1 Aralık 2015 Salı

YAVUZ ÖZDEM

(5 Ağustos 1956, Elazığ - )

        Hıdırbaba İlkokulu, Elazığ Atatürk Lisesi, Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesini bitirdi (1979). Yüksek Öğrenimini tamamladıktan sonra bir süre Türkçe ve Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği yaptı. Daha sonra özel eğitim kurumlarına geçti. Atika Şiir  Dergisi (1992) yönetiminde görev aldı. Digraf Yayıncılık(2005) kurucuları arasında yer aldı ve bu yayınevinin Şiirden dizisi editörlüğünü üstlendi. Türkiye Yazarlar Sendikası, PEN Yazarlar Derneği, Edebiyatçılar Derneği ve Besam üyesidir. İstanbul’da yaşıyor.
       İlk şiiri Öğretmen Dünyası dergisinde yayımlandı. İlk şiirleri Yazarlar Kooperatifinin çıkardığı Yazko Edebiyat ve Attila İlhan’ın çıkardığı Sanat Olayı dergisinde yayınlandı. Şiirleri, yazıları ve söyleşileri Atika Şiir, Budala, Cumhuriyet Kitap, Dünya Kitap, E, Edebiyat Eleştiri, Esmer, Eşik, Hürriyet Gösteri, Islık, İle, Kitap-lık, Mor Taka, Öğretmen Dünyası, Öteki-siz, Patika, Sanat Olayı, Sonra Edebiyat, Sonsuzluk ve Bir Gün, Şiir-lik, Şiirden, Şiir Oku, Şiir Ülkesi, Üç Nokta, Varlık, Virgül, Yaratım, Yasakmeyve, Yazko Edebiyat gibi dergilerde yayımlandı. Şiirleri bazı yabancı dillere çevrildi.
       Yavuz Özdem, üzerinde yaşayan insanların çok büyük bir çoğunluğunun ağır sosyal ve ekonomik koşullar altında ezildiği bir coğrafya parçasından, daha iyi koşullara kavuşma umuduyla çıkılan yolculukları, anımsamalarla, geriye dönüşlerle varılan umutlarla, yaşanan düş kırıklıkları arasında gidip gelmeleri temel izlek olarak ele aldı.
Yapıtları:
Şiir Kitapları:
& Göl (1991, Edebiyat Gazetesi Yayınları)
& Bir Yüzle Yürümenin Kitabı (1994, Atika Şiir Yayınları, 48 s.)
& Adınız Kime (1997, Tümzamanlar Yayıncılık)
& İstanbul Yolcusu Kalmasın (1999, Yön Yayınları, İst., 64 s.)
& Yer Gece Dinlenir (2005, Digraf Yayıncılık, Şiirden dizisi, İst., 72 s.)
& Gümüş Ten Fotoğraf (2007, Digraf Yayıncılık, Şiirden dizisi, İst., 72 s.)
& Benim Yapamadığımı Yap – Seçme Şiirler (2009, Digraf Yayıncılık, Şiirden dizisi, İst.,  s.)
& Meydanda Kalalım (2010, Digraf Yayıncılık, Şiirden dizisi, İst., 64 s.)
& Yaşlı Kitap (2014, Şiirden Yayınları, İst., 80 .)
       Deneme, İnceleme, Eleştiri Kitapları:
& Şiir ve Dil (2005, Digraf Yayıncılık, Şiirden dizisi, İst.,  s.)
& Şiirin Sözü (20, Digraf Yayıncılık, Şiirden dizisi, İst.,  96 s.)

Hiç yorum yok: