18 Haziran 2015 Perşembe

TAMER ÖNCÜL

 

(3 Ekim 1960, Lefkoşa/Kıbrıs -)

Şair. Melek Hanım ile inşaat ustası Münür Nurettin Öncül’ün oğlu. İlk ve orta öğrenimini Kıbrıs’ta tamamladı. 1984’te İÜ Diş Hekimliği Fakültesi’ni bitirdi. Bir süre İstanbul’da çalıştıktan sonra Lefkoşa’da kendi kliniğini açtı. Kıbrıs Türk Sanatçı ve Yazarlar Birliği’nin kuruluşuna öncülük eden Tamer Öncül, Birliğin genel sekreterliğini, ve başkanlığını yaptı. Halen birliğin yönetim kurulu üyesi ve birlik yayını olan İnsan Zaman Mekan dergisinin editörlerindendir. Avrupa Birliği ve UNDP’nin organize ettiği “Poetry Against Social Exclusion”; “World international festival of poetry”  gibi uluslararası organizasyonlara üyedir. Lefkoşa’da yaşıyor; evli, bir çocuk babasıdır.

Şiir serüveni 70’li yılların ortalarında, Toplumcu gerçekçi şiiri “Kıbrıslılık” duyarlılığı ile yoğurarak; kendi çizgisini aramakla başladı. İlk yazısı Lefkoşa Türk Lisesi Dergisi’nde çıktı (1977). “Beyaz Güvercin” adlı ilk şiiri Eylül !982’de Yeni Düzen (Lefkoşa) gazetesinde yayımlandı. Eleştiri ve inceleme yazıları da yayımladı. Şiir ve yazıları; Akatalpa, Alaz, Arkabahçe, Aykırı Sanat, Aynı Gökyüzü Altında (Türkçe-Rumca), Cadences (İngilizce-Türkçe-Rumca), Cumhuriyet Kitap, Cypriot Identities (İngilizce), Düşlük, E, Edebiyat Gündemi, Genç Kıbrıslı, HADE (Türkçe/Rumca), Islık, İmlasız, İnsan Zaman Mekan (Lefkoşa), Kerpiç, Kıbrıs Türk Dili Dergisi, Kıyı, Kurşun Kalem, Kuşlama, Milliyet Sanat, Morca, Nea Epohi (Rumca), Ötekisiz, Poetik-us, Pygmalion, Serbesti, Sombahar, Son Exangelos Dergisi (Rumca), Şehir, Şiir Oku, Şiirden, Şiir-lik, T.B Kültür Sanat Dergisi, The New Colonial (İngilizce-Türkçe), Turnalar, Varlık, Virgül, Yasakmeyve, Yaşasın Edebiyat, Yeni Biçem vb gibi dergi, fanzin, gazete ve eklerinde yayımlandı. Şiirleri İngilizce, Rumca, Fransızca, Almanca, Letonca, Romence, Makedonca ve Azeri Türkçesi’ne çevrilerek dergi ve antolojilerde yer aldı.

1993’te yayımlanmaya başlayan Pygmalion  dergisinin kurucularından ve yazı kurulu üyelerinden biri olan Öncül;  1990’dan beri Yenidüzen gazetesinde “Ekin Gündemi” başlığı altında kültür-sanat yazıları yazmaktadır. 1996’da iki sayı yayınlanabilen Gündem dergisi ile Yeşil Barış Gazetesi’nde yazdı ve temsilciliklerini yaptı. Kurşun Kalem’in öncülü olan Alaz Edebiyat Dergisi’nde Yayın Kurulu üyeliği görevinde bulundu. Kıbrıs (Rum) Yazarlar Birliği; Türkiye Yazarlar Sendikası; Mare Nostrum (Üç Denizin Şairleri) ile ortak etkinliklerin düzenlenmesinde aktif rol aldı; Güney Kıbrıs, Rodos ve Türkiye’de pek çok Şiir Festivali ve etkinliğe katıldı. Barış aktivisti gazeteci/şair Kamran Mir Hazar’ın “Hazara çocuklarının sorunlarını dünya kamuoyuna taşıma ve dayanışma” için hazırladığı ve 66 Ülkeden 125 şairin ürünleriyle oluşturulan “Poems For The Hazara” Antolojisi’nde şiirleri yayınlandı. Bazı şiirleri bestelendi; Oratoryo ve Tiyatro senaryolarına alındı. Aynı zamanda bir barış aktivisti de olan Tamer Öncül, Kıbrıs ve  Akdeniz Havzası’nda barış için pek çok eylem organize etmiş; eylemlere katıldı; Kıbrıs’ta iki toplumlu “Artists and Artists”; “Doktors of Cyprus”, “Barış Sanattır İnsiyatifi”, ve “Cyprus Dialog Forum”gibi örgütlenmelerin kuruluşunda ve çalışmalarında yer aldı.

Ödül: “Beyaz Güvercin” adlı şiiriyle 1982 Kıbrıs Türk Barış Derneği Şiir Ödülü’nü aldı.

Yapıtları: Şiir: *Günleri Kayıp Bir Çocuk Güncesi, İst.: kendi yayını, 1987 *Şiirdir Dünya, Lefkoşa: kendi yayını, 1992 *İ Hora - Şeher, Lefkoşa: Pygmalion, 1996 *Yitik Aşklar Sokağı, Lefkoşa: Pygmalion, 1996 *Gündüz Düşleri, İst.: Hera Şiir Kitaplığı, 1998 *Kuru Pınar Yazıtları, Lefkoşa: Pygmalion, 2003 *Düşler, İst.: Kıbrıs Türk Sanatçı ve Yazarlar Birliği, Lefkoşa, 2008 *Yer, İzmir: Nezih-Er, 2015.

Araştırma-Derleme-Deneme-İnceleme: *Kıbrıs Türk Yüksek Öğrenim Gençliği Hareketleri (Öntaç Düzgün’le), Naci Talat Vakfı, Lefkoşa, 1999 *Toyki, Lefkoşa, 2003 *Referandum / Yeni Sözlük (gazete yazıları), Pygmalion, Lefkoşa, 2006 *Sesli Düşünceler, Söylem, Lefkoşa, 2012 * Çağdaş Kıbrıs Türk Şiiri Kimlik Arayışları ve Mitoloji, İzmir: Nezih-Er, 2021

Ortak Kitaplar: *Şiirin Son Halleri (Deneme/Şiir, Fikret Demirağ, Zeki Ali, Neşe Yaşın, Faize Özdemirciler vd), Lefkoşa; Işık Kitabevi, 2008 *Yasaklar Kitabı (Adnan Özyalçıner, Ataol Behramoğlu, Sennur Sezer, İsmail Mert Başat vd. ile) İzmir: Nezih-Er, 2014 Yayınları, İzmir)

Kaynaklar: http://sukrukirkagac.blogspot.com; Gündüz Düşleri, İst.: Hera Şiir Kitaplığı, 1998; Sezai Sarıoğlu, “Ada Sahillerinde Kendini Bekleyen Şiirler”, Sombahar, S. 35, Mayıs-Haziran 1996; Kendi kaleminden.

Hazırlayan: Şükrü Kırkağaç

Güncelleme: 23 Ocak 2023, 14:52



Şiirlerinden Seçmeler:

KARGA
Corvus

Beyaz gece kuşuydum
doğruları söyleyen…
Dilimi kestiler önce
boğuldu lir sesim,
            -ben yine konuştum.-
Geceden kovdular;
karanlığı çaldım,
            - böyle başladı hırsızlığım-
Prometheus’un ciğerini
sundunuz; reddettim,
             - kartal gibi onursuz değilim-
Sürgünlüğüme direndim
büründüm karalara…
              -onu da kıskandı gece-
kıskandı,
tahtıma yakışmayan
uğursuz BAY/KUŞunuz…
Ahh
bakire Athena
ahh, zalim Apollon
doğrular ağır geldi
kabaran omuzlarınıza…

2014

Tamer Öncül

 KEDİ
Felis catus

Gözünü dikmiş, tetikte
kurulu bir yay gibi gergin...
Mart çalası irerdikce
büyür azgınlığı...
Yoksul, gripli kuşlar
göçmen düşmedi henüz.
Damlarda onları bekler
tersini yalayan tekir...
Bir feryat kopacak az sonra,
kiremitler dağılacak,
damlar alt üst...
Doyumsuzluğu kazıdıkça
midesini, tüyleri yapış yapış
mutfağa atacak
açlığı azmış nefsini...

Vazoda, sarhoş
kırmızı balık...
Anasondan kan çanağı gözleri...
Bir yıl beklemekten
aceleye düşmüş kedi...
Masada durduğu gibi
sonsuza dek
sakin durmayacak ya
o balık vazosu...

Az sonra, Ay girecek
kızgın Güneşin altına
ne kiremit kalacak
ne masa;
şöyle beş nokta beş
bir sarsıntıyla
ulaşacak kedi doyuma…

Mart 2006/2014

Tamer Öncül

ŞARAP KÖPÜĞÜ

Komşu köyden
Dionysios’un oyununa geldik
bu akşam…
Köpüren şarap havuzunda
içtik, tüm geceyi…
Sonra bir sıkışma
bir tazyik…
Karanlık bir PU(ş)Tun
koyu gölgesine patladı
afyonumuz…
Ne büyük günah!..
Ne büyük aymazlık!..

Daha “ohhh” demeden
Zeus’un hışmı yağdı
dumanlı başımıza…
Yıldırımlar,
ateşli yıldız yağmurları…

Tam, dalalım dedik
Kurtarıcı Mağara’ya
bir de Yeni Ay fırlattı
Yakuttan taşlarını…
Şakağımızdan dudak uçlarımıza
süzülen şarap
pıhtılaştı boğazımızda…
Elimin tersi yoruldu
silmekten,
               -içi de çekmekten-
kan yorulmadı…

Tamer Öncül

YILAN
Serpentes

Sizin beyninizden akan
zehrin yanında
nedir ki benim ağım?
diliniz öldürücü
sözcüklerle
dikilir birbirinize;
benden daha kıvrak
dönüp durursunuz
düşünceler cehenneminde.
Beliniz kırılmaz
eğilip bükülmekten.
siz de sürünüp durursunuz
bir ömür boyu
baş kaldıramadıklarınızın
ayakları altında…

Affet, bizi
kendi kanından doğuran
lanetlenmiş Medusa;
cenneti tüketenlerden korkup
saklanmamalıydık
lepiska saçlarına…


2014
Tamer Öncül

* Şiirler, Tamer Öncül'ün izniyle yayınlanmıştır.

Hiç yorum yok: