24 Haziran 2021 Perşembe

UMUT YAŞAR ABAT

 (1972, Kars - )

Şair, yazar, öğretmen. İlk ve ortaöğrenimini Kars'ta tamamladıktan sonra Gazi Üni. Fen Edebiyat Fak. Felsefe Bölümü'nden mezun oldu. Yüksek lisans eğitimini de aynı üniversitede “İmmanuel Kant’ın Felsefesinde Mekân ve Zaman” adlı teziyle tamamladı (2001, Dan. Prof. Dr. Süleyman Bolay, SBE, Felsefe ABD). Felsefe, mantık, sosyoloji, psikoloji, insan hakları ve demokrasi dersleri verdi. Kısa adı KIBATEK olan Kıbrıs Balkanlar Türk Edebiyatları Kurumu Üyesi. Ankara Demokrasi Koordinasyonunda Eğitim, Gençlik ve Kent Koordinatörlüğü görevlerinde bulundu. Düşünce Merdiveni adlı felsefe dergisinin çıkmasına katkı sağladı ve bu derginin çıkması aşamasında yazı işleri müdürlüğü yaptı. Ankara'da yaşıyor.

Nanoist Manifesto ve Nanoizm kitabında sanat ve felsefe tarihinde ortaya çıkan ilk ve tek ekol olan nanoizmin edebiyat, sanat ve felsefe anlayışını içeren, sistematik ve kuramsal alt yapısını belirleyen üç manifesto yer alıyor. Bu kitapta nanoizmin çıkış gerekçeleri, nanoizme yapılan itirazlar ve bu itirazlara verilen cevaplar da aktarılmıştır.

Şiir ve yazıları Afrodisyas Sanat, Berfin Bahar, Deliler Teknesi, Dize, Dost Dost, Eğitim, Felsefece, Felsefeci, Folklor Edebiyat, Güncel Sanat, Lacivert, Müdafaa-i Hukuk, Mühür, Paspatur, Patika, Sincan İstasyonu, Şiiri Özlüyorum, Turnalar, Zil ve Teneffüs gibi dergilerde yayımlandı. 

Yapıtları: Şiir: *Uçurumlar, Ürün, Ank.: 2001 *Takvimsiz Zamanlar, Kül Sanat, Ank.: 2005 *Nanoist, Kanguru, Ank.: 2009 *Nanoist Divan, Ürün, Ank.: 2012.

Araştırma: *Immanuel Kant'ın Felsefesi'nde Mekân ve Zaman, Ürün, Ank.: 2011 *Nanoist Manifesto ve Nanoizm, Ürün, Ank.: 2012 

Kaynaklar: Cazim Gürbüz, "Nanoizm Manifestosu ve Şair Umut Yaşar Abat…", Yeni Çağ, 24 Mayıs 2016.


Hiç yorum yok: