13 Kasım 2017 Pazartesi

TAYYİB ATMACA




(10 Haziran 1962, Topaktaş köyü, Afşin / Kahramanmaraş - )


    
Osman Gazi Turaç mahlasını da kullandı. Osmaniye İmam Hatip Lisesi, Osmaniye Ticaret Lisesi’ni (1980) ve Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi’ni bitirdi. Osmaniye’de askerî bir komutanlıkta sivil memur olarak çalıştı. 40 yaşında memurluktan ayrıldı. Bir süre İstanbul‘da yaşadı. Mücellitlik, dizgicilik, reklamcılık, seyyar satıcılık, inşaat boyacılığı yaptı. 2004 yılında Osmaniye Belediyesine memur olarak geri döndü. Halen Eskişehir Odunpazarı Belediyesi’nde nikâh memurluğu yapmaktadır. Evli ve iki çocuk babasıdır.
       Osmaniye‘de Güneysu Kültür Sanat Edebiyat Dergisi'nin kurucuları arasında yer aldı (1985). Uzun süre Bestami Yazgan ile bu derginin yayın yönetmenliğini yaptı (45 sayı). Osmaniye’de Cengiz Coşkun ve Mehmet Durmaz ile birlikte Kırağı Şiir Dergisini (36 sayı), Eskişehir’de Mustafa Özçelik ile birlikte Ardıç Kültür Sanat Edebiyat dergisi çıkardı. Kırağı Şiir Dizisinde Mustafa Pınarbaşı, Ahmet Yalçınkaya, Yasin Mortaş, Hüseyin Sönmezler, Cengiz Coşkun, Metin Demirci, Erdal Noyan, Hanifi İspirli, Mehmet Aycı, Tayyib Atmaca ve Cevat Akkanat’ın kitaplarını yayınladı. Hece Taşları Şiir Dergisi (e-dergi) çıkarmaya devam ediyor.
       1976 yılında mahalli gazete ve dergilerde yazmaya başladı. 1980 yılında Ticaret Lisesi son sınıfta okurken “Hüzünlerin Düğünü” kitabını yayınladı.
       İlk şiiri “Bir Söyleyebilsem”, 197 yılında Kelebek gazetesinde yer aldı. Şiirleri, denemeleri ve söyleşileri, Akit, Antoloji, Aralık, Ardıç, Bayrak, Bindav, Bir Nokta, Buruciye, Çırağı, Çınar, Dolunay, Eğitim, Erciyes, Genç Adım, Genç Dost, Gündönümü, Güneysu, Harman, Hedef Ankara, Herfene, Hergün, Hikmet, Ihlamur, Kafdağı, Karçiçeği, Kardelen, Kardeş Edebiyat, Kırağı, Kuşluk Vakti, Lika, Millet, Millî Gazete, Milli Kültür, Mina, Ortadoğu, Osmaniye Rehberi, Osmaniye’nin Sesi, Palandöken, Ruzigar, Seyir, Sühan, Tepe Edebiyat, Türk Dili, Türk Edebiyatı, Türkiye, Ülke, Yedi İklim, Yeni Düşünce, Yeni Şafak, Yitik Düşler, Yolcu, Zaman vb. dergi ve gazetelerde yayımlandı. Ayrıca Patlıcan Morcivert Mizah Mermisi, Seviye, Ustura Mizah gibi dergilerde mizahi yazıları yayımlandı. 
      Hakkında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde Saliha Üzümcü “Tayyib Atmaca’nın Hayatı, Edebi Kişiliği ve Eserleri” başlıklı bir tez hazırlandı.
Yapıtları:
Şiir Kitapları:
& Hüzünlerin Düğünü (1980, Kendi Yayını, Osmaniye)
& Külüngün Taşlara Çizdiği Nakış (1993, Güneysu Yayınları, Osmaniye)
& Sarı Kitap (1997, Kırağı Şiir Dizisi Yayınları, Osmaniye)
& Bende Yanan Türkü Sende Sönüyor (2004, Yediharf Yayınları, İst.)
& Susarak Konuşsan Gözüm Dinlese (2004, Yediharf Yayınları, İst.)
& Döş Defteri (2006, Ardıç Yayınları, Eskişehir)
& Uzun İnce Bir Türkü (2010, Yediharf Yayınları, İst.)
& Âşıklar Meclisi (2014, Açı Yayınları, İst.)
& Söz Açarı (Atışma; Mehmet Gözükara ile, 2014, Berikan Yayınları, Ank.)
& Temize Çekilmez Ömür Defteri (2017, Berikan Yayınları, Ank., 128 s.)
      Deneme Kitapları:
& Med Cezir Vakitler (2002, 101 adet basıldı; 2. Baskı: 2004, Yediharf Yayınları, İst.)
& Gece Vardiyası (2006, Ardıç Yayınları, Eskişehir)
& Ebemkuşağının Altında (2007, 2010, Yediharf Yayınları, İst.)
& Eskişehrin Eskimeyen Yüzleri (2014, Nar Yayınları, İst.)
Kaynaklar:

Hiç yorum yok: