28 Mart 2013 Perşembe

Şiirden Dergisi Şair Kadın Özel Sayısı yakında çıkıyor.



DERGİDEN

Kuşkusuz "neden şair kadın dosyası" diye sorulacaktır, sorulmuştur, hatta gelen cevaplarda, farklı sözlerle de olsa bu konu gündeme geldi, kuşkusuz gelmeye devam edecektir. Haklılar da.
Gerçekte "... Şair kadın üzerine bir dosya hazırlamak bize, Ekvator’da nesli tükenen canlıları tanıtıyormuş hissi verdi." diyor bu özel dosyayı hazırlayan Yayın Kurulu üyemiz Müesser Yeniay, ve cevabı şöyle veriyor, "Şair kadının pozitif ayrımcılıkla öne çıktığı yerde kuşkusuz bir sorun vardır. Bu dosya ile bu pozitif ayrımcılığı bir bakıma kullanmak aslında bir sıkıntının dolaylı dillendirilmesidir. Şair-kadın, kadın-şair gibi tanımlamalar, kadının şiir ortamındaki azınlık oluşuna göndermede bulunur. Çünkü genel ve merkez dolayımında olan şairdir. Görülüyor ki tanımın kendisi bile sorunun ortaya konmasına yardımcı olmaktadır. Burada, böyle bir dosya açarak bir sorunun görünür ve paylaşılır olmasını istedik."
Sanırım bu cevap konuyu açık ve anlaşılır bir biçimde dile getiriyor. Bu sebeple başka açıklamalar yapmaya gerek görmedik.
***

Dergimizin bu sayısı "Şair Kadın Özel Sayısı" olarak hazırlandı. Editörlüğünü Yayın Kurulu (Editörler Kurulu) üyemiz Müesser Yeniay ile dergimizin sürekli yazar ve şairlerinden Duygu Kankaytsın'ın yaptığı dosya her yaştan şair kadına ulaşarak "kadın sorununu" şair kadınlar açısından masaya yatırdı. Ülkemiz şair kadınlarını temsil edecek her yaştan şaire sorulan sorulara gösterilen ilgi hem günümüz hem de gelecek için önemli bir belge niteliğine ulaştı.
Sennur Sezer'den Müesser Yeniay'a, Gülseli İnal'dan Gökben Derviş'e, Neşe Yaşın'dan Duygu Kankayt'sına, Zehra Betül Yazıcı'dan Süreyya Aylin Antmen'e... birçok değerli şair kadın dosyada hem değerlendirme yazılarıyla, hem de şiirleriyle yer aldılar. Kadın duyarlığı/şiir/kadın sorunsalı/kadınlık durumu üzerine önemli saptamalarda bulundular.
Önümüzdeki sayı yine bir özel sayı. Bu defa Kadın duyarlığı/şiir/kadın sorunsalı/kadınlık durumu dünya kadın şairlerine soruldu. Böylece dergimiz hem oldukça önemli özel bir sayı hazırlamış oluyor, hem de ülkemizde bir ilke parmak basarak bir konu hakkında şiir okurlarını dünya çerçevesinde bilgilendiriyor.

Hiç yorum yok: