22 Mayıs 2011 Pazar


YUNUS KORAY
(25 Ekim 1957, Sülekler Köyü, Korkuteli / Antalya - )


       Asıl adı Koray Küçükemiroğlu. Yunus Koray K. Ve Hayali imzalarını da kullandı. Feride SarOrta öğrenimini Antalya Lisesi’nde (1976), yüksek öğrenimini AÜ Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Türk Dili Edebiyatı Bölümü Türk Dili Anabilim Dalı’nda tamamladı (1982). 1974-78 yılları arasında Antalyaspor genç takımı, Finikespor ve Korkutelispor’da futbol oynadı. İvrindi, Susurluk, İzmir ve Korkuteli'nde çeşitli liselerde edebiyat öğretmenliği, düzeltmenlik ve sigortacılık yaptı. Dördüncü Yeni dergisinin (1994-95, 2 sayı) yayın danışmanlığını üstlendi; Odak Radyo’da “Şiir, Yine Şiir” adlı programı hazırlayıp sundu. Edebiyatçılar Derneği yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı. Antalya’da yaşıyor.
       Yayımlanan ilk şiiri “Beyazı Emziren”, Türk Dili dergisinin Şubat 1977 sayısında Koray Küçükemiroğlu imzasıyla çıktı.
       Şiirleri, yazıları ve söyleşileri Akatalpa, Ankara Sanat, Dilizi, Diyojen, Dönemeç, Dördüncü Yeni, Edebiyat Cephesi, Edebiyat ve Eleştiri, Gösteri, Güldiken, Ilgaz, Karşı Edebiyat, Kıyı, Kocatepe, Körfez, Mavi Derinlik, Merdiven Şiir, Milliyet Sanat, Oluşum, Saçak, Sanat Rehberi, Sesimiz, Sincan İstasyonu, Somut, Sözcükler, Tan, The New Renaissance (ABD), Türk Dili, Türkiye Yazıları, Varlık, Yamaç, Yapıt, Yazın, Yeni Biçem, Yeni Türkü, Yusufçuk vb. gibi dergi, gazete ve eklerinde yayımlandı.
Ödülleri: “Yaşamı Yargılayan Şiirler” adlı dosyasıyla 1984 Akademi Kitabevi Şiir Başarı Ödülü; “Ölümsüz Ölüler” ile 1990 Mavi Derinlik Dergisi Şiir Ödülü (birincilik);  “Karşı Kitap” adlı dosyasıyla 1995 Ali Rıza Ertan Şiir Başarı Ödülü ve Sabri Altınel Şiir Ödülü (ikincilik) aldı.
Yapıtları:
Şiir Kitapları:
& Yaşamı Yargılayan Şiirler (1987, Cem Yayınevi, İst.)
& Devlet ve Patika (1993, Gölge Yayınları, İst, 48 s.)
& Karşı Kitap (1997, Doruk Yayıncılık, Ankara)
& Kuyudaki Sarkaç / Toplu Şiirler 1980-1995 (Yaşamı Yargılayan Şiirler, Devlet ve Patika ile Karşı Kitap adlı şiir kitaplarının toplu basımı; 2002, Toplumsal Dönüşüm Yayınları, İst., 336 s.)
Kaynaklar:
1.  Tanzimat’tan Bugüne Edebiyatçılar Ansiklopedisi Cilt II / 2001, Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık, İst., s: 919

Hiç yorum yok: