18 Haziran 2017 Pazar

CEVAT RIFAT ATİLHAN


(1892, Vefa / İstanbul - 1967)


       Babası Rifat Paşa’nın Şam mutasarrıfı olmasından dolayı çocukluğunun ilk yılları Şam'da geçti. Daha sonra İstanbul'a gelerek Fatih İptidaisine (ilkokul) başladı. İlkokulu bitirdikten sonra baba mesleği olan askerliğe tercih ederek Kuleli Askeri Lisesine başladı. Teğmenliğinin ilk günlerinde Arnavutluk harekâtına katıldı. Edirne Muhasarasında Bulgarlara esir düştü. Esaret iki yıl sürdü.
       Birinci Dünya Savaşı'nın başlaması ile Mersinli Cemal Paşa'nın emrinde, Sina ve Filistin Cephelerinde mücadele etmiştir. Bu cephelerde gösterdiği başarılardan ötürü Dördüncü Ordu Zat İşleri Müdürlüğü vazifesiyle ödüllendirildi.
       Savaş sonrasında Milli Cephe'nin kuruluşunda faaliyet gösterdi. İlk milli temsilci olarak Sultan Vahidüddin'le görüştü, sonrasında Ferit Paşa hükümeti tarafından tevkif edildi. Bekir Ağa Bölüğü'nde hapsedilerek idamla yargılandı. Mersinli Cemal Paşa'nın Harbiye Nazırı olması üzerine idam cezası geri alındı ve Harbiye Nazırının yaveri olarak görevlendirildi. Kurtuluş Savaşı'nda Zonguldak-Bartın ve Havalisi Cepheleri kumandanlığına tayin edildi, Fransız kuvvetlerine karşı savaştı. Kurtuluş Savaşı'nın zaferle neticelenmesi üzerine ordudan ayrılarak yazı hayatına atıldı.
       Tek parti döneminde Türkçülük ideolojisine yakın olan Atilhan 1946 yılından itibaren İslami düşüncenin en önemli iki fikir dergisi olan Sebilürreşad ve Büyük Doğu'da yazılar yazdı. Gerek yazıları gerekse siyasal etkinliğiyle o dönemde güç kazanmakta olan İslami hareketi büyük oranda etkilemiştir. Yazılarında yoğun olarak yer alan anti-semitik unsurlardan dolayı “Ortadoğu'nun Hitler”i olarak adlandırılmıştır. 1945 yılında Milli Kalkınma Partisi, daha sonra 1947 yılında kurulan Türk Muhafazakâr Partisi ve İslam Demokrat Partisi'nin kurucularındandır.
       1942 yılında zamanın hükümeti tarafından hükümet darbesi hazırlanıyor gerekçesiyle tutuklandı. 11 ay hapsedildi, fakat Mareşal Fevzi Çakmak'ın yaptırdığı tahkikatın ardından serbest bırakıldı. 1952 yılında Malatya'da Ahmet Emin Yalman'a yapılan suikastın sorumlusu olarak 11 ay süresince tutuklu kaldı.
       Atilhan’a ait 74 eser ve çok sayıda makale bulunmaktadır. 1964 yılı Ağustos ayında Somali'de toplanan İslam Devletleri Kongresine davet edildi, ardından Kongrenin İcra Komitesi Başkanlığına seçildi. 1967 yılında geçirdiği kalp krizi sonucunda vefat etmiştir.
Kaynaklar:

Hiç yorum yok: