6 Ekim 2018 Cumartesi

NERMİN YILDIRIM





(7 Mart 1980, Bursa - )


       Yazar. Yalova, İstanbul, Ankara ve İzmit hattında büyüdü. 1987 yılında yazar olmaya karar verdi. İki sene sonra, ilk yazılarından ve şiirlerinden oluşan defteri "Yarını Bekliyorum" amcası tarafından daktiloya çekilip fotokopiyle çoğaltıldıktan sonra ciltlenerek kitap haline getirildi. Bu çalışma, kısa sürede ailenin en çok okunanlar listesinin üst sıralarına yerleştiyse de edebiyat dünyasında pek ses getirmedi. Anadolu Üni. İletişim Bilimleri Fak. Basın Yayın Bölümü’nden mezun oldu. Üniversite yıllarında "Alem-i Nisvan" başlıklı feminist bir fanzin çıkardı. Çeşitli gazete ve dergilerde muhabir, editör ve köşe yazarı olarak çalıştı, reklam ajanslarında metin yazarlığı yaptı.
    2018’de yayımlanan "Misafir", Berlin Uluslararası Film Festivali’nin edebi eserleri filme uyarlayabilmek amacıyla, Franfurt Kitap Fuarı’yla ortaklaşa yürüttüğü Books at Berlinale programına seçildi.
       Romanları Arapça, Azerice, Bulgarca, Çince, İspanyolca, İtalyanca, İngilizce, Lehçe, Makedonca, Sırpça gibi çeşitli dillere çevrildi. "Manchester Letters", "Tramline Project" gibi uluslararası edebiyat faaliyetlerine katılarak, çeşitli ülkelerin yazarlarıyla ortak çalışmalar yaptı. Uluslararası yazar programlarına konuk olarak, 2013 kışını Köln Kültür Dairesi’nin davetiyle Köln’de, 2015 sonbaharını Şanghay Yazarlar Derneği’nin davetiyle Çin’in Şanghay kentinde geçirdi. Uluslararası PEN yazarlar birliği üyesi. Barselona ve İstanbul’da yaşıyor.
Nermin Yıldırım, kaybolmuşlara, hayattan ne istediğini unutmuşlara ve çıkış aramaktan yorulmuşlara eşsiz bir harita sunuyor. “Masumiyet çoktan terk ettiğimiz bir şehir, sadece çocukların bildiği eski bir şiir...” 1960’larda kaleme alınmış esrarengiz mektuplar almaya başlayan Rıdvan, mektupların anlattığı sıra dışı ihanet hikâyesinin peşine düşerek, geçmişten bugüne uzanan sancılı bir sırrı çözmeye koyulur. Parçalar birleştikçe “bütün” tekinsizleşecek; Rıdvan, yaklaşmaktan korktuğu kadim kavşağa doğru sürüklenecektir. Saklı Bahçeler Haritası ile okuru aklın ve kalbin karanlık dehlizlerinde dolaştıran Nermin Yıldırım, kaybolmuşlara, hayattan ne istediğini unutmuşlara ve çıkış aramaktan yorulmuşlara eşsiz bir harita sunuyor. “İnsanın karakteri, bir ülkenin ve bir çağın tarihiyle iç içe geçtiğinde hayatlar kolay savrulur. Birindeki değişim, diğerindeki değişimin habercisidir. Yarın ne olacağını kim bilebilir? Has bir dile yaslanan Nermin Yıldırım, insanın ruh haritası ile toplumun ruh haritasının kesiştiği yerde, edebiyatın güçlü haritasını çıkarıyor ve orada herkese yeni bir kader çiziyor.” (Burhan Sönmez)
Nermin Yıldırım "Unutma Beni Apartmanı"nda, cesurca bir yaklaşımla aile kavramını masaya yatırırken aşkı, insan ilişkilerini, toplumsal çalkantıların bireylerin iç dünyalarında yarattığı kopuşları ve yabancılaşmayı keskin bir gözlem gücüyle aktarıyor. 
Söyleşileri Cumhuriyet Cumartesi, Hürriyet Cumartesi, Hürriyet Pazar, Oksijen, Radikal Kitap, Remzi Kitap Gazetesi, Star gibi dergi, gazet ve eklerinde yayımlandı. 
2013-2018 yılları arasında Ot Dergi’de "Dış Hatlar", Kasım 2018'den itibaren ise Kafa dergisinde "Uzakların Kafası" adlı köşelerinde düzenli olarak öyküler yazdı/yazıyor.
Ödül: "Dokunmadan" adlı kitabıyla Dünya Kitap 2017 Yılın Telif Kitabı Ödülü’ne, "Ev" adlı kitabıyla 2021 Duygu Asena Roman Ödülü'ne layık görüldü.
Yapıtları: Roman: *Unutma Beni Apartmanı, Doğan Kitap, İst.: 2011 *Rüyalar Anlatılmaz, Doğan Kitap, İst.: 2012 *Saklı Bahçeler Haritası, Doğan Kitap, İst.: 2013 *Unutma Dersleri, Doğan Kitap, İst.: 2015 *Dokunmadan, Hep Kitap, İst.: 2017 *Misafir, Hep Kitap, İst.: 2018 *Ev, Hep Kitap, İst.: 2020
Katkıda Bulunduğu Kitaplar: *Kar İzleri Örttü, “Kırmızı Kar” adlı öyküsüyle; haz. İlknur Özdemir, Kırmızı Kedi, İst.: 2012; *Öyküden Çıktım Yola, “Kara Kaya” adlı öyküsüyle; haz. Remzi Karabulut, Aylak Adam, İst.: 2014; *Kadınlar Arasında, “Narin Ben Geldim” adlı öyküsüyle; haz. Murathan Mungan, Metis, İst.: 2014; *Güçoburlar, "Hoş Geldin" adlı öyküsüyle; haz. Aslı Tohumcu, Kutlukhan Kutlu, Doğan Kitap, İst.: 2015.
Kaynaklar: Metin Celâl, "Okuduğum Kitaplar", Cumhuriyet Kitap, S. 1111, 2 Haziran 2011; Eray Ak, "Aile İçine Karanlık Ayna", Cumhuriyet Kitap S. 1157, 19 Nisan 2012; Özlem Karahan, "Çünkü bütün yaralar aynı şekilde kanar", söyleşi, Radikal Kitap, S. 659, 1 Kasım 2013, 24; Eray Ak, "Nermin Yıldırım'dan 'Saklı Bahçeler Haritası'". Cumhuriyet Kitap, S. 1239, 14 Kasım 2013; Irmak Zileli, "Nermin Yıldırım’la Söyleşi", Remzi Kitap Gazetesi, Ağustos 2016; Ayşe Arman, "Sokaklar da bizim, kahkahamız da…", söyleşi, Hürriyet, 11 Mart 2017; Asuman Kafaoğlu-Büke, "Dokunmadan Görmek", Cumhuriyet Kitap, 23 Mart 2017; Gizem Tümbay Koçak, "Nermin Yıldırım: Yazdıklarımı Çekmecede Kilitlemiyorum", söyleşi,  Star, 22 Nisan 2017; Ayşe Arman, "Sadece insan insana şifa verebilir", söyleşi, Hürriyet, 9-10 Ekim 2018; Feridun Andaç, "Nermin Yıldırım: Toplumsal Çözülmenin Romancısı", Aydınlık, 22 Ekim 2018; Sibel Oral, "280 Kilometrelik Yürüyüşün Romanı", söyleşi, Oksijen, 29 Ocak 2021; Doğan Kitap internet sitesi, erişim tarihi: 29 Kasım 2021.

*29 Kasım 2021 tarihinde güncellendi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder