7 Nisan 2013 Pazar

HÜSEYİN ÇİFTÇİ





(1945, Mucur/Kırşehir – 20 Nisan 2014, Avanos/Nevşehir)

Şair, öğretmen. Şair Fuat Çiftçi'nin babasıdır. Gazi Eğitim Ens. Fransızca Bölümü’nden mezun oldu. Türkiye’nin değişik yerlerinde Fransızca ve Türkçe öğretmenliği yaparak emekli oldu. Şiiri Özlüyorum dergisinin kurucularındandır. Evli, dört çocuk babasıydı. 
Edebiyat çalışmalarına ortaokul yıllarında başladı. Şiirleri televizyonda “Şiir Dünyası” ve “Bir Şiirdir Yaşamak” programlarında yayımlandı. Şiirleri Ajans-Türk, Bireylikler, Gülpınar, Hürriyet Gösteri, Kemalist Ülkü, Kuşak Edebiyat, Milli Eğitim, Milli Kültür, Şiiri Özlüyorum, Tay gibi dergilerde yayımlandı. 
"Hüseyin Çiftçi zor zamanların şairidir. Dizelerine bir ahiret bölgesini değil, tersine insanın içindeki, insanlar arasındaki ve doğayla ilişkilerdeki dönüşmüş imgeyi yedirir./ .... / Bireysel bir benlikle uyumlu inceliğin ulaştığı noktadan şiirini gösterişe itmemiş, yapmacıklarla uğraşmamış şair: Hüseyin Çiftçi!" (F. Çiftçi)
"Çatışmalardan doğmuştur Hüseyin Çiftçi şiiri, kavganın şiirini yazdığı söylenebilir. Çatışmanın eksenini güdümlülüğe bağlamaz. Bir inanç şiiri değildir onunki; deneyselliğe kapanmaksızın, kısıtlamanın iç sularını kapatır dizeleriyle. Hüseyin Çiftçi, taraftır, taraflıdır. Eleştirmeci, sorgulamacı ve yargılayıcı olmaktan sakınmaz. Egemen söylemlerin alnacında iktidar olan her ne varsa çatışır. İktidar parametreleriyle konuşmayı bile denemez; kiç’in zerzevat pazarından devşirdiği şey yoktur. Kendisine bir dil kurmuştur; gündeliğin içine sokulmaksızın kendisine özgü dilsel çerçeve kurmuş, onu aşmak için gereğinde ussalığa açılan dünya anlayışını reddetmiştir. Sıradışılığı seçtiği söylenebilir./.... /  Sert çekirdekli imgeci şiirin öncülerindendir Hüseyin Çiftçi." (F. Çiftçi) 
"... Hüseyin Çiftçi eğilmeden bükülmeden türküsünü söyleyen bir şair oldu hep. Parçalı (fragmanter) şiiri, içerden doğayı, bizim göremediğimiz taşın hareketini, şeylerin düzeyini ters yüz ederek göstermesi, imgelemi uyarması unutulmayacaktır. Onda taşın terlediğini görmek güzeldir." (A. Ada)
"Şiirimizde örneği az olan ve kendine özgü bir şiiri yazmış olan Hüseyin Çiftçi, şiirini belli izleklerin çevresinde oluşturmuş ve kendisinin geliştirmiş olduğu bir yapı içinde bu temaları şiirleştirmiştir. Toplumcu bir renk ve eleştirel bir ton taşıyan bu şiir, çevresinde gördüğü her türlü aksaklığın üzerine korkusuzca gitmiştir. Hüseyin Çiftçi’nin genel olarak ezoterik bir dili vardır. Az sözle, imayla işleyen bu şiirin ne anlattığını bilebilmek için kimi zaman bu dili, yazı diline çevirmek, yorumlamak, açıklamak gerekir." (O. Yivli) 
Yapıtları: Şiir: *Gün Dalında Güzel, Sebat Mtb., Sivas: 1979 *Eğrilikler, Kendi yayını, 2007 *Derinlikler, Şiiri Özlüyorum, 2009 *Derinti, Şiiri Özlüyorum, 2010 *Obruk, Şiiri Özlüyorum, 2011 *Örüm, Şiiri Özlüyorum, Kayseri, 2013 *Kaybolmalar, Türkçe-İngilizce; Şiiri Özlüyorum, 2014 *Şimdi’yi Bozmalı, Toplu Şiirler, Şiiri Özlüyorum, 2015 *Rahatsızlık Çiçekleri, Şiiri Özlüyorum, 2016 *Nisan Aralığı Çıkmaz Sokak, Kaos Çocuk Parkı, Ank.: 2018 *Kısacalar, Klaros, Ank.: 2021.
Hakkında Yazılan Tezler:
Hakkında Yazılan Kitaplar: Bir Sürekli Hüseyin Çiftçi- Hüseyin Çiftçi'ye 70. yaş Armağanı, Haz: Fuat Çiftçi, 2015; Seçkin Poetikalar Hüseyin Çiftçi, Haz: Seçkin Zengin, Klaros, Ank.: 2020.
Hakkında Hazırlanan Özel Bölüm: Şiiri Özlüyorum, Bir Sürekli Hüseyin Çiftçi Özel Bölümü, Eylül-Ekim 2014.
Hakkında Düzenlenen Sempozyum, Panel ve Diğer Etkinlikler: Hüseyin Çiftçi Sempozyumu
Hüseyin Çiftçi'ye Şiirler: *Fuat Çiftçi, "Hüseyin Çiftçi’nin Sancıyan Paltosu", Seçkin Poetikalar, 177-179 *Fuat Çiftçi, "Trajedinin Kaftanlarını Süpürüyor Kanımdaki Hapis", age, 180-183 *Hüseyin Alemdar, "Taş Sevabı Hüseyin Çiftçi İnceliği", age, 184-185 *Murat Dalgın, "Başa Dönelim Sevgili Çiftçi Kış Rüzgârına, age, 186-187 *Harun Atak, "Yangın Meseli", age, 188-189. 
Kaynaklar: Fuat Çiftçi, "Hüseyin Çiftçi'nin Ardından/Hüseyin Çiftçi Şiirine Bakış", Hürriyet Gösteri, Ağustos-Eylül-Ekim 2014; Şiiri Özlüyorum, Bir Sürekli Hüseyin Çiftçi Özel Bölümü, Eylül-Ekim 2014; Seçkin Poetikalar Hüseyin Çiftçi, Haz: Seçkin Zengin, Klaros, Ank.: 2020; Fuat Çiftçi, "Bir Sürekli Hüseyin Çiftçi! -Hüseyin Çiftçi Şiirine Akışkan Gözetim Damgaları-", Seçkin Poetikalar, 9-19 *Fuat Çiftçi, "Türk Şiirinde Hüseyin Çiftçi Hesabı", age, 20-29 *Halim Şafak, "Hüseyin Çiftçi’de ‘Kısa Şiir’in Anlamı", age, 30-37 *Oktay Yivli, "Felsefi Şiir Bağlamında Hüseyin Çiftçi", age, 38-47 *Ahmet Ada, "Hüseyin Çiftçi Mürekkebi Karışıyor Irmağa", age, 48-50 *Şerif Mehmet Uğurlu, "Bir Mikro Beyan – Makro Yaşam Şairi Olarak Hüseyin Çiftçi" age, 51-63 *Koray Feyiz, "Hüseyin Çiftçi Şiirindeki Eğilimleri Anlamaya Yönelik Bir Model Denemesi", age, 64-75 *Koray Feyiz, "Yeni Dünyagörüşçü Şiir ve Hüseyin Çiftçi’nin “Örüm”ü", age, 76-81 *Koray Feyiz, "2000’ler ve Hikemî Şiirinin Odağında, Hüseyin Çiftçi'nin Son Yapıtı “Rahatsızlık Çiçekleri'ndeki Hakça Davranış Olarak Adalet Fkri", age, 82-94 *Sina Akyol, "Hüseyin Çiftçi İçin, Kıymetle…", 95-102 *Veysel Çolak, "‘Kaybolmalar’ ya da ‘Şimdi’yi Bozmalı’", age, 103-105 *Ahmet Günbaş, "Şiirden Şiire – LIII", age, 106-109 *Halim Şafak, "Bugünü Bozma Alanı Olarak Şiir ya da "şiir, ağzını açarsa/şiirdir.”", age, 113-125 *Özgün Ergen, "Dağılan Şimdi'nin Şairi: Hüseyin Çiftçi Şiirlerinde Zamansallık, Zamanın Döngüselliği ve Yeni Bir Şiir Önerisi", age, 126-135 *Koray Feyiz, "2000’ler Türk Şiirinde Post-Estetik ve Aydınlatmacı Bir Ruh Olarak Hüseyin Çiftçi , age, 136-149 *Oktay Yivli, "Hüseyin Çiftçi Şiirinde İzlek ve Yapı", age, 150-154 *Fuat Çiftçi, "Şimdi'yi Bozmalı Odağında Hüseyin Çiftçi Şiiri", age, 155-163 *Ertan Alp, "Düşünsel 'Derinlikler'in Chaplin Yürüyüşü: Hüseyin Çiftçi Şiiri İçin Ontolojik Bir Sözlük Denemesi", 164-173 




Hiç yorum yok: