21 Nisan 2014 Pazartesi

ŞAKİR ÖZÜDOĞRU


(1986 - )


     Bulgaristan göçmeni. Anadolu Üniversitesi, Endüstriyel Sanatlar Yüksek Okulu’nda Moda Tasarımı Bölümü’nü bitirdi. Aynı bölümde araştırma görevlisi olarak çalışmaktadır. Anadolu Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Endüstriyel Sanatlar Anabilim Dalı'ndan “19. Yüzyıldan Günümüze Moda ve Sanat Etkileşimi” konulu yüksek lisans teziyle mezun oldu. Aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü, İletişim Tasarımı ve Yönetimi Programı'nda doktora çalışmalarına devam etmektedir. Aynı zamanda, Paragraf, Dip Sularda Bir Tur, Kakama gibi birçok fanzin çıkarmıştır. Takıntılı olduğu konular arasında deneysel, görsel, fonetik şiir, postmodern eğilimler, queer teori, algı sosyolojisi ve algı bozucular, altkültürler vb. bulunmaktadır. Halen üstünde çalışmakta olduğu, Bohemya ya da Şarap Şişesi ve Yarın isimli metinsel kolajların ve görsel imlerin iç içe geçtiği, kenti ve öğrenciliği merkeze alarak marjinalleşen/marjinalleştirilen gençliği anlatan bir romanı mevcuttur.
       Gard Şiir Dergisi'nin editörlüğünü ve grafik tasarımcılığını yapmaktadır.
       Şiirleri, yazıları ve söyleşileri Bireylikler, Caz Kedisi, Diri Ozanlar Derneği, Heves, İmlâsız, Kaçak Yayın, Parşömen, Pulbiber, Ses(s)iz, Şiiri Özlüyorum, Varlık, Yazılıkaya gibi dergi ve fanzinlerde yayımlandı, yayımlanıyor.
Ödülleri: “Mavi Gün” isimli dosyası 2008 Memet Fuat Genç Şiir Ödülü’nde övgüye değer ve 2009 Yaşar Nabi Nayır Gençlik Ödülleri’nde şiir dalında dikkate değer bulundu.
Yapıtları:
Şiir Kitapları:
& Garipsemeler (2005, İdil Yayınları)
& Arzu Kuaförü (2014, Komşu Yayınları: 172, Yasakmeyve Şiir Dizisi: 111, İst., 112 s.)
       Çevirileri:
& Yuniya Kawamura, Moda-loji – Moda Çalışmalarına Giriş (2016, Ayrıntı Yayınları, İst., 192 s.)

Hiç yorum yok: