6 Kasım 2017 Pazartesi

MEHMET ZEKİ AKDAĞ


(28 Haziran 1929, Göktepe kasabası, Karaman - )

              
       Göktepe İlkokulu’nu (1943), Veteriner Sağlık Teknisyen Okulu’nu (1948) bitirdi. Ayrıca Ordu Yabancı Diller Yüksek Okulu’nda öğrenim gördü. Orduda astsubay olarak görev aldı. Vazifesi gereği yurdun çeşitli yerlerini dolaştı. 1968 yılında mensup olduğu astsubaylıktan emekli olduktan sonra İstanbul'a yerleşti, gazeteciliğe başladı.
       Milliyet, Akşam, Güneş, Yeni İstanbul, Son Posta, Hergün ve Ortadoğu gazetelerinde; muhabir, haber müdürü, yazı işleri müdürü, genel yayın müdürü olarak görevler yaptı.
       Sürekli basın kartı sahibi olan  yazar, Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatkârlar Vakfı kurucu üyeliği, İLESAM İstanbul Şubesi Başkanlığını yaptı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Gazeteciler Sendikası ve Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER) üyesi. Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği'nin İstanbul Şubesi’nin on yıl Yönetim Kurulu Başkanı oldu.
       İlk şiiri 1947 yılında Erciyes dergisinde yayınlandı. Şiirleri ve yazıları Çınaraltı, Dokuz Eylül, Hisar, Kızılelma, Kültür Dünyası, Millî Kültür, Orkun, Petek, Sarmaşık Kültür, Tarla, Türk Dili, Türk Dünyası, Türk Edebiyatı, Türk Sanatı, Türk Yurdu, Yeni Ufuklar,  vb. gibi dergilerde yayımlandı.
       “Mızrap” isimli bir  musiki dergisini bir grupla birlikte altı yıl  yayınladı. Otuzu aşkın şiiri bestelendi ve TRT Repertuvarına girdi. Bestelenen şarkıları Zeki Müren, Ahmet Özhan, Bilge Pakalınlar tarafından okundu.
       Kültür Bakanlığı’na  7 bin 500 kitaplık  bir bağış yaptı ve  doğup ilk öğrenimini gördüğü köyünde adına bir kütüphane açtırdı. Şiirleri birçok sözlük, ansiklopedi ve yıllıkta yer aldı.Hece ile ve halk şiiri tarzında yazdı. Şiirlerinde folklorik unsurlara önem verdi. Diğer Hisar şairleri gibi geleneklerden kopmadan yenilikçiliği arayan bir şair oldu. Şiirlerini milli ve maneviyatçı bir tez ile yazdı. Düşünce olarak, “millî, İslâmî ve Turanî “ bir çizgide oldu. Bir çok şiirinde hicivden örnekler de sundu.    

      Ödülleri: Gazetecilik ve  araştırma dalında 1977 yılında “Yılın Gazetecisi Ödülü’nü aldı.

Hiç yorum yok: