29 Ağustos 2018 Çarşamba

SERPİL SANCAR



(1954, Ankara - )


Tam adı Serpil Sancar Üşür. 1975’te Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat ve Maliye Bölümü’nü bitirdi. 1989’da “Din, Kadın ve Siyaset: İran Devrimi Örneği”, başlıklı teziyle Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde doktorasını tamamladı. 1997’de doçentlik, 2003’te profesörlük unvanını aldı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümünde siyaset bilimi ve kadın çalışmaları alanlarında akademik çalışmalar yapıyor. Profesör Sancar siyaset kuramı, feminist kuram, siyaset sosyolojisi ve feminist araştırma metodolojisi, kadın hakları hareketleri, küresel siyasal dinamikler, din-siyaset ilişkisi, Türk modernleşmesinin cinsiyeti konularında dersler veriyor.
Profesör Sancar 1996 yılından beri aktif olarak çalışan Ankara Üniversitesi Kadın Araştırmaları Merkezi’nin (KASAUM) kurucularından ve 2003’ten beri müdürlüğü görevini yürütüyor.
Üye olduğu diğer Akademik ve Sivil Toplum Örgütleri; Türk Sosyal Bilimler Derneği üyesi (1995- ),Türk Sosyal Bilimler Derneği yönetim kurulu üyesi (2000- 2002), Sivil Toplum Geliştirme Merkezi (STGM) Yönetim Kurulu üyesi (2005-2007), Sivil Toplum Geliştirme Merkezi (STGM) Başkan Yardımcısı (2005- 2009), Journal of Women in Culture and Society-(SIGN)  uluslararası danışmanlar kurulu üyesi (2008 - ), European Consortium for Political Research-ECPR üyesi ve Ankara Üniversitesi temsilcisi (2009- ), Middle East Studies Association (MESA) üyesi (2010-), Koç Üniversitesi Kadın Araştırmaları Merkezi KOÇ-KAM danışmanı (2010- ),Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği- CEİD Başkanı (2011-)
      Yazıları ve söyleşileri Amargi, Arredamento, Birgün Kitap, Birikim, Cogito, Cumhuriyet Dergi, Feminist Politika, İktisat, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, Kadın Çalışmaları, Mürekkep, Siyahi, Toplum ve Bilim, Varlık, Yeni Aktüel vb. gibi dergi ve gazete eklerinde yayımlandı.
Yapıtları:
      İnceleme, Araştırma Kitapları:
& Din, Siyasetve Kadın: İran Devrimi (1991, Alan Yayınları, İst.)
& Siyasal Yaşam ve Kadınlara Destek Politikaları (1997, Başbakanlık, Kadının Statüsü ve Sorunları Genel Müdürlüğü Yayınları, Ank.)
& Siyasal Örgütlerde Cinsiyetçiliğe Karşı/ Eğitim Rehberi (2000, Ankara Üniversitesi, KASAUM Yayını, Ank.)
& Hane ve Piyasa Ekseninde Erkeklik (2001, 2005, TÜBİTAK Yayınları, Sosyal ve Beşeri BilimlerProjeleri)
& İdeolojinin Serüveni: Yanlış Bilinç ve Hegemonyadan Söyleme (2009, İmge Yayınevi, Ank., 191 s.)
& Erkeklik: İmkânsız İktidar/ Ailede, Piyasada ve Sokakta Erkekler (2009, Metis Yayınları, İst., 344 s.)
& Türk Modernleşmesinin Cinsiyeti: Erkekler Devlet, Kadınlar Aile Kurar (2012, İletişim Yayınları, İst., 339 s.)
       Çevirileri:
& Enloe, Shirmer, Agosin, Bunster, Arditti / Latin Amerika’da Askeri Diktatörlük ve Kadın (Ümit Cizre ile birlikte; 1990, Belge Yayınları, Ist.)
& Halliday, Skocpol, Ahmad, Keddie, Moghadam, Muaddel / İran Devrimi: Din, Anti-Emperyalizm ve Sol (1992, Belge Yayınları, İst.)
      Katkıda Bulunduğu Kitaplar:
& Siyasal Süreçlere Katılımda Kadın-Erkek Eşitliği (“Kadın-Erkek Eşitliğine Doğru Yürüyüş: Eğitim, Çalışma Yaşamı ve Siyaset”; Prof. Dr. Mine Tan ve Prof. Dr. Yıldız Ecevit ile birlikte; 2000,  TUSIAD ve KAGİDER Yayını, İst.)
& Women in State. Politics and Civil Society (“Bridging Gender Gap in Turkey: A Milestone Towards Faster Development and Poverty Reduction”, (der.) Feride Acar, 2003, Poverty Reduction and Economic Management Unit, Europe and Central Asia Region)
& Siyasal Katılım içinde (“Türkiye’de Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği: Sorunlar, Öncelikler ve Çözüm Önerileri”; M. Tan, Y. Ecevit ve S. Acuner ile birlikte, 2008,  TÜSİAD ve KAGİDER Yayını, İst.; TÜSİAD 2000 tarihli kitabın güncellenmesi)
& Birkaç Arpa Boyu... 21. Yüzyıla Girerken Türkiye'de Feminist Çalışmalar. Prof. Dr. Nermin Abadan Unat'a Armağan 2 Cilt (Derleyen: Pelin Özer ile birlikte; 2011, , Koç Üniversitesi Yayınları, İst.)

Hiç yorum yok: