18 Aralık 2015 Cuma

ALİ F. BİLİR

(28 Şubat 1945, Gülnar, Mersin / İçel - )


       Asıl adı Ali İhsan Bilir olup Ali Bilir, Faruk Ali B. gibi imzalar da kullandı. İlkokulu, ailesinin göçtüğü Silifke’de, ortaokulu Mersin’de tamamladıktan sonra parasız yatılı olarak Adana Erkek Lisesi’nde okudu. Yükseköğrenimini bir yıl tıp eğitiminden sonra girdiği İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde tamamladı (1969). Üniversite yıllarında, kütüphane ve turistik bir otelde resepsiyon görevlisi olarak çalıştı. Gönüllü turist rehberliği yaptı. 1967 yılında yürüyerek bazı Avrupa ve Kuzey Afrika ülkelerini dolaştı. Bir süre İngiltere’de, Essex ve Londra’da yaşadı; gençlik kampında meyve topladı, lokantalarda garsonluk ve bulaşıkçılık yaptı. Yurda döndüğünde, “1968 Öğrenci ve Gençlik Hareketi” içinde yer aldı. 1970 yılında “Kuzey” adlı sanat- edebiyat dergisini 2 sayı olarak yayımladı. Yerel gazetelerde (Katılım ve Yeni Gazete) kültür ve sanat muhabirliği yaptı, röportajlar hazırladı.
       İlk şiiri “Sevgi ve Ötesi”, 1961 yılında haftalık Yelpaze Dergisi’nde, ilk öyküsü “Göçüyoruz”, 1967 yılında Milliyet Gazetesi’nin sanat ekinde yer aldı. Sonraki yıllarda şiirleri, öyküleri, yazıları ve söyleşileri Anadolu Ekini, Aykırısanat, Cumhuriyet Kitap, Çağdaş Türk Dili, Damar, Dize, Dünya Kitap, Edebiyat ve Eleştiri, Evrensel Kültür, Güneş (İsveç), Islık, Karşı Edebiyat, Kıyı, Kültür Sanat (Kıbrıs), Oluşum, Öyküşiir, Pencere, Şiir-lik, Tını, Türk Dili, Varlık vb gibi dergi, gazete ve eklerinde yayımlandı.
      “Göç Türküsü” adlı şiir kitabı Kültür Bakanlığı’nın Türk kültür, sanat ve edebiyatı ile ilgili eserlerin Türkçe dışındaki dillerde yayımlanmasına destek veren TEDA Projesi kapsamında seçildi. 2008 yılında Amerika’da Plain View Press tarafından “Migration Ballads” adıyla ve M. Ali Sulutaş’ın çevirisiyle İngilizce olarak basılarak yurt dışındaki şiir severlere ulaştı.
       Edebiyatçılar Derneği, Türkiye Yazarlar Sendikası, Dil Derneği, Avrupa Yazarlar Konseyi, Eyalet Şair Birlikleri Ulusal Federasyonu ve Florida State Eyaleti Şairler Birliği üyesidir.
Ödülleri: “Son Yolculuk” adlı öyküsü ile 1990 yılında Güneş Dergisi (İsveç) Öykü Ödülü üçüncülük ödülünü, “Karanlığa Çizilen Sesler” adlı öyküsü ile 1993 yılında, Orhan Kemal Öykü Ödülü’nde üçüncülük ödülünü, “Göç Türküsü” adlı kitabı ile 1996 yılında, İbrahim Yıldız Şiir Ödülü’nde mansiyon, “Ölü Balık İmgesi” adlı öyküsü ile 1998 yılında Samim Kocagöz Öykü Ödülü’nde ikincilik ödülünü, “Güz Anımsamaları” ” adlı kitabı ile 2004 yılında, Ş. Avni Ölez Şiir Ödülü’nde Seçici Kurul Özel Ödülü’, 2008 yılında Mersin Valiliği ve Mersin Üniversitesi tarafından verilen “Mersin’de İz Bırakanlar Ödülü’nü aldı.
Yapıtları:
Şiir Kitapları:
& Göç Türküsü (1995, E Yayınları, İst., 58 s.)
& Güz Anımsamaları (2003, E Yayınları, İst., 61 s.)
& Migration Ballads (Editör: Susan S. Bright, Çevirmen: M. Ali Sulutas; 2008, Plain View Press,  128 s.)
       Öykü Kitapları:
& Üşüyen Sıcak Düşlerim (1994, E Yayınları, İst., 106 s.)
       İnceleme, Eleştiri, Araştırma, Anı ve Günce Kitapları:
& Eleştiriden Günceye (1996, E Yayınları, İst., 93 s.)
& Orta Asya’dan Toroslara Gülnar - Dil, Kültür, Toplumsal Yaşam (F. Saadet Bilir’le; 2007, Etik Yayınları, 759 s.)
& Abdülkadir Bulut’a Sevgi Sözleri (F. Saadet Bilir’le; 2010, E Yayınları, İst., 453 s.)
& Abdülkadir Bulut “Kasabalı Lorca”, Yaşamöyküsü, Şiir, Yazı, Söyleşi ve Mektupları (F. Saadet Bilir’le; 2010, E Yayınları, İst., 344 s.)
       Yayına Hazırladığı Kitaplar:
& Gündüz Artan’a Armağan - Mersin’de Aydın Olmak (Orhan Özdemir’le; 2005, Etik Yayınları, 207 s.)
Kaynaklar:

A  http://alifbilir.com/biyografi/

Hiç yorum yok: