25 Kasım 2012 Pazar

ASLIHAN TÜYLÜOĞLU








(2 Nisan 1972, Aydın - )


Yağmurgülü ve Kaçkınpatı müstearlarını kullandı. Annesi Hikmet Hanım ile babası İsmet Bey. İlkokula, 1978'de Eskişehir’de başladı. Üçüncü sınıfı Aydın Halide Hatun İlkokulu'nda, dördüncü sınıfı Trabzon Fatih İlkokulu'nda okudu. 1983’te Trabzon 24 Şubat İlkokulu'ndan mezun oldu. Trabzon’da başladığı ortaokulu 1986'da, Çorum/Alaca Şehit Nedim Tuğaltay Lisesi orta kısmında tamamladı. 1989'da Çorum Fatih Lisesi'nden, 1994'te Erciyes Üni Mühendislik Fak. Elektronik Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre Ordu ve Giresun’da çalıştıktan sonra İzmir’e yerleşti. 1996-2019 arasında özel şirketlerde mühendis olarak çalıştı. 2014'te Anadolu Üni. Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. 2019'dan bu yana eşiyle birlikte resturant şletmeciliği yapıyor. EMO, Esnaf ve Sanatkarlar Odası ve Edebiyatçılar Derneği üyesi. İzmir’de yaşıyor; evli.

Şiirleri, yazıları ve söyleşileri; Akköy, Aksisanat, Alaz, Andız, Aydınlık Kitap, Cazkedisi, Cumhuriyet Kitap, Çayyolu, Deliler Teknesi, Denizsuyukâsesi, Dize, Edebiyat Nöbeti, Edebiyatist, Eliz Edebiyat, Esinti, Hayâl, Kıyıdili, Koridor, Kurşunkalem, Kuzgun, Lodos, Maraşantiya, Mavi Yeşil, Me'yus, Mühür, Papirüs, Patika, Silgi, Sözgelimi, Şehir, Şiirden, Şiiri Özlüyorum, Şiiristan, Temren, Türk Dili, Üvercinka, Varlık, Yazılıkaya, Zalifre Yazıları vb. dergi, gazete ve eklerinde yayımlandı, yayımlanıyor.

"Toplumsal yaşamın bireye yönlendirdiği yıkıcı, suçlayıcı, baskılayıcı tutuma karşı koyan şiirler yazıyor Aslıhan Tüylüoğlu./.../Her şiirinde yeni bir deneyimlemeye kalkışması, Türk şiirine yeni imge düzeni ve izlekler kazandırmasını da sağlıyor..."Şair, herkestir; şair, herkesin ağzıyla konuşur” diyen Aslıhan Tüylüoğlu'un bir şair olarak Montaigne'in "Her insanda insanlığın bütün halleri vardır." özdeyişinin içerdiği anlama bağlı kaldığı da söylenebilir. Yaşamı derinliğine okuma çabası, imgelerini yaşamı anlamlandırmak adına seçmesi; basit, sade ve sıradan görünen şeylerdeki çıplaklığın getirdiği sarsıcılığı yakalamasını sağlıyor. Böylece herkesin bildiği, gördüğü, hissettiği yaşadığı ama dile getiremediği şeyleri şiir tekniğinin verdiği imkânlarla bir iki dizede anlatabiliyor./.../Yazmaya yazgılı bir şair Aslıhan Tüylüoğlu." (Çiftçi)

Ödül: “Yokuş Çıkan Su” adlı kitabıyla Homeros Ödülleri, 2012 Metin Eloğlu Şiir Ödülü’nü; “Behçet Necatigil’in Manifestosu Bir Şiir: 'Panik'” adlı yazısıyla 2013 Homeros Edebiyat Ödülleri / Bir Şiiri İnceleme yarışmasında ikincilik ödülünü;  Behzat Ay Yazın Ödülleri 2013 / Şiir İnceleme yarışmasında iki çalışmasıyla birincilik ödülünü; ""Günlerin Yorgun Tanığı" ve "Yorgun Sarkaç Tamircisi" Hayati Baki ile Söyleşi" adlı söyleşisiyle 2014 Homeros Edebiyat Ödülleri / Bir Şairle Söyleşi birincilik ödülünü, “Gölge, Günah ve Kedi”dosyası ile 2017, Karşıyaka Belediyesi Attila İlhan şiir Ödülü Birinciliği.

Hakkında Yazılan Kitaplar: *Seçkin Poetikalar: Aslıhan Tüylüoğlu, (Haz. Seçkin Zengin), Nevşehir: Şiiri Özlüyorum, 2019

Hakkında Hazırlanan Özel Sayı, Dosya ve Bölümler: Cüneyne Dergisi, S. 5, Temmuz Ağustos 2022, Aslıhan Tüylüoğlu Dosyası

Yapıtları: Şiir: *Balkon Yalnızları, İzmir: Etki/Dize, 2008 *Yokuş Çıkan Su, İzmir: Etki/Dize, 2011 *Bir Kadın Masalı, İzmir: Etki/Dize: 2013 *Kuşların Akşamı, İzmir: Etki/Dize, 2015 *Gölge Günah ve Kedi, İzmir: Karşıyaka Belediyesi Kültür, 2017 *Günlerle Bozmak, Yıldız Tozu, 2021.

Deneme-İnceleme-Söyleşi: *Ülkü Tamer Şiiri “Gole Giden Panter” Ank.: Klaros, 2019 *Her Şiir Bir Tabanca, Ank.: Klaros, 2020 *Yenibütüncü Şiirin Manifestosu, (Yazılar-Karşı Yazılar; Veysel Çolak ile birlikte), Ank.: Akdoğan, 2021 *Usta Şairlerin Poetikaları Üzerine Söyleşiler, (Veysel Çolak ve Hatice Eğilmez Kaya ile birlikte), Ank.: Akdoğan, 2021 *Kentin Şiir Kıyısı, (Hatice Eğilmez Kaya ile birlikte), Ank.: Akdoğan, 2021.

Katkıda Bulunduğu Kitaplar: *Bir Şiirin İçi (İnceleme, Gökben Derviş, Nilüfer Altunkaya, Nuran Kekeç ile), İzmir: Karşıyaka Belediyesi, 2013 *Bir Şiirin Söylediği-3 (İnceleme, Şerif Mehmet Uğurlu, Gamze Akbaş, Seçil Özcan, Onur Akyıl, Melih Elhan ile birlikte), İzmir: Mayıs, 2013 *Şiir Artık Vatanım (söyleşi, Atalay Saraç, Dizdar Karaduman, Funda Dimli ve Nalân Şen ile birlikte), İzmir, Karşıyaka Belediyesi, 2014.

Kaynaklar: Çiftçi, Tezkire, 26-27; Veysel Çolak, "Üç Şair Kadın, Üç Şiir Kitabı", Cumhuriyet Kitap, S. 1121, 11 Ağustos 2011, 19; Veysel Çolak, "Aslıhan Tüylüoğlu'nun Şiiri", Mor Taka, S.: 17, 54; Veysel Çolak, "Sözden ve Güzden Yaralı Bir Şair- Aslıhan Tüylüoğlu", İz dergisi, Salihli Şiir İkindileri-46, Güz sayısı, 26 Kasım 2011; Fatma Aras, "Aslıhan Tüylüoğlu'yla Söyleşi", söyleşi, Temren, S. 6, Kasım - Aralık 2011; Veysel Çolak, "Türk Şiirinde Kadın Algısı ve Duyarlığı / Bir Şair Kadın: Aslıhan Tüylüoğlu", Özgür Edebiyat, S. 31, Ocak-Şubat 2012, 101; Nesrin İnankul, Aslıhan Tüylüoğlu’ndan “Yokuş Çıkan Su”, Türk Dili, S. 150, Mayıs-Haziran 2012; Zeki Karaaslan, "S’on Bahçenin Kırk Çiçeği", İst.: Mühür, Eylül 2012, 8; Rıza Aslan, Şairin Parmak İzi, İst.: Artshop, 2013, 123; Nermin Ağaoğlu-Zerrin Saral, Edebiyatımızda Kadın Yazarlar Sözlüğü, İst.: Phoenix, 2013; Veysel Çolak, "Aslıhan Tüylüoğlu: Füruğ Ferruhzad'ın  Şair Kızı", Aydınlık Kitap, 26 Temmuz 2013; Hüseyin Peker, "2014'te Şiirle Bakarken", Eliz Edebiyat, S. 60, Aralık 2013; Dizdar Karaduman, "Şiire Tutunan Bir Hayat: Aslıhan Tüylüoğlu", Mühür, S. 59, 71; Seval Aslan, "Bir Kadın Masalı' Üstüne Bir Deneme", Patika, S. 86, Temmuz-Ağustos-Eylül 2014; Hilmi Haşal, "Aslıhan Tüylüoğlu ve Sonsuzluğa Atılan İlmek, Eliz Edebiyat, S. 83, Kasım 2015


Hazırlayan: Şükrü Kırkağaç

*3 Ağustos 2022 tarihinde güncellendi.


BULUŞMA

Ellerim boyna saçımı düzeltiyorsa
Aklım benden önce sana vardığı için

Bir çantaya girip çıkıyorsa bir ayna
Gözlerimin pırıltıyla sürmelenmesi sana

Uslu bir tedirginlik çekiştiriyor eteklerimi
Dudaklarım gülümsemeyi geziniyorsa

Yol yaklaştıkça serçeler uçuyor göğsümden
Tut onları kalbine kondur özenle

Ateşe bir odun da sen at boş durma
Nasıl büyür insan yoksa bir aşkla

Bu sonsuz akışkan rüya senin
Umut bana verdiğin kırmızı şal, omzumda

Bir kadın biraz huzursuz ve tuhafsa
Uzun bir ayrılığın arka sokağıdır bu

Ya da ilk buluşma!

KUŞLARIN AKŞAMI

Her düş ulaşır bir sonrasızlığa
Bulun beni ağzınızdaki o buruk tatta

Mevsimlerden artanı serptim
Uğuldadı sokağınız
Haftaların koşturduğu gölgeli günler
Külçe ayar savruldu kapınızdan
Ezber eden bir öğrenciydim hayatınızı

Yorgunluğunuzu toplasaydım adımlarımdan
Dik dururdunuz korkuluklar karşısında
Gülümserdim ben de bakıp boyunuza

Çalıntı mutlulukların bedeli ağır
Güveler yemiş kasketini güneşin
Aramayın boşuna
Uçmayı reddediyorum sabahsız yarınlara
Bunca kırık dökük şehirden sonra
Taşındım sessizce kuşların akşamına

“Kuşların Akşamı” adlı kitabından

MAYIS ÇİÇEKLERİ

Herkes kendisinden az
Başkasından çok

Unutmuş belki de göğe bakmayı

İncinen kilimler diyarı
Bir dudak hüzün

Aynı tas da hamam yıkılmış
Onlardaki şaşkınlık bundan
Savrulan yerlerinde küf tadı

Burkuluyorum ince yerlerimden
İğde kokularından yürüyüp geliyorum

Karşındayım işte sabah dağınıklığı

Bir aşk bir yenilgiyi kurtarır
Bir ip bir uçurumu

YALNIZLIK ÇİÇEKLERİ

Acemice işlenmiş dalgınlıklarda
Göğsüm ekilmiş
Sonra unutulmuş sevda toprağı

Geceyi kazıdım tırnaklarımla
Yaldızlı düşleri
Akıllı sözcükleri

Kaç kimsesizlik bulaşmıştı
Ellerime bilmem
Tutundum çiçeğine ağzının

Toz toprak içinde günler
Yıkandım yağmura duran ağaç kadar…

İstesem de dokunamam yalnızlığına
Dokunulmaz çünkü kuşların yarasına

Eski bir çocuktan artan masal
Hem sana yetsin hem bana

*Şiirler Aslıhan Tüylüoğlu'nun izniyle yayınlanmıştır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder