2 Ocak 2011 Pazar

ZEYNEP ALİYE

ZEYNEP ALİYE

(1 Eylül 1952, Samsun - )  

 

       Yazı çalışmalarına ortaokul yıllarında başlayan Zeynep Aliye’nin şiir, öykü ve köşe yazılarından oluşan ilk çalışmaları, 19 Mayıs Lisesi’ndeki öğrenciliği sırasında Demokrat Canik, Son Posta gibi,yerel gazetelerde yayımlanmaya başladı.  

       Yüksek öğrenimini İstanbul’da tamamladıktan sonra Türkçe ve edebiyat öğretmeni olarak devlet okullarında çalıştı.

      Öyküleri, şiirleri, inceleme-araştırma yazıları ve söyleşileri, Adam Öykü, Atika, Cumhuriyet Dergi, Cumhuriyet Kitap, Düşler, Düşler Öykü, Düzyazı Defteri, E, Hürriyet Gösteri, Karşı Edebiyat, Mavi Ada, Milliyet Sanat, Sombahar, Sesler, Şiir-lik, Şiir Oku, Türk Dili, Yazarlar Dünyası, Yaşasın Edebiyat, Yeni Biçem, Varlık kültür sanat dergilerinde yayımlandı.  

       Türkiye Yazarlar Sendikası genel sekreterliği’, BESAM (Bilim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği) kurucu üyeliği ve başkan yardımcılığı, Özerk Sanat Konseyi Yürütme Kurulu üyeliği, ‘Sine Koop Genel Sekreterliği’, PEN Yazarlar Derneği genel sekreterliği; profesyonel olarak da Bilgi Yayınevi İstanbul Temsilciliği görevlerini yürüten Zeynep Aliye, Yazarlar Dünyası, Türk Dili Dergisi, Yaşasın Edebiyat dergilerinin yayın ve yönetim kadrolarında yer aldı. 

       Yazar, yaşamını 2006 yılında yerleştiği Büyükada’da sürdürmektedir. Ahmet Kerem adında bir oğlu olan yazar, Şair Suca Dündar’la evlidir.

       Ödülleri: “Aliye’nin Öyküleri” 1993’te İsveç’te Hümanist Enternasyonal’in dördüncü yıldönümü onuruna düzenlenen yarışmada “Art, Contest’93 Öykü Ödülü”nü; “Diş İzleri” adlı kitabıyla 1996 Orhan Kemal Öykü Birincilik Ödülü üçüncülüğü ve Haldun Taner Öykü Ödülü’nü; “Raylardaki Merdivenler” adlı kitabıyla 1998 Sabahattin Ali Öykü Ödülü’nü; Vahşi Kelebek” adlı kitabıyla 2002 Yunus Nadi Öykü Ödülü’nü aldı.

     Yapıtları:
     Şiir Kitapları:
& Bir Neon Kayması (1999)
& Çöl Kapısı (2008, Artshop Yayıncılık, İst., 64 s.)
           Öykü Kitapları:
& Yaşamak Masal Değil (1990)
& Aliye’nin Öyküleri (1992, Cem Yayınevi, İst.)
& Dolunay Vardı (1995, Altın Kitaplar Yayınevi, İst.)
& Diş İzleri (1998, Bilgi Yayınevi, Ank.)
& Raylardaki Merdivenler (1998, Bilgi Yayınevi, Ank.)
& Vahşi Kelebek (2002, Bilgi Yayınevi, Ank.)
& Çıplak Güvercinler (2005, İskele Yayınevi)
           Söyleşi Kitapları:
& Yüz Yüze Edebiyat (2001, Bilgi Yayınevi, Ank.)
& Mavi Adam / Attila İlhan’la Söyleşiler (2001, Bilgi Yayınevi, Ank.)
     Kaynaklar:
A  http://zeynepaliye.net/

*Fotoğraf, www.zeynepaliye.com adresinden alınmıştır.

Hiç yorum yok: