10 Şubat 2017 Cuma

ÜMİT ÖĞMEL


(1946, Ankara - )


       İlk çizgileri 60’lı yıllarda “Doğan Kardeş”  çocuk dergisinde yayımlandı. 1962 yılında, Ankara Halkevleri Tiyatro kurslarına katıldı ve 1964 yılında da sınavlarını vererek mezun oldu. Ankara Meydan Sahnesi’nin Çocuk Tiyatrosu’nda profesyonel olarak çalışan Öğmel daha sonra, Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nden Can Okan’ın özel atölyesinde dışarıdan, dört yıl süreyle desen, kompozisyon, renk ve resim teknikleriyle ilgili dersler aldı; temel sanat eğitimini oluşturdu. Türkiye Radyo Televizyon Kurumu’nun “Çocuk Yayınları Bölümü” için iki yıl süreyle, çok sayıda masal ve öykü resimlemeleri yaptı. Bu çalışmalarının yanısıra kitap kapağı, afiş, karikatür, logo, katalog gibi grafik ağırlıklı çalışmalarını da sürdüren Öğmel, “Bando”, “Uçan Balon”, “Vakıf Çocuk”, “Emlak Çocuk”, “Bisiklet”, “Kırmızıfare”, “Çoluk Çocuk”, “Atlas Mobidik” gibi birçok çocuk dergisi için kapaklar, resimlemeler, çizgi masallar ve çeşitli vinyetler çizdi. Kültür Bakanlığı “Elma Şekeri Çocuk Dergisi”nde iki çizgi öyküsü yayımlandı.
        Özel kurum, kişi ve kuruluşlara amblem, broşür, kart, kaset kapakları yapıyor 1993 yılında Ankara’da “Çizginin Altını Çiziyorum” başlıklı bir sunum yaptı. Bu sunumda, akademik resimden modern resime geçiş, karikatür ve çocuk kitaplarında çizgi, renk ve çizgide yalınlık üzerine görüşlerini örneklerle açıkladı. Kimi karikatür yarışmalarında da jüri üyesi olarak görev aldı; birçok ulusal ve uluslararası karikatür sergisine ve yarışmalara katıldı; çeşitli ödüller aldı. Kişisel sergilerinin yanısıra, çocuklarla açtığı karikatür – resim sergilerinden dördü (çocuk resimlerinden) Chicago (A.B.D.) Çocuk Sanatları Müze Yöneticisi Mrs. Karen Parsian tarafından müze arşivine alındı.
       Devlet Tiyatroları Opera ve Balesi Çalışanları Vakfı TOBAV’ın organizasyonu ile gerçekleştirilen “Ankara ’95 Projesi afiş dizilerini de yaptı. 1994 – 97 yılları arasında Amsterdam’da (Hollanda) özellikle çocuklara yönelik etkinlik ve araştırmalarını sürdürdü. Çeşitli çocuk vakıfları ile çocuklara yönelik yapılan atölye çalışmalarının yanısıra, Öğmel’in Hollanda Televizyonu “Susam Sokağı” programı için gerçekleştirdiği “Mavi ve Kırmızı Adamcıklar Tateravallide” isimli çizgi film de etkinlikleri arasında yer aldı.
       Amsterdam, Rotterdam ve Axel’da çocuklara yönelik birçok atölye çalışması gerçekleştirdi. Utrecht(Hollanda) kentinde RASA Uluslararası Kültür Merkezi’nde açtığı “Anadolu Uygarlıkları Grafik Mizah Sergisi” ilgiyle karşılandı ve çalışmalarından biri Utrecht Belediye Meclis kolleksiyonuna alındı.
       Hollanda Kütüphaneler Birliği Merkez yayın organlarından biri olan (NBLC) Leesgoed dergisinde, Stichting Kijken Çocuk Vakfı Yöneticisi ve araştırmacı – yazar Roby Bellamans’ın bir tanıtım yazısıyla yer alan Öğmel ayrıca yerel basında da dikkat çekti.
       Kısa bir dönem Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Müdürlüğü Dünya Karikatür Galerisi’nde seçici Kurul Üyeliği ve TOBAV Sanat Galerisi’nde sanat danışmanlığı yaptı.
       2002 yılında International Board On Books For Young People –IBBY Uluslararası Gençlik Kitapları Hans Christian ANDERSEN ödülleri için Türkiye’den aday gösterildi. Andersen Ödülleri Seçici Kurulu’nca övgüye değer bulunan ve Türkiye adına “Onur Diploması” alan Öğmel’in çalışmaları, kuruluşun(IBBY) sergi salonunda da sergilendi ve bir tanıtım yazısıyla birlikte yarışma kataloğuna girdi.
       Türkiye Radyo Televizyon Kurumu Çocuk Yayınları Bölümü “Masal Bahçesi” ve “Kahraman Minikler Yarışıyor Yarışma Programı” na (2005) danışmanlık hizmeti verdi. Okul Öncesi çocuklarına yönelik çok sayıdaki öykü ve eğitim içerikli kitap ve atölye çalışmalarının yanısıra, yine çocuklara ve çocuk etkinliklerine yönelik afiş, kitap kapağı, dergi kapağı, broşür, katalog, kart, logo, animasyon (canlandırma) gibi çalışmalara imza atmaya devam ediyor.
       Şimdilerde yine çocuklara yönelik öykü kitapları, web içeriği ve animasyon çalışmalarını genç çizerlerden moda tasarımcısı, kısa öykü yazarı ve stilist Ekin Yücel’le birlikte sürdürüyor.
Kaynaklar:

Hiç yorum yok: