18 Aralık 2015 Cuma

ERDEM BEYAZIT

(1939, Maraş - 5 Temmuz 2008, İstanbul)


       Asıl adı Adil Erdem Beyazıt’tır. İlkokul ve lise öğrenimini Maraş'ta tamamladı. Yüksek öğrenimine 1959 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde başladı. Geçim zorluğu yüzünden 1961 yılında öğrenimini devam mecburiyeti olmayan Ankara Hukuk Fakültesi'ne naklederek askere gitti. Askerliğini yedek subay öğretmen olarak Burdur İli Yeşilova İlçesi Çuvallı Köyü'nde yaptı. Askerlik dönüşü fakülte değiştirerek yüksek öğrenimini Ankara Üniversitesi DTCF Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde tamamladı.
       Edebiyat öğretmenliği ve kütüphane müdürlüğü yaptı. İstanbul Türk Musikîsi Devlet Konservatuarı'nın kuruluşu sırasında genel sekreter olarak çalıştı. Daha sonra, Sanayi Bakanlığı İnsan Gücü Eğitim Dairesi başkan yardımcısı iken bu görevinden istifa suretiyle ayrılarak Akabe Yayınları'nın ve Mavera dergisinin yönetimini üstlendi. 1984'te Akabe A. Ş.'nin İstanbul'a taşınması kararı ile bu görevini devrederek yeniden memurluğa döndü.
       DPT'de sözleşmeli personel olarak çalışırken, 1987 Milletvekili seçimlerinde Anavatan Partisi'nden aday oldu. Kahramanmaraş'tan milletvekili seçildi. TBMM'nin 18. Dönem çalışmaları süresince Milli Eğitim ve Çevre Komisyonlarında görev aldı. 1991 seçimlerinde adaylığını koymadı, İstanbul'a yerleşti.
       1981 yılında İran, Pakistan, Afganistan ve Hindistan'ı içeren iki aylık gezi ile ilgili izlenimlerini “İpek Yolundan Afganistan'a” adıyla kitaplaştırdı.
       Evli ve dört çocuk babası olan şair, 5 Temmuz 2008 günü İstanbul'da vefat etti.
       Şiirleri ve yazıları Açı (K. Maraş), Çıkış (Ankara), Büyük Doğu, Diriliş, Edebiyat, Mavera,  Yedi İklim, Yeni İstiklâl, dergilerinde yayımlandı. Tok, kavgacı, destana yatkın bir üslûpta söylenmiş olan şiirlerinde aynı zamanda ince duyarlıklar işlenmiştir. İslâmî ton bir "leit-motiv" halinde bütün şiirlerine yayılmıştır.
Ödülleri: “İpek Yolu'ndan Afganistan'a” adlı kitabıyla Türkiye Yazarlar Birliği 1983 Gazetecilik Ödülü’nü, “Risaleler” adlı kitabıyla Türkiye Yazarlar Birliği 1988 Şiir Ödülü'nü aldı.
Yapıtları:
Şiir Kitapları:
& Sebeb Ey (1972, Edebiyat Dergisi Yayınları)
& Risaleler (1982, Akabe Yayınları)
& Gelecek Zaman Risalesi (1998, İz Yayıncılık, İst.)
& Şiirler (“Sebeb Ey”, “Risaleler” ve “Gelecek Zaman Risalesi” adlı kitaplarının birlikte basımı; 2003, İz Yayıncılık, İst.)
      Deneme, İnceleme, Eleştiri Kitapları:
& İpek Yolu'ndan Afganistan'a (1982, Akabe Yayınları)
& Kelimenin Dirilişi (2015, Hat Yayınevi, İst., 242 s.) 
       Hakkında Yazılan Kitaplar:

& Hüseyin Yorulmaz, Bir Neslin Ağabeyi Erdem Beyazıt (2. Baskı: 2015, Hat Yayınevi, İst., 360 s.)

Hiç yorum yok: