3 Kasım 2014 Pazartesi

İRFAN YILDIZ

(1967, Ünye / Ordu - )


       Şair/yazar, avukat ve siyasetçi. Tam adı İrfan Yıldız Beşlioğlu. Cevizdere İlkokulu, Ünye Merkez Ortaokulu, Ünye Lisesi (1985) ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni (1990) bitirdi. Stajını İstanbul Barosunda yaptı, kısa bir zaman İstanbul’da avukatlık yaptıktan sonra, Ordu Barosuna nakil yaptırdı.  Eylül 1992’den bu yana, Ünye’de serbest Avukatlık yapıyor.
       Türkiye Yazarlar Sendikası ve Türkiye PEN üyesidir. Yereldeki etkinliklere katkı yapmak ve çalışmalara nitelik katmak adına ORŞAYAB’a da üye olmuştur. Ünye ADD’nin kurucu üyesi.
       Şair İçin “Rüzgârın Fili” mahlası yakıştırılır.  Ayrıca; Göçebe Şairi, 90 Kuşağı Şairi, Organik Şair, Yeni Memleketçi Şair, Uzak Şair, Aradakilerden vb. gibi niteleme ve yorumları yapılmaktadır.  Ulusal ve Uluslar arası birçok şiir etkinliğine davetli olarak katılmıştır. Birçok tematik/yorum-değerlendirme kitabına alındığı gibi, birçok şiir seçkisine,  şiir yıllıklarına, ulusal antolojilere ve ansiklopedilere alınmıştır.
       1992-1995 döneminde ilçe başkan yardımcılığı, 1995-2011 döneminde Ünye ilçe başkanlığı ve birçok kez büyük kurultay delegeliği yaptığı CHP’den;  1994 yılında İl Genel Meclisi Adayı, 2007 yılında, Ordu Milletvekili Adayı, 2011 yılında ise Milletvekili aday adayı oldu.
       Uzun yıllar, şiir-edebiyat ve siyaset dünyasına İrfan Yıldız olarak isim yapan şair/yazar; Mahkeme kararıyla, sülalesinin lakabını (Beşlioğluları)  soyisim olarak (Beşlioğlu) olarak ekler. Ulusal ve Uluslar arası şiir- edebiyat çevresinde, daha çok İrfan Yıldız ismini kullanmaya devam eden şair, resmî tüm muhataplıklarına ve yerel-bölgesel çevrelerde tam isimi olan İrfan Yıldız Beşlioğlu’nu kullanıyor.
       İlk şiiri, Ünye Lisesinde, arkadaşlarıyla çıkardığı İlkkez isimli matbu okul gazetesinde çıktı. Ardından, Ünye’deki yayınlanan “Çağrı” isimli yerel gazetede şiirleri yayınlandı. Düşler, Göçebe ve Uzak dergilerini çıkaranlar arasında yer aldı.
       Şiirleri, yazıları ve söyleşileri Ada (Trabzon), Akatalpa, Atika, Broy, Canik, Cumhuriyet Pazar, Dize, Duygu Çağı, Düşler, E, Edebiyat ve Eleştiri, Eliz Edebiyat, Fanatik, Felsefe/Yazın, Gediz, Genç Hukukçular, Geniş Zamanlar, Göçebe, Güzel Yazılar, Haşhaşi, Hece, Hürriyet Gösteri, Islık, İblis, İkindiyazıları, Kaçak Yayın, Kertenkele, Kıyı, Kurgan, Kuşak Edebiyat, Kuzey Noktası, Mavi Liman, Mortaka, North Point Realite, Sincan İstasyonu, Sonra Edebiyat, Şiir Ok’u, Şiir Ülkesi, Şiirden, Tan Edebiyat, Türk Dili, Uzak, Varlık, Yazılıkaya, Yolcu vb. gibi dergi, gazete ve eklerinde yayımlandı / yayımlanıyor. Diğer yandan köşe yazıları ve araştırma yazıları Karadeniz Gözlem, Karadeniz Postası, Beyaz, İpekyolu, Gazeteokuyorum, Şirin Ünye, Ünye-Kent gibi yerel gazetelerle, Canik  isimli bölgesel dergilerde yayınlanan şair/yazar; şu sıralar, -yerelde-Ünye-Kent&Canik’in yazarıdır.
Ödülleri: "Dalgalar Uzun Olacak" adlı kitabıyla 2016 Ünye Yunus Emre Şiir Ödülü'ne değer bulundu.
Yapıtları:
Şiir Kitapları:
& Rüzgârın Fili Yakınımdır (1991, İskenderiye Kütüphanesi)
& Çiçek Tozu Günleri (1996, Göçebe Şiir Kitapları)
& Eğri Denizler/Mermer Avlular (Bütün Kelimeler Acı İçinde) (2005, Uzaktan Dizeler)
& Şapkasız İstanbul Destanı (2006, Uzaktan Dizeler)
& Kır Kıyısında Erkete Acılar (2007, Uzaktan Dizeler)
& Meryem Ana Sessizliği (2009, Mühür Kitaplığı, İst., 64 s.)
& Dalgalar Uzun Olacak (2013, Komşu Yayınları: 156, Yasakmeyve Şiir Dizisi: 107, İst., 72 s.)
       Deneme Kitapları:
& Modern Ordu Şairleri (2011)
       Aforizma Kitapları:
& Sıradan Sözler (2013, Artshop Yayıncılık, İst.)
& Yaşam, Ölüm Ve Sözcükler (2013, Artshop Yayıncılık, İst.)

& Şiirin Ruhu ve Kendimden Nağmeler ya da Sözün Suyu, Söyleyişin Kanı (2 Kısım, 91 Söz; Tekmili Birden) (2015, Artshop Yayıncılık, İst., 24 s.)

Hiç yorum yok: