30 Aralık 2015 Çarşamba

CAFER KEKLİKÇİ







(18 Aralık 1977, Karadere kasabası, Maraş - )


       Yayınevinde editörlük (2002), kolejde kütüphane memurluğu (2003-2004) ve gazetede arşiv memurluğu (Aralık 2004) yaptı. Milli Gazete'de köşe yazarlığı yapmaktadır. İstanbul'da yaşıyor; evli, bir çocuk babası.
       İlk şiiri 1996 yılında Gülistan dergisinde yayımlandı. Şiirleri, yazıları ve söyleşileri Az Edebiyat, Dergâh, Derkenar, Edebiyat ve Eleştiri, İkindi Yağmuru, İtibar, Kaşgar, Kırklar, Kökler, Le Poeté Travaille, Merdivenşiir, Milli Gazete, Okuntu, Öteki-siz, Yedi İklim, Yeni Şafak Kitap, Yitik Düşler, Zaman vb. gibi dergi, gazete ve eklerinde yayımlandı. Şair, öykü çalışması da yaptı. Cafer Keklikçi, poetik düşüncelerini temellendirdiği; Sosyal Gerçekçi Şiir'i savundu.  
Yapıtları:
Şiir Kitapları:
& Tanınma Korkusu (2004, Şule Yayınları, İst.)
& Yasak Bölge (2007, Lamure Yayınları, Kırknar Şiir Dizisi; İst.)
& Tahammül Şeridi (2010, Timaş Yayınları, İst., 96 s.)
& Havarya (2015, Ülke Kitapları, İst., 112 s.)
      Deneme, İnceleme, Eleştiri Kitapları:
& El İzleri (2015, Ülke Kitapları, İst., 136 s.)
& Ses Ayrıcalığı (2015, Ülke Kitapları, İst., 120 s.)
Hakkında Yazılan Yazılardan Alıntılar:
/  “Şiirin şiirle beslendiğine inanırım, şiirin kaynağının yine şiir olduğuna. Cafer Keklikçi'nin şiirleri bu inancımı destekleyen türden. Ve temel özelliği de ironi. Yerli yerinde kelime oyunlarıyla, şiir zekâsıyla, buluşlarıyla, şiirinin iyi bir kulvarda olduğunu bir kez daha gösteriyor. Cafer Keklikçi severek izleyeceğim şairler arasında.”
Haydar Ergülen, Radikal Kitap Eki
/  “Cafer Keklikçi, daha ilk şiirlerinde farklı olduğunu bizlere göstermişti. Keklikçi, dergilerde şiir yayınlamaya başladıktan sonra, kısa sürede sesini, üslubunu buldu. Yazdıkları usulca okunan şiirler değil, yüksek ses gerekiyor. Sorguluyor, kurcalıyor, hayatın ve insanın yakasına yapışıyor. Bazen de kendi yakasına... Yazdıklarında, rahatı kaçmış ya da aradığını dünyada bulamamış insanların tedirginliği ve şaşkınlığı var. Dertli, fakat ümitsiz değil.”
/  Şiirler, güçlü bir müzik eşliğinde ilerliyor. Hatta bazen, müzik şiirin önüne geçiyor. Sanki kafasındaki müziğe söz yazıyor.
İbrahim Tenekeci, Milli Gazete
/  “Şiir üzerine kafa yoran, şiiri hayatının bir 'mesele'si haline getiren şairlerden Cafer Keklikçi. En önemlisi 'dize' söyleyebilen bir şair. Gerçek şiir okuru, şiir eleştirmenleri kısa sürede fark edecek ve selamlayacaktır onu.”

Ali Çolak, Zaman Gazetesi

Hiç yorum yok: