2 Şubat 2017 Perşembe

LESKOFÇALI GALİP


(1828, Leskofça (Bugünkü Sırbistan’ın Leskovac şehri)  - 12 Aralık 1867, İstanbul)


       19. yüzyıl divan şairi. Divan şiirinin son temsilcilerinden olan şair, Namık Kemal'in hayranlığını kazanan şiirleri ile tanınır.
       Asıl adı Mustafa Galip'tir. Babası, Üsküp valisi İsmail Paşa, annesi Nişli Hafız Paşazade Mahmud Paşa'nın kızı Tulî Hanım'dır. Çocukluğu babasının görev yaptığı Afyon ve İstanbul'da geçti. 1850-1852 yılları arasında Bosna Valisi Veliyyüddin Paşanın divan katipliğine atandı. Bir sene sonra Bosna vilayetine bağlı Penoloka Kaymakamlığına getirildi. 1853 yılında görevinden ayrılarak İstanbul'a geldi.
       Kırım Savaşı’nın başlaması üzerine Ordu-yu Hümayun Bahriyye Kitabetine atanarak Kırım'a gitti. 1856 yılında Van Valisi olan babası İsmail Paşa'nın yanında Divan Katibi olarak görev yaptı. Bu sırada özel öğretmenlerden ders alarak Arapça ve Farsça öğrendi. Bir süre sonra İstanbul'daki eski işine döndü. Namık Kemal ve İbrahim Halet gibi şahsiyetlerle tanıştı. Bundan sonraki görevleri Emtia Gümrüğü Tahrirat Başkatipliği, Gümrük Tahrirat Müdürlüğü, Tuna ve Halep vilayetlerinde başkatiplik ve mektupçuluktur. Tuna vilayetinde Mithat Paşa’nın emrinde görev yaparken Tuna Gazetesi'nde başyazarlık yaptı. Bu gazetede yayımladığı yazılarla tanındı.
       Encümen-i Şuara Topluluğu, Leskofçalı Galip'in sanatı ve kişiliği çevresinde meydana geldi. Sanatçı, Fehim- Kadim ve Naili'inin izinden gitmiştir. 1867 yılında İstanbul'da hayatını kaybetti.
       Şaire ait Divan, İbnülemin Mahmut Kemal İnal tarafından 1917 yılında yayınlandı.
Şiirlerinden Seçmeler:

KİMİNLE SÖYLEŞELİM

Hitâb-ı aşkı kim anlar kiminle söyleşelim
Cevâb-ı aşkı kim anlar kiminle söyleşelim

Meâli hikmet-i sırr-ı Vedûddur yekser
Kitâb-ı aşkı kim anlar kiminle söyleşelim

Hurûf-u dâğ-ı muhabbet dilimde kaldı nihân
Hisâb-ı aşkı kim anlar kiminle söyleşelim

Ne bîm-i dûzaha benzer ne hevl-i câna firâk
Azâb-ı aşkı kim anlar kiminle söyleşelim

Firâk-ı yâr ile Gâlib misâl-i Mecnûnum

Ikâb-ı aşkı kim anlar kiminle söyleşelim

Hiç yorum yok: