görsem çeşm-i gazali
Avcılardan kaçmış ceylan misali
Göçmüş dağdan dağa yoktur durağı

Laleyi sümbülü gülü har almış
Zevk u şavk ehlini ah u zar almış
Süleyman tahtını sanki mar almış
Gama tebdil olmuş ülfetin çağı

Zihni dert elinden her zaman ağlar
Sordum ki bağ ağlar bağ u ban ağlar
Sümbüller perişan güller kan ağlar
Şeyda bülbül terk edeli bu bağı


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder