9 Şubat 2020 Pazar

NESRİN AĞIŞ MORALI

(1909, Büyükdere, İstanbul – 10 Eylül 1981, İstanbul)

Şair, yazar, çevirmen ve eğitimci. Nesrin Moralı. Sadrazam Halil Hamit ailesinden Atıf Paşazade Mehmet ile, Suphi Paşazade Sami Beyin kızı yazar Seniha Moralı Hanım’ın kızıdır. Seniha Sami soyadı kanunu çıktıktan sonra Moralı soyadını aldı. Çevirmen, ressam Münevver Moralı kardeşidir. Çocuk yaşta annesinden İngilizceyi öğrendi. İlköğrenimini özel olarak tamamlayarak Arnavutköy Kız Koleji’ne girdi. Koleji bitirdikten sonra öğretmenlik hayatına atıldı. Bursa ve İzmir liselerinde öğretmenlik yaptı. Evlendikten sonra öğretmenlikten ayrıldı. Amerikan Koleji’nde kütüphaneci olarak çalıştı. 1975’Te emekli oldu.
Nesrin Morali küçük yaşta kendini yazar olarak yetiştirdi. On yaşında iken kardeşiyle birlikte İngilizce olarak yazdığı ve annelerinin Türkçeye çevirdiği “Çocuk Masalları”nı yayımladı. 1940’lı yıllarda Yedigün’de yayımladığı şiirlerle tanındı. “Nesrin Ağış, saf ve yalın şiire tutkun oluşu bakımından Yahya Kemal ve Ahmet Haşim’in şiirine yakın durmaktadır.” (Sedat Umran)
Yapıtları: Şiir: Üç Beyaz Yalı, Güven Bas., İst.: 1944.
Çeviri: Robert Southey, Nelson’un Hayatı, MEB., Ank.:1952; Katherine Anne Porter, Çağdaş Kadın Yazarlarından Seçme Hikayeler: Adım Kadın, (Nesrin Moralı adıyla), Leyla Moralı, Münevver Moralı, Gülçin Sönmez, Melahat Togar ile, Kervan, 1975.
Kaynaklar: Sedat Umran - Hasan Akay, Cumhuriyet Dönemi Şiirimizin Altın Sayfaları, gözden geçirilmiş 2.bas. 2010, Hat, İst., 55, 388.

Hiç yorum yok: