7 Aralık 2016 Çarşamba

HİLMİ BÜYÜKŞEKERCİ


(1922, Karacabey / Bursa - )


       Şair, yazar, gazeteci ve politikacı. Rumeli kökenli bir ailedendir. ilkokulu Karacabey'de, ortaokul ve liseyi Bursa Erkek Lisesi'nde yatılı okudu (1939). Çocukluğu ve ilk gençliği savaş yıllarının yoksulluk ortamında geçti. 1940 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne girdi. İkinci sınıfta öğrenimi bıraktı. Birkaç yıl İstanbul'da sanat edebiyat çevrelerinde bulunduktan ve Danca'da yedeksubaylık görevini tamamladıktan sonra 1946 yılında Karacabey'e dönerek çiftçilik yapmaya başladı. Sebze üreticiliğinin yanı sıra, Karacabey'de pamuk yetiştiren ilk çiftçi oldu. 1950 - 1960 yılları arasında öncülük yaparak pamuk üretiminin ilçe çapında yaygınlaşmasını sağladı. Faal yasanımı Uzun yıllar çiftçilik yaptıktan sonra, 1997 yılından itibaren ilçede dinlenmeye çekildi.
       Edebiyata küçük yaşta ilgi duydu. Bursa Erkek Lisesi'nde iken şair Suphi Taşhan ve Niyazi Akıncıoğlu ile arkadaşlık yaptı. Ortaokul yıllarında “Bursa Sesleri” adlı gazetede çıkan birkaç şiiri dışında, ilk şiirleri, 1940 - 194l yıllarında dönemin Marksist eğilimli, sosyalist gerçekçi sanat-fikir gazetesi Yeni Edebiyat ve Yeni Ses dergisinde yayımlandı. Bu şiirleri savaş karşıtı, toplumcu kaygılara dönük, antifaşist çizgide, insan ve yaşam sevgisinin öne çıktığı şiirlerdi. İstanbul'da 1939 - 1942 yılları arasında oluşan ve sonradan çoğu ünlenen Küllük Topluluğu'na girmesi, zengin bir edebiyat birikimi edinmesini sağladı. Romancı Suat Deıviş'in beğenisini kazanarak girdiği bu toplulukta Abidin Dino, Arif Dino, Asaf Halet Çelebi, Rıfat İlgaz, Hasan izzettin Dinamo, Niyazi Akıncıoğlu, Suphi Taşhan, A. Kadir, Orhan Kemal, Hüsamettin Bozok, Behiç Atabek vb. şair ve yazarlarla arkadaşlık etti. 1982 – 1983 yıllarında Adam Sanat dergisinde bu edebiyatçıların kişiliklerine, yapıtlarına ve yaşantılarına ilişkin anılarıyla ilgi çekti. Edebiyattan koparak 40 yıl ortalıkta görünmedi. 1980 yılında Hasan İzzettin Dinamo'nun ilgisiyle yeniden yazmaya başladı. 1981 - 1993 yılları arasında Dönemeç. Ycditepe, Varlık, Biçeni gibi dergilerde yayımlanan şiirlerinde daha çok doğanın gizlerini, yapısını, sevgi, hüzün ve yaşama sevincini konu edindi. Ayrıca Varlık, Biçem ve İnsancıl dergilerinde denemeler yazdı.
       Politika ve gazetecilikle de ilgilendi. Cumhuriyet Halk Partisi'ne girdi, il genel meclisi Karacabey üyeliğine seçildi, milletvekili adayı oldu. 1955 - 1961 yılları arasında Karacabey gazetesinin yazı işleri müdürlüğünü üstlendi, bu gazetede siyasal içerikli köşe yazıları ve şiirleri yayımlandı. Aynı yıllarda Bursa'da çıkan Yeni Ant gazetesinde de siyasal yazıları yayımlandı.
       Şiir, anı ve denemeleri henüz kitaplaşmamıştır.

Şiirlerinden Seçmeler:

BİR KUŞ

Dingin ata vurulan
Kamçı gibi
Vuruyor
Keskin sesini bir kuş,
Tembel geceye.
Ne umar karanlıkta
Şu geniş parlak sudan,
Uyuyan ağaçlardan?

1985

Akatalpa, Sayı: 133, Ocak 2011

ÇİÇEK KUŞATMASI

Çekti ateşten
elini çoban.
Kaşağı kokuyor
çiftçi evleri.
Döndü atların, bozkıra yönü.
Kokuyor umutlu bahar.
Geçiyor
bir bir önümüzden
bülbül kokulu akşamlar.
Çiçek kuşatmasındayız şimdi.
Söyle,
nerde yalnızlık?

Çiftlik – Karacabey, 09.05.1985

Akatalpa, Sayı: 133, Ocak 2011

GÖZLERİN

Ne kadar güzel gözlerin,
Bir bahçe gibi.
Her aradığımı bulurum,
Çocuk olurum
Gözlerininin içinde.
Ruh müsterih;
Çocuk olmak kolay;
Kaçmış mevsimler,
Gözlerindedir

İstanbul, 1940

Akatalpa, Sayı: 133, Ocak 2011




Hiç yorum yok: