30 Ağustos 2018 Perşembe

AŞIK ZİYANİ



(1958, Arpaçay'ın (sonradan Akyaka'ya bağlanan) Dilan (şimdiki adı Sulakbahçe) köyü / Kars - )


Asıl adı Öztürk Erbek'tir. İlkokula Seydi (şimdiki adı Yerlikavak) köyünde başladı, daha sonra kendi köyünde devam etti ve Kars'ta bitirdi. Ortaokulu Kars'ta, liseyi Arpaçay'da tamamladı. Daha sonra Arapça ve Azerice öğrendi.
Yöredeki aşıklık geleneğinin etkisiyle türkülerle ve şiirle küçük yaşlarda ilgilenmeye başladı. Yaklaşık 14 yaşındayken babasının aldığı bağlamayı kendi kendine öğrendi. İlk şiirlerini de ortaokul yıllarında aşık olduğu bir kıza yazdı.
Ozan Ziyani'nin gelişmesinde akrabası Murat Çobanoğlu'nun da gelişmesinde önemli bir etkisi oldu. Çocukluğundan beri dinlediği yörenin öteki aşıkları da geleneği öğrenmesinde ve kendini yetiştirmesinde katkı sağladı. Ayrıca Mahzuni (1938-2002), Hüdai (1940-2001), Sefil Selimi (1933-2003), Sabrı Şimşekoğlu (1948-1990) ve Mürsel Sinan (1956-) gibi aşıklardan etkilendi.
Sonraki yıllarda İzmir'e yerleşen Ozan Ziyani, birçok etkinliğe, radyo ve televizyon programına katıldı. Kendisi de uzun süre bir televizyon kanalında program hazırlayıp sundu.
Ozan Ziyani'nin şiirleri çeşitli gazete ve dergilerde yayımlandı.
Kaynaklar:

Şiirlerinden Seçmeler:

BÖYLE SEVGİ

Beklemekten yoruldum ben
Olmaz olsun böyle sevgi
Bir güzele vuruldum ben
Olmaz olsun böyle sevgi

Karaları bağlamaya
Ciğerlerim dağlamaya
Mecbur muyum ağlamaya
Olmaz olsun böyle sevgi

Bu hasretlik içim yakar
Yüreğimden kanlar akar
Bu Ziyani yola bakar
Olmaz olsun böyle sevgi


Hiç yorum yok: