22 Nisan 2014 Salı

YÜCEL KAYIRAN

(13 Eylül 1964, Adana - )


       İlk ve ortaokulu Ankara, Bigadiç, Elbistan, Afşin, Adana, Ceyhan, Gaziköyü, Kozan ve Tufanbeyli’de okudu. Afşin Lisesi mezunu (1983). Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nü bitirdi (1987). 1987 yılında Doğu’ya gitti. Altı yıl Kilis, Afşin, Arapkir ve Malatya’da yaşadı. Türkiye Felsefe Kurumu ve Edebiyatçılar Derneği üyesi. Ankara’da yaşıyor. Evli ve bir kız babası.
       İlk şiiri 1984 yılında Yaba Öykü dergisinde yayınlandı. Felsefe, eleştiri, poetika yazılarıyla da tanınan Kayıran’ın, şiirleri, yazıları ve söyleşileri Ada, Adam Sanat, Akatalpa, Akdeniz, Birikim, Budala, Cumhuriyet Ankara, Cumhuriyet Felsefe, Cumhuriyet Kitap, Defter, Dört Renk, Düşler, E, Edebiyat ve Eleştiri, Felsefe Yazın, Güldiken, Hürriyet Gösteri, İtaki, Kaçak Yayın, Kitap-lık, Kül, Ludingirra, Milliyet Kitap, Milliyet Sanat, Mor Taka, Morköpük, Oluşum, Papirüs, Pitoresk, Posta Kutusu, Radikal Kitap, Sanat Rehberi, Sombahar, Sonsuzluk ve Bir Gün, Şiir Ülkesi, Şiir-lik, Toplum ve Bilim, Uzak, Ülkede Özgür Gündem, Varlık, Virgül, Yaba Öykü, Yarın, Yasakmeyve, Yeni Biçem, Yenibinyıl Şiir gibi dergi, gazete ve eklerinde yayımlandı. Cumhuriyet Gazetesi’ne ‘felsefe’ eki; Hürriyet Gösteri ve Varlık dergilerine şiir, eleştiri ve felsefe konularında birçok ‘dosya’ hazırladı. Bir süredir Radikal Kitap ekinde şiir ve felsefe kitapları hakkında tanıtım yazıları yazmaktadır.
       İdeoloji ve dünya görüşüne karşı felsefi şiir poetikasını savundu. Şiirlerinde, insanı, çıkmaz ve problem karşısındaki tek başınalığı ile kaybolma halinde göstermek, poetikasının temelini oluşturmaktadır.
Ödülleri: “Beni Hiç Göremezsin” adlı kitabıyla 2005 Altın Portakal Şiir Ödülü’nü, “Kritiğin Toprağında“ adlı kitabıyla 2011 Memet Fuat Eleştiri Ödülü’nü aldı.
Yapıtları:
Şiir Kitapları:
& Hayaline Firar Edemeyenlerin Afsunu (1997, Ekin Yayınları, 96 s.)
& Beni Hiç Göremezsin (2004, Ekin Yayınları, 96 s.)
& Çalgın (2006, Metis Yayınları, İst., 110 s.)
& Son Akşam Yemeği (2014, Metis Yayınları, İst.)
       Eleştiri Kitapları:
& Felsefi Şiir / Tinsel Poetika (“Felsefi Şiir” ve “Evet, Etik” adlı iki kitap; 2007, YKY, İst., 532 s.)
& Kritiğin Toprağında – Türk Şiirine Felsefeyle Bakmak (2010, YKY, İst., 352 s.)
& Şiirimin Çeyrek Yüzyılı - Günümüz Türk Şiiri Üzerine Makaleler (2016, YKY, İst., 520 s.)
       Hakkında Yazılan Kitaplar:  
& Yücel Kayıran Şiiri ve “Beni Hiç Göremezsin” (Yayına Hazırlayan: Ahmet Tüzün; 2007, Digraf Yayıncılık, İst., 245 s.)


Hiç yorum yok: