9 Eylül 2018 Pazar

BOĞOS LEVON ZEKİYAN



(1943, İstanbul - )


Roma’daki Pontificia Università Gregoriana’da Felsefe ve Teoloji bölümlerini bitirdi. Aynı üniversitede Doğu Teolojisi ve İnanç Sistemleri üzerine çalıştı. 1971-85 yılları arasında İstanbul’da İtalyan Lisesi, Pangaltı Mıkhitaryan Lisesi ve Getronagan Lisesi’nde öğretmenlik, Venedik’te de Moorat-Raphael Koleji’nde öğretmenlik ve müdürlük yaptı.
Venedik’teki San Lazarro Ermeni Akademisi sekreteri (1974-81); Milano’daki “Centro di Studi e di Documentazione della Cultura Armena”da edebiyat ve tarih uzmanı olarak (1976-90) görev yaptı. Venedik Üniversitesi Ermeni Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanlığı; Moorat-Raphael Koleji ve Venedik Üniversitesi’nde düzenlenen Ermeni Dili ve Kültürü-Yoğunlaştırılmış Yaz Kursları Direktörlüğü; Roma’daki “Pontifical Institute of Oriental Studies”in Baflkanlığı gibi akademik sorumluluklar üstlendi. 1988’den 1990’ların başına kadar Kaliforniya La Verne Üniversitesi’nin Uluslararası Amerikan Ermeni Koleji’nde konuk öğretim görevlisi olarak ders verdi.
Çalışmalarında özellikle etnokültürel kimlik meselesi, Ermenilerde dini ve dindışı düşüncenin gelişmesi üzerinde duran Zekiyan, sayısız makalenin yanı sıra, L’interiorismo agostiniano. La struttura onto-psicologica dell’interiorismo agostiniano e la memoria sui (Cenova, 1980); The Armenian Way to Modernity. Armenian identity between Tradition and Innovation, Specificity and Universality (Venedik, 1977), Türkçe çevirisi Aras Yayıncılık’tan çıkan Ermeniler ve Modernite. Gelenek ve Yenileşme/Özgürlük ve Evrensellik Arasında Ermeni Kimliği (İstanbul, 2001); La dialetica tra Valore e contingenza. Dalla fenomenologia culturale verso una rifondazione assiologica (Napoli, 1998) gibi kitaplara imza attı.
2014’te Papa I. Franciscus tarafından Başpiskopos mertebesine yükseltilen ve İstanbul’daki Katolik Ermenilerin dini önderi olarak tayin edilen Zekiyan, halen bu makamda bulunmaktadır.
 Yapıtları:
      İnceleme Kitapları:
& Ermeniler ve Modernite (İngilizceden çeviren: Altuğ Yılmaz; 2001, Aras Yayıncılık, İst., 144 s.)
& Kayıp Kentten Manevi Vatana - Ermeni Tarihine Toplu Bir Bakış Denemesi (Çevirmen: Sema Postacıoğlu, 2018, Aras Yayıncılık, İst., 256 s.)
Kaynaklar:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder