22 Mayıs 2011 Pazar

MEHMET SADIK KIRIMLI


(1934, Balıkesir - )


       Hanife Hanım ile Devlet Demiryolları’ndan emekli İbrahim Kırımlı’nıın oğlu. Orta ve lise öğrenimini Balıkesir'de, yüksek öğrenimini İzmir İktisadi Ticari İlimler Akademisi'nde tamamladı.  Önce TRT Genel Müdürlüğü Ankara Radyosu Reklam Yayınları Ünitesi ve  Bütçe Mali Kontrol Şube Müdürlüğü'nde uzman, daha sonra atandığı İzmir Radyosu'nda sırasıyla şef, şube müdürü ve idari işler müdürü olarak uzun yıllar çalıştı. Sonra da Bölge Müdürlüğü Danışman-Uzmanlığı'ndan 1998 yılında emekli oldu.
       Lise yıllarından beri şiirle uğraşıyor. Türkiye Radyoları için çeşitli radyo oyunları yazdı, ödüller kazandı. Fotoğraf sanatıyla ilgili on iki yıl önce başladığı çalışmalarıyla ortak ve kişisel sergilere katıldı ve ödüller aldı. Felsefe ve çeşitli edebiyat etkinliklerinde söyleşilere katıldı, bu konuda etkinlikler düzenledi. İzmir Kültür ve Sanat Derneği kurucuları arasında bulundu ve bu derneğin üç yıl başkanlığını yaptı.
       İlk şiir yapıtını 1968 yılında "Aldanış" adıyla yayımladı. Daha sonraki yıllarda şiirleri çeşitli edebiyat ve sanat dergilerinde yayımlandı. 1972 yılında Yelken dergisinde yayımlanan bir şiiri nedeniyle, sıkıyönetim komutanlığınca tutuklanarak cezaevinde yattı, daha sonra serbest bırakıldı.
       Halen İzmir'de yaşıyor,
       Şiirleri, yazıları ve söyleşileri Afrodisyas Sanat, Akatalpa, Akköy, Alaz, Bahçe, Bireylikler, Cumhuriyet Kitap, Çinikitap, Deliler Teknesi, Dize, Eliz Edebiyat, Her Şeye Karşın, Kasabasanat, Kurgu, Kurşunkalem, Mor Taka, Mühür, Patika, Sonra Edebiyat, Şehir, Şiiri Özlüyorum, Ünlem, Yeniyazı, Zalifre Yazıları vb. gibi dergi, fanzin, gazete ve eklerinde yayımlandı. Bazı şiirleri şarkı formunda bestelendi.
       Ödülleri: 1970 TRT Çocuk Oyunları Başarı Ödülü; 1999 TRT Radyo Oyunu Yarışması’nda mansiyon; 1999 Atadost Yayınları Şiir Birincilik Ödülü”nü ve 2001 İzmir Karşıyaka "CUMOK, Uğur Mumcu Şiir Birincilik Ödülü"nü kazandı. 2005 yılında Karşıyaka Belediyesi Homeros Şiir Emek Ödülü’nü aldı. 2011 Behzat Ay Şiir Ödülleri kapsamında Arzu K. Ayçiçek ile birlikte Şiir Emek Ödülü’nü paylaştı.
Yapıtları:
Şiir Kitapları:
& Aldanış (1968, Kendi Yayını, Ege Üniversitesi Matb., İzmir)
& Gün Kesiği (2000, Sardes Yayınları, İzmir, 78 s.)
& Güz Kuşatması (2002, Etki Yayınları, İzmir, 64 s.)
& Ağacına Küsen Yaprak (2007, İlya Yayınları, İle Şiir Dizisi, İzmir, 80 s)
& Aşk Kapısı (2010, Mühür Kitaplığı, İst., 68 s.)
& Sebepsiz Sevinçler (2013, Mühür Kitaplığı, İst., 64 s.)
& Aşk da Yorulur (2015, Mühür Kitaplığı, İst., 72 s.)
       Deneme Kitapları:
& Özün Gümüş Aynası (Mühür Kitaplığı, İst.)
Kaynaklar:

A  Tanzimat’tan Bugüne Edebiyatçılar Ansiklopedisi Cilt II, 2001, Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık, İst., s: 503

Hiç yorum yok: