25 Aralık 2015 Cuma

ATİLLA AŞUT

(1939, Trabzon - )


       Gazeteci, şair. İlk ve ortaokulu doğduğu kentte okudu; liseyi Ankara’da tamamladı.
       1957 yılında, Trabzon Lisesi'nde öğrenciyken, Trabzon’da Hâkimiyet gazetesinde gazeteciliğe başladı. 1960’ların başında “Kıyı” dergisinin kuruluş çalışmalarına katıldı. Bu arada, İstanbul'da çıkan “Dünya”, “Akşam”,  “Milliyet” ve “Cumhuriyet” gazetelerinin Trabzon muhabirliğini yaptı. 1957-1969 yılları arasında Trabzon'da yayımlanan birçok gazetede muhabir, yazar, teknik sekreter ve yayın yönetmeni olarak çalıştı. “Hâkimiyet” gazetesinin sahibi Ömer Turan Eyuboğlu 1960 yılında ölünce, gazetenin yayın sorumluluğunu ve haftalık “Sanat Sayfası”nın yönetmenliğini üstlendi. 1965-1968 yılları arasında Trabzon’da kendi olanaklarıyla “Sömürücülüğe Karşı Savaş” adlı haftalık sosyalist gazeteyi çıkardı. Trabzon Devrim Ocağı, Gazeteciler Sendikası ve Türkiye İşçi Partisi’nin kurucuları arasında yer aldı. TİP Genel Yönetim Kurulu ve Merkez Yürütme Kurulu üyeliği yaptı. 1969 yılında Ankara’ya yerleşti ve 1971 yılından sonra kimi kurumlarda muhabir ve redaktör olarak çalıştı, kimi kuruluşlarda basın danışmanlığı yaptı. 1972-78 yılları arasında siyasal nedenlerle yurtdışında yaşadı. Yurda döndükten sonra Politika ve Yeni Ulus gazetelerinde çalıştı. 12 Eylül darbesinden sonra TKP Davası’ndan yargılandı, Mamak Askeri Cezaevi’nde 37 ay tutuklu kaldı. Adımlar dergisinin Ankara Haber Müdürlüğü’nü yaptı. “Siyah Beyaz” gazetesinde Kültür-Sanat Editörü ve köşe yazarı olarak çalıştı.
       Edebiyatçılar Derneği’nce yayımlanan “Sivas Kitabı / Bir Topluöldürümün Öyküsü” (1994) adlı belgesel kitabın editörlüğünü yaptı. Dil Derneği, BESAM (Türkiye Bilim ve Edebi Eser Sahipleri Meslek Birliği) ve Çağdaş Gazeteciler Derneği üyesi, “Sürekli Basın Kartı” sahibi. 
       İlk yazı ve şiirleri, Ceylan, Arkadaş, Küçük Afacan gibi çocuk dergileriyle,  günlük Tan gazetesinin “Çocuk Sayfası”nda yayımlandı. Şiirleri ve yazıları, "Hâkimiyet Sanat Sayfası”nın yanı sıra, Ada, Ağır Ol Bay Düzyazı, Anadolu Ekini, BirGün, Çağdaş Türk Dili, Cumhuriyet, Damar, Damla, Dönemeç, Edebiyat ve Eleştiri, Gerçek Sanat, Güzel Yazılar, İnsan, Karşı, Kıyı, Mavi Nota, Otağ, Öykü-Şiir, Papirüs, Pencere, Promete, Sincan İstasyonu, Trabzon, Ürün, Yeni Biçem, Yeni Türkü vb. gibi dergi ve gazetelerinde yayımlandı.
       Ödülleri: Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı’nın 1993 Şiir Yarışması'nda “ilgiye değer” bulundu. 1963 Türk Dil Kurumu “Basın Dil Ödülü’nü, Milliyet Sanat Dergisi’nin 1995 Abdi İpekçi Mektup Yarışması'nda “mansiyon”, Çağdaş Gazeteciler Derneği 1995 Yılın Gazetecisi Ödülü’nü, 2003 Behzat Ay Yazın Emek Ödülü’nü aldı.
Yapıtları:
Şiir Kitapları:

& Acının Külrengi (2001, Serander Yayınları)

Hiç yorum yok: