13 Ağustos 2017 Pazar

M. ÖCAL OĞUZ


(1960, Sarıkaya / Yozgat - )


      Sarıkaya Lisesi’ni bitirdi. 1984 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu. Gazi Üniversitesi’nde 1985-1987 yılları arasında Yüksek Lisansını ve 1985-1987 yılları arasında Doktorasını tamamladı.
       Türkiye’de Gazi, Hacettepe (1992-1995), TOBB, Ahmet Yesevi ve Bilkent (2002-2011); Tunus’ta ise Kartaca, Zeytuna ve 9 Avril Üniversitelerinde misafir Öğretim Üyesi olarak dersler verdi. 2002 yılından bu yana UNESCO çalışmalarına ulusal ve uluslararası düzeyde katılan Oğuz, UNESCO Genel Direktörlüğünde Somut Olmayan Kültürel Miras ve Kültürel İfadelerin Çeşitliliği Sözleşmelerinin yazım çalışmalarını yürüten Hükûmetler Arası Uzmanlar Toplantılarına Türkiye adına uzman olarak katılmıştır. Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Halk Bilimi Bölüm Başkanlığı ve Türk Halk Bilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü görevlerini sürdürmektedir. Hâlen UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanıdır.    
       Türkiye’de Somut Olmayan Kültürel Miras konusunda pek çok Müze, Enstitü ve Merkezin kuruluş çalışmalarını yürüttü. Uluslararası indeksler tarafından kaydedilen Millî Folklor Dergisi’nin 1989 yılından bu yana editörüdür. TRT'ye ait Radyo ve Televizyonlarda "İllerimiz ve Folklorumuz", "Efsanelerimiz", "Sözün Kısası" ve "Kültür Penceresi" gibi programların metin yazarlığını yaptı. Ulusal ve uluslararası kongrelerde elli civarında Türkçe ve Fransızca bildiri sundu. Yurt içinde ve yurt dışında çeşitli dergilerde yüzü aşkın Türkçe ve Fransızca makalesi yayımlandı. Bozok dergisinin Kültür ve Sanat Yönetmenliği görevinde bulundu. Evli, iki çocuk babasıdır.   
      Ödülleri: Milli Folklor dergisini yayımlamasından dolayı üç ayrı ödüle layık bulundu.
       Yapıtları:
      Deneme, İnceleme, Eleştiri Kitapları:
& Yozgatlı Hüznî Hayatı ve Eserleri (1988, Kültür Bakanlığı Yayınları)
& Türk Dünyası Halkbiliminde Yöntem Sorunları (2000, Akçağ Yayınları, Ank.)
& Halk Şiirinde Tür, Şekil ve Makam (2001, Akçağ Yayınları, Ank.)
& Türk Halk Edebiyatı El Kitabı (Derleyenler: Mehmet Aça, Tuba Saltık Özkan, Aktan Müge Ercan, Metin Ekici, Mustafa Arslan, Dilaver Düzgün, Gülin Öğüt Eker ve R. Bahar Akarpınar ile; 2002, Grafiker Yayınevi)
& Küreselleşme ve Uygulamalı Halkbilimi (Derleyenler: Evrim Ölçer Özünel, Selcan Gürçayır, Ahmet Erman Aral ve Ebru Kipay ile; 2002, Akçağ Yayınları, Ank., 112 s.)
& Tunuseli İncelemeleri  (2002)
& Halkbiliminde Kuramlar ve Yaklaşımlar (Derleyenler: Metin Ekici,  Nebi Özdemir ve Gülin Öğüt Eker ile: 2003, Milli Folklor Yayınlar                  ı)
& Dünya Halkbilimi Çalışmaları Tarihi (Derleyenler: Gülin Öğüt Eker ve Nebi Özdemir ile; 2003, Milli Folklor Yayınları)
& Türkiye’de Halkbilimi Müzeciliği ve Sorunları Sempozyum Bildirileri (Tuba Saltık Özkan ile; 2004 Gazi Üniversitesi THBMER Yayınları, Ank.)
& Kentler ve İmgeler (Tuba Saltık Özkan ile; 2004,  GTHT Yayınları)
& Somut Olmayan Kültürel Mirasın Müzelenmesi Sempozyum Bildirileri (Derleyenler: Tuba Saltık Özkan ile; 2004 Gazi Üniversitesi THBMER Yayınları, Ank.)
& Halkbiliminde Kuramlar ve Yaklaşımlar 2 (Derleyenler: Selcan Gürçayır ile; 2005, Geleneksel Yayınları)
& Türkiye’de 2004 Yılında Yaşayan Geleneksel Çocuk Oyunları (Derleyenler: Petek Ersoy ile: 2005, Gazi Üniversitesi THBMER Yayınları, Ank.)   
& Türkiye’de 2005 Yılında Yaşayan Geleneksel Kutlamalar (Derleyenler: Seval Kasımoğlu ile: 2005, Gazi Üniversitesi THBMER Yayınları, Ank.)
& Türkiye’de 2004 Yılında Yaşayan Geleneksel Meslekler (Derleyenler: Tuba Saltık Özkan, Emine Aydoğan, Nilgül Aytuzlar ile; 2005, Gazi Üniversitesi THBMER Yayınları, Ank.)
& Kentler ve İmgesel Yemekler (Derleyenler: Nuray Aykanat  ve Ayşenur Karagöz ile;  2006, Gazi Üniversitesi THBMER Yayınları, Ank.)
& Kentler ve İmgesel Yemekler 2 (Derleyenler: Nuray Aykanat  ve Ayşenur Karagöz ile;  2006, Gazi Üniversitesi THBMER Yayınları, Ank.)
& Çağdaş Kentin Kültürü ve Somut Olmayan Kültürel Miras (2008, Türkiye Bilimler Akademisi Yayınları)
& Türkiye’nin Somut Olmayan Kültürel Mirası (2008, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları)
& Turkey's Intangible Cultural Heritage (2008, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları)
& Somut Olmayan Kültürel Miras Nedir? (2009, Geleneksel Yayınları)
& Halkbiliminde Kuramlar ve Yaklaşımlar 3 (Derleyenler: Selcan Gürçayır ve Sunay Çalış ile; 2009, Geleneksel Yayınları)                                           
& Geçmişten Günümüze Şile ve Şile Bezi (2010, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları)
& Bozok Yazıları (2014, Geleneksel Yayınları, 280 s.)
& Halkbiliminde Kuramlar ve Yaklaşımlar 4 (Derleyenler: Zeynep Safiye Baki ve Gözde Tekin ile; 2015, Geleneksel Yayınları)                     

  

Hiç yorum yok: