7 Haziran 2016 Salı

NİZAMETTİN UĞUR


(6 Haziran 1951, Akbelen Köyü, Tokat - )


       Nizamettin Uğur Güçlü, Selim Uğur, Duygu Ekin, Deniz Gizem, Balıkesir Necati Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümü’nü bitirdi, Türk Dili ve Edebiyatı lisansını Anadolu Üniversitesi’nde tamamladı. Hakkâri, Diyarbakır, Ankara'da değişik okullarda ve dershanelerde çalıştı. Meslek örgütlerinde temsilcilik, yöneticilik, şube başkanlığı görevlerinde bulundu. Yazı yaşamına, lise dergilerinde ve yerel gazetelerde şiirler, öyküler, eleştiri yazıları yayımlayarak başladı. İlk gençliğinde gazetecilik yaptı, arkadaşlarıyla birlikte Sanat ve Arkadaş adlı edebiyat dergilerini çıkardı (Tokat). Siyasal mücadeleye, örgütçülüğe ve yayıncılığa yönelince edebiyata ara verdi. Sonrası edebiyata döndü, dil alanına ilgi duymaya başladı. Kaan İnce Kültür ve Sanat Vakfı'nın kurucuları arasında yer aldı ve bu vakfın uzun süre başkanlığını yaptı. İzlek dergisi (1993-1999, 43 sayı) ve İzlek Yayınları'nın sahipliğini, genel yayın yönetmenliğini üstlendi. Adnan Satıcı ile birlikte Mecaz dergisini (2001, 2 sayı) çıkardı. Şiir, öykü ve eleştiri yazarak başladığı yazma serüvenini, daha çok deneme, inceleme ve eleştiri ile sürdürdü. Zaman zaman takma adlarla da yazdı. Eylül 2007'den Haziran 2013'e kadar Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesinde Türk Dili dersi verdi. Uzun dönem "yaratıcı yazarlık / yaratıcı yazma" dersleri yaptı. Bir yayınevinde yazar ve editör olarak çalışıyor. İki çocuk babası.
       İlk yayınlanan şiiri “Bir Yol” 1966 yılında Tokat’ta yayınlanan Barış gazetesinde (6 Aralık) yayımlandı. Şiirleri, öyküleri ve yazıları Arkadaş, Barış gazetesi (Tokat), Cumhuriyet, Çağdaş Türk Dili, Dize, Edebiyat ve Eleştiri, Ege Ekspres, Güney, Hafta Sonu, Hürriyet Gösteri, İzlek, Körfez, Kum, Lacivert, Mecaz, Mor Taka, Patika, Plevne (okul gazetesi), Promete, Sabah Postası, Sincan İstasyonu, Siyah-Beyaz, Şiirden, Türkiye Yazıları, Uyanan Kent, Ünlem, Varlık, Yamaç, Yasakmeyve, Yeni Olgu  vb. gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı.
Yapıtları:
Deneme, İnceleme, Eleştiri Kitapları:
& Türkçe Kavrayım Gücü I (ÖSYM Sınavları ve Üniversite Eğitimi İçin; Murat İsmet Tunçer ile ortak çalışma, 1988, Dönüşüm Yayınları, Ank.)
& Anlambilim / Sözcüğün Anlam Açılımı (2003, İkinci Baskı: 2007, Doruk Yayınları, İst.)
& ÖSS Türkçe Soru Bankası (2007, Emek Kitap ve Yayınevi, Ank.)
& Edebiyatın Gizi Şiirin Dili (2007, Kanguru Yayınları, Ank., 102 s.; Genişletilmiş İkinci Baskı: 2014, Kurgu Kültür Merkezi Yayınları, Ank.)
& Anlamın Bulanık Sularında / düzanlam, yananlam, düzdeğişmece, eğretileme... (2014, Kurgu Kültür Merkezi Yayınları, Ank., 184 s.)
& Pir Sultan Abdal'ın Şiirlerinde Coğrafi Mekân / Pir Sultan Abdal'ın Şiirlerini Özel Yer ve Yerleşim Adları Üzerinden (Onomastik) Okuma Denemesi (2015, Doruk Yayınları, İst.)
Kaynaklar:

Hiç yorum yok: