12 Haziran 2018 Salı

ÇİĞDEM ÜLKER



(Çarşamba / Samsun - )


       Eğitimci bir ailenin çocuğudur. Hacettepe Üniversitesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi ve aynı üniversitenin felsefe bölümünde    bilim uzmanlığı derecesi aldı. Makedonya’da St. Kiril Metodiy Üniversitesi’nde ve Beyaz Rusya’da Minsk State Lingustic University’de konuk öğretim görevlisi olarak çalıştı. Hacettepe Eğitim Fakültesi’nde 1996- 2010 yılları arasında görev aldı. 2009-2010 ders yılında Başkent Üniversitesinde Türk Dili dersleri vermeye başladı. ODTÜ, Bilkent, Ankara Üniversiteleri ile TRT ve Um: ag Araştırmacı Gazetecilik Vakfında “Yaratıcı Yazarlık Semineri”nde ve “Gazetecilik Programı”nda gazetecilik, dil, edebiyat, felsefe ve yazma dersleri verdi /veriyor..
       “Makedonlar İçin Türkçe” adlı bir dil bilgisi kitabı, 1994’te Üsküp’te basıldı (Metaforum Yayınları, Skopje). “Makedonya Türk Öyküsü” adlı kitabı, 1998 yılında T.C Kültür Bakanlığı tarafından basıldı. Makedonya’da yayımlanan Birlik, Sesler ve Oko dergilerinde, Türk dili, folkloru ve edebiyatı konularında yazdı.
       Türkiye’nin Sesi radyosunda “Sözcüklerin Büyülü Dünyası” adlı programın metinlerini yazdı ve sundu. (2001) Ankara Radyosunda “Gün Başlıyor” da yazdığı metinleri sundu. (2004). TRT Diyarbakır radyosunda “Kitap Kurdu” programında Türk romanını yorumladı (2007).
       Türk- Makedon Dostluk Derneği ve Edebiyatçılar Derneği üyesi. Ankara’da yaşıyor.
       İlk yazısı 1993 yılında Üsküp’te Oko dergisinde çıktı. Eleştiri, deneme, inceleme yazıları  Cumhuriyet Kitap, Gazete Ankara, Edebiyat ve Eleştiri, Hürriyet Gösteri, Radikal Kitap, Sabah, SkyLife, Star, Varlık vb. gibi dergi, gazete ve eklerinde yayımlandı.
Yapıtları:
Deneme, Eleştiri Kitapları:
& Makedonya Türk Edebiyatında Kimlik Sorunu (1998)
& Türk Dili ve Kompozisyon Bilgileri - Üniversiteler İçin Türkçe (ortak kitap; 2005)
& Makedonlar için Türkçe (2007)
& Eleştirinin Odağında (2007, Ürün Yayınları, Ank.)
& Ekinle Gelen (2013, Kanguru Yayınları, Ank., 240 s.)
& Zamanın Kapıları (2015)
& Sayfaya Yansıyan Hayattır Edebiyat (2017, Komşu Yayınları, Sıcak Nal Kitapları Dizisi, İst., 248 s.)

Hiç yorum yok: