6 Haziran 2016 Pazartesi

HASİBE AYTEN



(25 Eylül 1940, Kuzucular köyü, Nallıhan / Ankara - )

Şair, yazar. Zeynep Hanım. ile Tahir Ayten’in kızı. Kuzucular Köyü İlkokulu ve Nallıhan Ortaokulu’ndan mezun oldu. Ankara Ticaret Lisesi’ni bitirdikten sonra 2 yıl Ankara İktisadi ve Ticari Bilimler Akademisi’ne devam etti. Evlilik nedeniyle okulu bıraktı. Memurluk, yayıncılık, galeri yöneticiliği ve gazetecilik yaptı. 1970 yılından 1981’e dek, Ekinde-Yazında Sesimiz adlı edebiyat dergisini 142 sayı yayımladı. Dergi ve yayınevini 1980 Darbesi nedeniyle kapatmak zorunda kaldı. Kibele Sanat Galerisi’ni açarak görsel sanatların yaygınlaşmasında atılımlar yaptı. Ekin/Sanat dergisinin yazı kurulunda. Edebiyatçılar Derneği üyesi. Ankara’da yaşıyor.
Şiirleri ve yazıları Afrodisyas Sanat, Akatalpa, Düşün Sanat, Deliler Teknesi, Edebiyat ve Eleştiri, Ekin/Sanat, Ekinde-Yazında Sesimiz, Eliz Edebiyat, Emeğin Sanatı, Kıyı, Sincan İstasyonu, Somut, Şehir, Türk Dili, Üvercinka, Yeni Biçem, Yeni Dönem, Yeni Düşün gibi dergilerde yayımlandı / yayımlanıyor.
Hasibe Ayten adına 2019’dan itibaren Payda Yayınları tarafından Hasibe Ayten Şiir Ödülü düzenlenmeye başladı.
Doğa öğeleri; çiçekler, mevsimler, günün saatleri Ayten’in şiirlerindeki imgelem dünyasında sıkça kullanılan benzetmelerdir. Ayrılık ve özlem temaları, şiir kişisinin duygularını doğa benzetmeleriyle anlatma yoluna giderek verilir. Şairin kimi eserleri şiirsel düz yazı niteliğini taşır. Burada da doğa benzetmeleri ön plandadır. Günün değişen ışıkları ve seslerin tasvirleri şairin dizelerine eşlik eder. Özlem, veda, bekleyiş şiirlerinde sıklıkla kullanılan temalardır. Kimi şiirleri, yazıldığının bilincinde, şiir hakkında şiirlerdir. “O özlemli bekleyiş/Oturur şiirin makamına” gibi dizeleri kendinin farkında olan şiirlerini örnekler niteliktedir. Sinestezi (duyum ikiliği) tekniğinin sıklıkla kullanıldığı şiirlerinde, mutluluk bal tadındadır ve rüzgar sarı sarı kokar. Dizeleri, sevgi ve ölümün ardından tutulan yas gibi, şiir kişisinin duygularını doğanın sesleri ve ışıklarıyla yankılar. Ay, başak, çiçekler; özellikle gül ve sümbül, kuşlar; özellikle bülbül, akşam vakti ışıkları, şelale sesleri şairin en çok kullandığı öğelerdendir.
Ödül: 2016 Kıyı Dergisi Ruhi Türkyılmaz Şiir Ödülü kapsamında verilen Emek Ödülü’nü aldı.
Yapıtları: Şiir: Dikende Gül Uyanır, 1994, İlkyaz, Ank.; Sevgi İklimi, 2008; Suların Kucağı, 2013; Suya Mühür–Bütün Şiirleri, 2016, Ekin/Sanat, Ank.; Kar Güzeli, 2017, Ekin/Sanat, Ank.
Öykü: Aynaları Değiştirin, 2002, kendi basımı, Ank.
Anı, Deneme: Hayat Kısa Kuşlar Uçuyor, 2018, Ekin/Sanat, Ank.
Mektup: Şiirden Damlayan Mektuplar, 2019, Payda, Ank.
Kaynaklar: TBEA, c. I, 3.bas. 2010, 163.

Hiç yorum yok: