18 Haziran 2017 Pazar

KEMAL EDİP KÜRKÇÜOĞLU


(1902, Urfa - 1977)


       Kemal Edip Kürkçüoğlu’nun nesebi Abdülkadir Geylani’ye dayanmaktadır. İlköğrenimini İstanbul’da Menbaulirfan Mektebinde tamamlayan Kürkçüoğlu, sonrasında Urfa Rüşdiyesi’nde ve İstanbul'da Vefa Sultânîsi’nde okumuştur. 1924 yılında İstanbul Dârülmuallimîn-i Âliyesinden mezun oldu. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Klasik Şark Dilleri Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı.
       Devlet kurumlarından aldığı eğitimini dışında özel dersler vasıtasıyla Arapça, Farsça, Fransızca ve İngilizce öğrenmiş ve ayrıca dinî ilimler dersleri aldı.
       Maarif Vekaleti’nde öğretmenlik, müfettişlik görevlerinde bulunan Kürkçüoğlu, Dil Tarih Coğrafya Fakültesi’nde öğretim görevlisi olarak paleografi, tasavvuf tarihi ve İslam’ın dinî esaslarına dair dersler verdi. Konya Yüksek İslam Enstitüsü’nde de bir süre görev yaptı. 1965 yılında Amerikan hükümetinin daveti üzerine meslekî incelemeler gerçekleştirmek için Amerika’yı ziyaret etti. 1968 yılında yaş haddinden dolayı Milli Eğitim Bakanlığı müfettişliğinden emekliye ayrıldı. 1966-1972 yılları arasında İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü’nde görev yaptı. Kemal Edip, 1977 yılında vefat etti ve Zincirlikuyu mezarlığına defnedildi.
       Lise yıllarından itibaren şiir yazan Kürkçüoğlu, “Ra’dî” mahlasıyla kaside, gazel, rubâî, kıtalar ve hece vezniyle de şiirler yazdı. Şiirlerinin hepsi yayınlanmamıştır, bir kısmı Kürkçüoğlu’nun yakınlarında mahfuz kalmıştır.
       Konferansçı kimliğiyle ön plana çıkan Kemal Edip Bey'in bazı eserleri konuşmalarının kitap hâline getirilmesinden oluşmuştur. Ankara Radyosu'nda yayımlanan dinî konuşmaları, hem Türk nesrinde hem dinî konuları anlatmada gelenekten faydalanarak yeni bir din dili tesis etme gayesinde olmuştur.
       Yazıları Amaç, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, Diyanet İşleri Başkanlığı Dergisi, İslâm'ın Nuru, İslâm Mecmuası, İslâm Medeniyeti, Özleyiş, Selâmet, Tasvir, Tohum, Türk Dili Belleten Tarih Vesikaları, Ülkü gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı.
Kaynaklar:

Hiç yorum yok: