18 Haziran 2008 Çarşamba

NURDURAN DUMAN



(23 Ekim 1974, Çan / Çanakkale  - )


       Makbule Hanım ile Ramazan Bey’in kızı. Denize olan tutkusundan dolayı gittiği İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi’nden “Gemi İnşaatı Mühendisi” ve “Deniz Mühendisi” olarak mezun oldu. Kendini İstanbul’a yaşamsal bir tutkuyla Çanakkale’ye tarihsel bir sorumlulukla ağlı hissediyor.
       Gösteri Sanatları Merkezi’nde Tiyatro Yönetmenliği öğrenimi gördü. İTÜ Güzel Sanatlar Bölümü Tiyatro Topluluğu’nda sahne arkası ve önünde pek çok görev aldı. Çalıştığı oyunlar arasında Bakkhalar, Hamlet, Cyrano de Bergerac, Mr. Peters’ın Bağlantıları, Sersem Kocanın Kurnaz Karısı adlı eserler sayılabilir. 2006 yılında İstanbul Uluslararası Tiyatro Festivali bünyesinde Kenter Tiyatrosu’nda sahneye konan Cyrano de Bergerac adlı oyunda yönetim ekibinde ve teknik masada yer aldı.
      Tiyatro Dergisi için “Dip Perdesinde Kahraman” adlı yazılar yazdı. Radyo ve televiyonda “Yazın Küresi” adlı edebiyat ağırlıklı kültür sanat programını ve “Kitap Hazinesi” adlı çocuk edebiyatı programını hazırlayıp sundu. www.mevsimsiz.com adlı edebiyat sitesinde “Su Oku” adlı köşe yazıları yazdı.
       Eşik Cini Öykü Kültürü dergisinde e-haber adlı köşede Dünya ve Türk Edebiyatı’nda haberler sundu. Yine Eşik Cini dergisi için Türkiye’de bilinmeyen yazarları keşfedip öykülerini çevirip yazarın edebiyat çalışmaları hakkında yazılar yazıyor. Özgür Yayınları'nda hem editör hem de medya editörü olarak çalışıyor, Nazım Hikmet Akademisi'nde "Edebiyat ve Diğer Sanatlar" adlı dersler veriyor.
      İlk şiirini 8 yaşında yazdı. 9 yaşındayken, büyüdüğünde yazar olmak için kendine söz verdi. Şiiri sevdi, şair oldu. Şiirleri, yazıları, çevirileri ve söyleşileri Akköy, Akşam Kitap, Black Renaissance Noire (A.B.D.), Budala, Colorado Review (A.B.D.), Cumhuriyet Kitap, Çevrimdışı İstanbul, Edebiyat ve Eleştiri, Eşik Cini, Heves, İyi Kitap, İz, Kitap Postası, Kitap-lık, Milliyet Kitap, Öteki-siz, Papirüs, Radikal Kitap, Spleen, Sözcükler, Sözgelimi, Svetovej Literatury (Slovakya), Şiir Saati, Şiiri Özlüyorum, Tiyatro, Varlık, Yasakmeyve, Yaşam Çanakkale, Yurt Kültür vb. gibi dergi, gazete ve eklerinde yayımlandı. Haftalık ilk kitap dergisi olma özelliği taşıyan “Kitap Postası” dergisinde ve  “Yaşam Çanakkale” gazetesinde “Aynalı Kalem” adlı köşesinde yazıyor.
       Şiirleri İngilizce, Fince, Sırpça, Bulgarca, Slovakça, Oksitanca gibi Avrupa ülkeleri dillerine çevrildi ve bu dillerde yayımlandı. Nurduran Duman’ın ilk kitabı Yenilgi Oyunu’nda yer alan dört şiiri (Renklerin Örgüsü, Sessöz, O An, Mektubum Zeytin Dalı), ABD’nin 1944 yılından bu yana basılmakta olan Interim dergisinde (Bahar-Yaz 2013), hem Türkçe hem İngilizce olarak yayımlandı. Duman’ın şiirlerini şair-editör Andrew Wessels çevirdi. Ayrıca ABD’de New York Üniversitesi'nin yayın organlarından olan Black Renaissance Noire sanat dergisi Duman'ın söyleşi ve şiirlerine 6 sayfa yer verdi, Duman bu söyleşi için Amerikan Şiir Akademisi onur kurulu üyesi Şair Victor Hernandez Cruz'un sorularını yanıtladı. Duman'ın en son Zambak Boyunlu Kız (The Lily-Necked Girl) şiiri, Hindistan'da çıkan dergi Gallerie'de (Sayı 28) İskoç şair Tom Pow'un çevirisiyle; "Yarım Çember (Semi Circle)" şiiri ise, şair/akademisyen Andrew Wessels çevirisiyle ABD'nin köklü edebiyat dergilerinden Colorado Review'da (Bahar 2012) yayımlandı. Şair, yazar ve çevirmen olarak pek çok ulusal ve uluslararası etkinliğe katıldı. Anne Sexton, Sara Teasdale, Edna St. Vincent Millay, Sylvia Plath gibi şairler hakkında çalışmalar yapıp yazılar yayımladı, şiirlerini çevirdi. “Dünya barışı isteniyorsa ülkelerin ciddi bir edebiyat çevirisi politikaları olmalı” görüşünü savunduğu yazısını Finlandiya’daki Kaltio (Sayı: 6/2010) dergisinde yayımladı.  
Ödülleri: “Yenilgi Oyunu” adlı şiir dosyasıyla 2005 Cemal Süreya Şiir Ödülleri Jüri Özel Ödülü’ne değer bulundu.
Yapıtları:
Şiir Kitapları:
& Yenilgi Oyunu (2006, Komşu Yayınları: 19, Yasakmeyve Şiir Dizisi: 15, İst., 72 s.)
& Mi Bemol (2012, Noktürn Yayınları: 3, Şiir: 3, Genel Yayın Yönetmeni: Harun Atak, İst., 64 s.)
      Anlatı Kitapları:
& İstanbul’la Bakışmak - Salacak (2010, Heyamola Yayınları, İst.)
       Katkıda Bulunduğu Kitaplar:
& Kızlar ve Babaları (2011, Paradigma Yayınları, İst.; Editörler: Gökhan Yavuz Demir, Alper Kanca)
& Nazım Hikmet Mektubun Var (Yayına Hazırlayanlar: Erol Özyiğit-Vural Uzundağ; 2011, Bencekitap Yayınları, Ank.)
& Şairini Arayan Mektuplar (Hazırlayan: Erol Özyiğit)
& Bu Sefer Mavi (2016, Kırmızı Kedi Yayınları, İst.)
      Çevirileri:
& Alma Alexander / Jin-shei Kız Kardeşlik Sırları (2006, Literatür Yayınları, İst.)
Kaynaklar:




* Nurduran Duman'ın izniyle yayınlanmıştır.

Hiç yorum yok: