1 Ağustos 2015 Cumartesi

İBRAHİM BAŞTUĞ

(11 Mayıs 1964, Çınarlı Köyü, Hafik / Sivas - )

Ahmet Baştuğ’un oğlu. Ahmet İbrahim ve Ahmet İbrahim Baştuğ adlarını, Edebiyat ve Eleştiri ile Varoş dergilerinin künyesinde ve şiirleri dışındaki ürünlerinde ise Sonay Yılmaz takma adını kullandı. Ortaöğrenimini, 1973 yılında geldiği  İstanbul’da, yükseköğrenimini Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi, Türk Dili  ve  Edebiyatı Bölümü’nde yaptı. Öğrencilik yıllarında Ankara Halk Tiyatrosu'nda başladığı oyunculuk serüveni Erkan Yücel'in trafik kazasında ölmesiyle Asaf Çiğiltepe Sahnesi'nde bir yıl kadar devam etti. Devlet Tiyatrosu'nda Kenan Işık'ın yönettiği "Afife Jale" oyununda yardımcı oyunculuk yaptı (1987). 1991-1998 yılları arasında Ankara’da bir kamu kurumunda  edebiyat bilim uzmanı olarak çalıştıktan sonra istifa ederek  İstanbul’a  döndü. Aylık  Coğrafya ve Keşif  Dergisi Atlas’ta editörlük yaptı, gezi yazıları yazıyor. Ocak 1991'de Ankara'da tek sayı çıkan Layka adlı dergiyi kurdu. Edebiyat ve Eleştiri (1993) ile Varoş (1994) dergilerinin kurucuları  arasında yer aldı. 2001 yılında Şiir Feneri adlı internet sitesini kurdu.
Ortaokul yıllarında şiir yazmaya başladı. İlk şiiri Milliyet Sanat Dergisi'nde yayımlandı ve daha sonra Milliyet Yayınları'nın Genç Şairler Antolojisi'nde (1985) yer aldı. Kayda değer ilk şiirleri ise Edebiyat Dostları dergisinde yayımlandı (1988). Kemal Sılay'ın An Antology of Turkish Literature (1996, Indiana University Turkish Studies and Turkish Ministry of Culture Joint Series-XV, Bloomington, Indiana) adlı eserinin biyografi bölümünün yazılmasında görev aldı. Kemal Sılay tarafından İngilizceye çevrilen, ilk kitabından üç şiir ve ikinci kitabından üç bölüm bu antolojide yayımlandı.
Şiirleri, yazıları ve söyleşileri Atlas, Aydınlık, Aydınlık Kitap, Bir Yeni Biçem, Bireylikler, Cumhuriyet Kitap, E, Edebiyat Dostları, Edebiyat ve Eleştiri, Kaçak Yayın, Kelaynak, Lodos, Mevsimsiz, Nokta, Papirüs, Sözcükler, Şiir Odası, Tempo, Varoş, Virgül, Yeni Aydınlık, Zin&Har vb. gibi dergilerde yayımlandı.
Ödülleri: Köz adlı kitabıyla 2001 Cemal Süreya Şiir Odülü 'nü aldı.
Yapıtları:
 Şiir Kitapları :
& Çalınmış Kuyuları Babil’in (1989, Dönem Yayıncılık)
& İpteki Kareler (1995, Öteki Yayınevi)
& Köz (2000, Can Yayınları, İst., 64 s.)
& Kül (2001, Can Yayınları, İst.,72 s.)
& Kavis (2003, Can Yayınları, İst., 84 s.)
& Üç Artı Sonsuz (2014, Tekin Yayınevi, İst., 80 s.)
& Git (2014, Tekin Yayınevi, İst., 88 s.)
       Monografi Kitapları:
& İstanbul Keşfetmek İçin Bak (2000, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş., İst., 158 s.)
Kaynaklar:
A  http://www.siirfeneri.net/ib_ozgecmis.htm

Hakkında Yazılan Yazılardan Alıntılar:
/  "Günümüz şiirinin geleneksel şiir kültürümüzden ve genel olarak şiir kültüründen büyük ölçüde uzaklaştığı, okurun şiire gitgide yabancılaştığı, söz sanatlarının en çetin ve karmaşığı olan şiir sanatının neredeyse bir çırpıda ve zahmetsizce yapılabilen bir oyun olarak görülmeye başlandığı bir dönemde İbrahim Baştuğ özellikle geleneksel şiirimizin ses, kurgu, mecaz öğelerinden, öykünmeci olmaksızın başarıyla yararlanıyor. Bizden sonraki kuşaklardan, bazı şiirleri en sevdiğim şiirler arasında yer alan bir şairimizdir."
Ataol Behramoğlu
/  "Şiiri bir 'dağlama' işlemi ile bedenine yazan bir şair İbrahim Baştuğ. Ve soruyor: 'Kimdi önce yıkan bedenini kalesini?' Bu dizedeki 'yıkan'ı, 'yakan' diye okumak gerek..."
Hilmi Yavuz
/  "İbrahim Baştuğ geleneksel Türk şiirinden yararlanmakla birlikte, imgelemi geniş bir söylem ve karmaşık bir dil kullanıyor."
Kemal Sılay
/  "Baştuğ'un kendine özgü şiir dili, sözdizimi, kendine özgü buluşları var. Şiirde anlam ararken mutlak, değişmeyen bir değerden söz edilemiyor. Kısır kodlamalarla, ortak duyarlıkla, yavan bir dille üretilen şiir arketiplerine de yabancı bir duyarlık Baştuğ'unki..."

   Gökhan Cengizhan



Hiç yorum yok: