17 Haziran 2017 Cumartesi

AYKUT EDİBALİ


(13 Nisan 1942, Sandıklı / Afyon - )


       İlkokul, ortaokul ve lise eğitimini Afyon’da tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde yükseköğretimini tamamlamıştır (1963).
       Mezuniyetinin ardından “Yeniden Milli Mücadele” adını alacak siyasî hareketi başlatmıştır. 1964 yılında Konya’da, İslami hassasiyetlere sahip Hukuk Fakültesi öğrencisi birkaç gencin bir araya gelmeleriyle başlayan hareket, 1967 yılında Yeniden Milli Mücadele Hareketi adını almıştır ve 3 Şubat 1970 tarihinde derginin ilk sayısı yayımlanmıştır. Hareket kısaca “Mücadele Birliği” olarak bilinmekte ve mensupları “Mücadeleciler” olarak tanınmaktadır. Yeniden Millî Mücadele dergisi, haftalık siyasi dergi olarak 18 Mart 1980’e kadar yayımlanmış ve 528 sayı basılmıştır. Dergi, hareketin doktrinini dile getiren "İlmi Sağ", hareketin fikrî ve siyasi kimliğini vurgulayan "İnkılap İlmi" ve hareketin metot ve stratejisine açıklık getiren "Yeniden Millî Mücadele'nin Stratejisi" başlıklı yazılarla gayelerini deklare etmiştir. Bu yazıların çoğu Aykut Edibali tarafından kaleme alınmıştır.
       Yazıları Bayrak, Çağrı, Çınar, Gerçek, Pınar, Yeniden Milli Mücadele dergilerinde yayımlanmıştır.
       Türkiye’nin iç ve dış politika gündemi üzerine fazlaca yazı kaleme almış olan Edibali, bilhassa Kıbrıs politikası ve Avrupa Ekonomik Topluluğuna Türkiye’nin katılımı üzerine kendi çözüm önerilerini dile getirmiştir.
       1984 yılında “Yeniden Milli Mücadele” hareketi olarak Islahatçı Demokrasi’yi kurmuşlardır. Bu parti 1991 yılında Refah Partisi, Milliyetçi Çalışma Partisi ile birlikte üçlü ittifak olarak anılan birlikte yer almıştır. Edibali, TBMM’nin 19. Döneminde Kayseri mebusu olarak yer almıştır. 23 Kasım 1992 tarihinde gerçekleşen IDP ikinci olağan kongresinde Birlik Barış Partisi, Bayrak Partisi ve Millet Partisi’nin IDP’ye katılmasının ardından parti Millet Partisi adını almıştır; Aykut Edibali genel başkan olarak seçilmiştir. Partinin siyasi programı “Muhteşem Türkiye” adıyla projelendirilmiştir.
       Evli ve altı çocuk babasıdır.
Kaynaklar:

Hiç yorum yok: