22 Ağustos 2017 Salı

MEHMET SALİH SAN





(1919 – 25 Haziran 1969)


      Eğitimci, öğretmen, yazar ve şair. Şair ve müzisyen İlkan San’ın babasıdır. 1938 yılında İstanbul Öğretmen Okulu'nu bitirdikten sonra Muş/Merkez, Diyarbakır/Merkez ve Çınar, Kayseri/Merkez, İstanbul/Kasımpaşa, Malatya/Merkez ve Akçadağ, Ankara/Bala ilçelerinde öğretmenlik ve idarecilik yaptı. Ayrıca Adıyaman'ın Besni, Ankara'nın Kayaş ve Mamak ortaokullarının yapılanmasına önderlik etti. 
       Ankara Milli Eğitim Müdür Yardımcılığı'ndan sonra Ankara Özel Yükseliş Koleji, Ankara Yükseliş Mühendislik ve Mimarlık Özel Yüksek Okulu (Gazi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi), Başkent İktisadi ve Ticari İlimler Özel Yüksek Okulu (Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi), Başkent Gazetecilik Özel Yüksek Okulu (Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi), Başkent Diş Hekimliği Özel Yüksek Okullarını (Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi) kurmuş,bu şekilde eğitimimize büyük katkıda bulundu. Kayseri Halkevi Kitaplık ve Güzel Sanatlar Kolu başkanlığı; Besni’de Çocuk Esirgeme Kurumu Yardım Derneği başkanlığı, Malatya Öğretmenler Derneği başkanlığı yaptı.
       Erciyes Dergisi ve Malatya Güneş Gazetesi'nde Yazı İşleri Müdürlüğü yaptı.  
       M. Salih San'ın Doğu Anadolu ve Muş'un İzahlı Kronolojik Tarihi isimli eseri Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü tarafından 1982 yılında yeniden bastırılarak gençliğe yararlı eserler kapsamına alınmıştır.
       Yazıları Altınova (Muş), Bilgi (İstanbul), Demokrat Malatya, Doğu Postası (Muş), Erciyes (Malatya), Folklor (İstanbul), Gayret (Malatya), Güneş (Muş), İş (İstanbul), Kayseri, Malatya Postası, Sesimiz (İstanbul), Yeni Malatya vb. gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı.
Yapıtları:
Şiir Kitapları:
& Ergenekon Yolları (1952)
& Fotita (1965, Eroğlu Matbaası, Ank.)
& Tekerlekler (1966, Yargıçoğlu Matbaası, Ank.)
& Bambaşka (1966, Kardeş Matbaası, Ank.)
& Hepsi Bir Arada (1968, Yargıçoğlu Matbaası, Ank.)
Araştırma Kitapları:
& Dün ve Bugün Muş  (1947, Erciyes Matbaası, Kayseri)
& Malatya'da Mahalli Bilmeceler (1947, Sümer Matbaası, Kayseri)
& Her Bakımdan Kısaca Besni (1950, Güven Matbaası, Malatya)
& Kalkınan Malatya (1955, San Yayımevi, Malatya)
& Doğu Anadolu ve Muş'un İzahlı Kronolojik Tarihi (1966, Yargıçoğlu Matbaası, Ank.) 
       Romanları: 
& Hiç’ten Hiç’e (1969)
      Mesleki Kitapları:
& Halk ve Ordu Cep Alfabesi (1954, Cihan Matbaası, İst.)
& Yıllık İş Takvimi (1959, Rekor Matbaası, Ank.)
& Yıllık Ders Planı (1959, San Basımevi, İst.)
Kaynaklar:


Hiç yorum yok: