17 Haziran 2017 Cumartesi

ALİ ULVİ KURUCU


(1922, Konya - 3 Şubat 2002)


      İlk ve ortaöğretimini Konya’da tamamlamıştır. Arapça öğrenmiştir ve hafızlık tahsilini babasıyla tamamladıktan sonra 1938 yılından sonra ailesiyle beraber Medine’ye yerleşmiştir. Kurucu yükseköğrenimini Kahire el-Ezher Üniversite’sinde tamamlamıştır. Medine’de uzun süre Evkaf Dairesi İnşaat ve Sicillat Dairesi Emini olarak görev yapan Kurucu, Şeyhülislam Arif Hikmet ve Mahmudiye Kütüphanelerinde çalışmıştır. 1985 yılında emekliye ayrılmıştır.
       Hafızlığı, geniş hadis bilgisine sahip olmasının yanı sıra tarih, musiki ve hat Kurucu’nun özel ilgi gösterdiği sahalar olmuştur. Ekseriyetle aruz ölçüsüyle olmak üzere şiirler kaleme almıştır; nesir ölçüsüyle yazılmış şiirleri de mevcuttur. Kurucu’nun şiirleri Gümüş Tül ve Alevler adıyla kitaplaştırılmıştır. Yazmış olduğu makale ve kendisiyle yapılmış röportajlar, Gecelerin Gündüzü kitabıyla bir araya getirilmiştir. Bu kitaplar dışında Kurucu’nun hatıratı dört cilt olarak yayımlanmıştır.
       Şiirleri ve yazıları Fedai, Hilal, İhlas,  İslam Düşüncesi, İslam Medeniyeti, İslam’ın İlk Emri Oku, Sebil, Seher Vakti, Tohum, Uhuvvet, Zülfikar vb. gibi dergilerde yayımlandı.
       3 Şubat 2002 tarihinde vefat eden Kurucu, Medine Cennetü’l Bakî mezarlığına defnedilmiştir.
Kaynaklar:

Hiç yorum yok: