27 Şubat 2020 Perşembe

GÜLAYŞE KOÇAK


(27 Mart 1956, New York /ABD -) 

Yazar, çevirmen. Ferengiz Hanım ile emekli elçi Sacit Somel’in kızı. Siyaset bilimci Prof. Sina Akşin dayısıdır. Okul öncesi çocukluğu Addis Ababa’da geçti; ilkokulu Kopenhag’da, ortaokulun bir bölümünü TED Ankara Koleji’nde okudu. Lise eğitimini Hannover’de bir “gymnasium”da alırken, Hannover Müzik ve Tiyatro Yüksekokulu’nda misafir öğrenci olarak piyano eğitimini sürdürdü. 1975'te Ankara Tevfik Fikret Lisesi’ni, 1979'da AÜ SBF Basın-Yayın Yüksek Okulu’nu bitirdi. Ankara’da Kanada Büyükelçiliği’nde on yıl, White and Case Hukuk Şirketi’nde üç yıl çalıştı. Amatör oda müziği grubuyla birlikte konserler verdi, ayrıca üç yıl boyunca Anglikan Kilisesi’nin pazar ayinlerinde org çaldı. 2003’ten itibaren öğretim görevlisi olarak İstanbul Sabancı Üniversitesi Yazma Becerileri Merkezi’nde ve daha pek çok kurumda Yaratıcı Yazma atölye çalışmaları düzenlemeye başladı. 2014’te Sabancı Üniversitesi’nden emekli oldu. Halen pek çok kurumda, çeşitli yaş ve meslek gruplarından kişilere yönelik Yaratıcı Yazma, Yaratıcı Düşünme atölyeleri düzenlemekte, öğretmen seminerleri vermekte, Etkili Yazma Teknikleri, İş Yazışmaları Teknikleri, Çatışma Yönetimi eğitimleri vermektedir. Ayrıca, 2007’den bu yana “Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Araştırmaları Forumu” kapsamında Istanbul’da ve Türkiye’nin çeşitli illerinde öğretmenlere, okul yöneticilerine ve karar mercilerine, eğitimde toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimlerini sürdürmektedir. İstanbul’da yaşıyor; siyaset bilimci Doç. Dr. Cemil Koçak ile evli ve iki çocuk annesidir. 
İlk çevirisi (“Eski Yunan Özlemi ve Endüstri Toplumu”, H. Arendt) Mete Tunçay’ın hazırladığı Çağdaş Siyaset Felsefecileri adlı kitapta yer aldı (İst., 1981, 223-242). Çevirilerinin yanı sıra Mahsus Mahal, PsikeArt, Tarih ve Toplum, Virgül gibi dergilerde makale ve kitap eleştirileri yayımlandı. Çifte Kapıların Ötesi’nde psikanaliz tedavisi sırasında “tranferance (aktarım) nevrozu”na tutulmuş bir kadının yaşadıklarını, çevresini ve iç dünyasını anlattı. Günlük ve mektuplardan oluşan roman içten, coşkulu ve yalın diliyle dikkat çekti. İkinci romanında ise müzikal bir atmosfer içinde kadın-erkek ilişkilerini irdelediği belirtildi. 
Yapıtları: Roman: Çifte Kapıların Ötesi, Oğlak, İst.: 1994; Gözlerindeki Şu Hüznü Gidermek İçin Ne Yapmalı?, Oğlak, İst.: 1999; Topaç, Kanat, İst.: 2004; Siyah Koku, YKY, İst.: 2012. 
İnceleme: Yaratıcı Yazmanın Hazzı, Alfa, İst.: 2013.
Deneme: Denemedi Demeyin, Alfa, İst.: 2017.
Masal: Fare ve Lasi'nin Maceraları, Alfa, İst.: 2018.
Çeviri: Gotthard Jaschke, Türkiye Kronolojisi (1938-1945), TTK, Ank.: 1990; Raymond Geuss, Kamusal Şeyler, Özel Şeyler, YKY, İst.: 2006.
Kaynaklar: E. Ergu, “Yeni Bir Yazar: Gülayşe Koçak”, söyleşi, Sabah, 8 Ocak 1998; İskender Savaşır, “Yalom’un Sorduğu Yanlış Soru: ‘Siz Kimsiniz?’”, Virgül, S. 30, Mayıs 2000, Yapı Kredi Yayınları internet sitesi, erişim tarihi: 27 Şubat 2020, İletişim Yayınları internet sitesi, erişim tarihi: 27 Şubat 2020. 

Hiç yorum yok: