23 Haziran 2018 Cumartesi

AHMET TABAKOĞLU



(1952, Edremit / Balıkesir - )


       Orta ve lise tahsilini İstanbul’da tamamladı. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi (1975) ve İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü’nü bitirdi. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi İktisat Tarihi Anabilim dalında doktorasını tamamladı (1981). 1986 yılında Doçent ve 1993 yılında Profesör oldu. Halen Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde Öğretim Üyesi olarak çalışmaktadır. Aynı üniversitenin Orta Doğu ve İslam Ülkeleri Araştırmaları Enstitüsünün Müdürlüğünü yapmaktadır.
       Yazıları ve söyleşileri Aylık, Çerçeve, Dünya Bülteni, Düşünce, İİTİA Ticarî Bilimler Fakültesi İlim ve Sanat, İslâm, İslam Hukuku Araştırmaları, İÜİFM, Marmara Üniversitesi İktisadî ve İdarî Bilimler Fakültesi vb. gibi dergilerde yayımlandı.
Yapıtları:
      İnceleme ve Araştırma Kitapları:
& İslam İktisadına Giriş (1979, 2008, 3. Baskı: 2013, Dergâh Yayınları, İst., 580 s.)
& Gerileme Dönemine Girerken Osmanlı Maliyesi (1985)
& Türkiye İktisat Tarihi (1986)
& İslam ve Ekonomik Hayat (1988)
& İktisat Tarihi – Toplu Makaleler I (2005, Kitabevi Yayınları, İst., 514 s.)
& İslâm İktisadı – Toplu Makaleler II (2005, Kitabevi Yayınları, İst., 290 s.)
& Osmanlı Mâli Tarihi (2016, Dergâh Yayınları, İst., 927 s.)
& Osmanlı Dönemi İstanbul Su Tarihi (2017, Marmara Belediyeler Birliği Kültür Yayınları, İst., 520 s.)
       Katkıda Bulunduğu Kitaplar:
& Osmanlı Ansiklopedisi
& Tarihimiz Konuşuyor (İsmet Bozdağ, İskender Pala, Ekmeleddin İhsanoğlu, Ergun Göze, Cezmi Bayram ve İhsan Fazlıoğlu ile; 2004, Türk Edebiyat Vakfı Yayınları)
& Kur'an ve Tefsir Araştırmaları VI / İslam Düşüncesinde Gayb Problemi II (Süleyman Uludağ, İlhan Kutluer, Mustafa Sinanoğlu, Tahir Özakkaş, Vecdi Akyüz, Osman Demir, Mahmut Erol Kılıç, Salime Leyla Gürkan, Ahmet Yıldırım, Mustafa Çağırıcı ve Mehmet Dalkılıç, Sefa Saygılı ile; 2004, Ensar Neşriyat)
& Osmanlı Medeniyeti – Siyaset- İktisat-Sanat (Hazırlayan: Coşkun Çakır; Katkıda bulunanlar; Gökhan Çetinsaya, Adnan Ertem, Turgut Cansever, Zekeriya Kurşun, İskender Pala, Ahmet Davutoğlu, Cemal Kafadar, Ömer Dinçer, Erol Özvar, Mustafa Kara, Orhan Okay ve M. Akif Aydın ile; 2005, Klasik Yayınlar)
       Hakkında Yazılan Kitaplar:
& Abdullah Mesud Küçükkalay, Hikmetin Peşinde Üç Portre – Mehmet Genç, Hüseyin Küçükkalay, Ahmet Tabakoğlu (Çizgi Kitabevi Yayınları)

Hiç yorum yok: