12 Eylül 2010 Pazar

ERTAN MISIRLI



(17 Eylül 1958, Çaycuma / Zonguldak  - )


       Asıl adı Ahmet Ertan Mısırlı. Fatma Hanım ile şair Ziya Mısırlı’nın oğlu. Karaelmas İlkokulu’ndan sonra Üsküdar Ortaokulu’ndan mezun oldu. 1973 yılında İstanbul Belediye Konservatuvarı sınavını kazanarak “Klasik Türk Müziği Nazariyatı” bölümünde Nevzat Atlığ’ın öğrencisi oldu. 1979 yılında Üsküdar Lisesi’nden mezun oldu. Aynı yıl İstanbul 1. Ordu ve Sıkıyönetim Komutanlığı tarafından tutuklandı. İktisat okudu. 1984 yılında “Kırık-Dökük Şiirler” adlı ilk şiir dosyası Şehir Tiyatroları Gençlik Günleri’nde sahnelendi.
       1984 yılında “Bir Yağmur Zamanı Kırık Dökük Şiirler” adlı şiir dosyasıyla Akademi Kitabevi Şiir Ödülleri'ne katıldı. Artshop Yayıncılık tarafından yayınlanan "Gölgeler Galerisi" adlı derginin ilk sayısını yayına hazırladı. 2011 Mayıs’ında yapılan 17. Genel Kurul’da Türkiye Yazarlar Sendikası yönetim kuruluna seçildi, genel saymanlık görevinde bulundu. Halen Türkiye Yazarlar Sendikası yönetim kurulu üyesi. İstanbul’da yaşıyor.
       Şiirleri ve yazıları Argos, Bahçe, Esmer, Göç, Gölgeler Galerisi, Hayâl, Kitap-lık, S’imge, Şiirden, Uç, Yasakmeyve gibi dergilerde yayımlandı.
       Şairler ve kitapları üzerine yazdığı yazılarını “Hayal Yazıları” adlı bir dosyada toplamaya devam ediyor. “İlhan Berk’in Gizli Odası” adlı İlhan Berk’le ilgili yazılardan ve fotoğraflardan oluşan bir çalışmayı ve Fazıl Hüsnü Dağlarca’ya ithaf ettiği ve “Ney Bahçesi” adını verdiği “Dağlarca’ya Dörtlükler” alt başlığıyla bir şiir kitabı hazırlamaktadır.
        Ödülleri: “Ölüm Beyaz Gölge” adlı kitabı Türk Tabipler Birliği tarafından düzenlenen 2003 Behçet Aysan Şiir Ödülleri’nde “Övgüye değer” bulundu. Cemal Süreya Kültür Sanat Derneğinin düzenlenen “Cemal Süreya Ödülleri”nde kitap dalında “Ölümsüzler Günü” adlı kitabıyla Seçici Kurul Özel Ödülü’nü aldı.
Yapıtları:
Şiir Kitapları:
& Eski Islık (1999, Hera Şiir Kitaplığı, Şiir: 29, İst., 63 s.)
& Ölüm Beyaz Gölge (2003, An Yayıncılık, İst., 63 s.; Kapak ve kitap tasarımı: Mesut Kara)
& Cinnet Yazı (2007, Hayâl Yayınları, İst., 95 s.)
& Ölümsüzler Günü (2012, Hayâl Yayınları, İst., 80 s.)
       Deneme, İnceleme, Eleştiri Kitapları:

& Fazıl Hüsnü Dağlarca Günlüğü (2014, Kaynak Yayınları, İst., 328 s.)

Hiç yorum yok: