20 Haziran 2017 Salı

ALINACAK VE OKUNACAK KİTAPLAR


Ali Özgür Özkarcı, Bitik Ülke Son Atı

Aynı kederin ibrası duran.
Sana dolan benden dökülen halkta suların kesikliği
“Ne yapmalı”ydı, sonra “Nasıl yapmalı”,
şimdi “Neden yapmalı” bir yüzyıl özeti
Tekkemiz, zaviyelerimiz vatana armağan olsun yurttaşlık bilgili.
Vatan’ın bulunuşu: 1870 küsur Namık Kemal modeli. 
Hepimiz Namık Kemal yüzünden hainiz Türkiye!
Vurulduğumuz yerde yurttaşlık bilgisi son tık nefes
21. Yüzyıl gevezelik çağı devren kiralık çeneleşme  
“Yarab! Bize şöyle uygun bir Silistre!”


(Tanıtım Bülteninden)

Yayınevi: Edebi Şeyler Yayınları
1. Baskı: 2017

Sayfa Sayısı: 45


Ali Özgür Özkarcı, Ergin Günçe-Bir Kalkışma Yüreğinde Çiçek (2017, Edebi Şeyler Yayınları, İst., 192 s.)

Ergin Günçe, uzun bir “unutuluş”un ardından son yıllarda adından çokça söz edilmiş bir şair. Özellikle Gezi’nin ardından etkisini perçinledi. Elinizdeki kitap, şiirin uyumsuz geometri hocası üzerine hazırlandı. Necmiye Alpay’dan Murat Belge’ye, Ertuğrul Kürkçü’den Akif Kurtuluş’a, Yalçın Küçük’ten Mahmut Temizyürek’e birçok isim Ergin Günçe üzerine konuştu ve düşündü. Bir Kalkışma Yüreğindeki Çiçek, Ergin Günçe şiirinin meraklılarına ithaf edilmiştir. Kitaba katkı verenler: Necmiye Alpay Ertuğrul Kürkçü Özdemir İnce Murat Belge Salih Yurttaş Mahmut Temizyürek Akif Kurtuluş Haydar Ergülen Ali Çakmak Gonca Özmen Utku Özmakas Barış Özgür Murat Alat Yalçın Küçük Dadal Günçe Ali Özgür Özkarcı
(Tanıtım Bülteninden)


Ali Özgür Özkarcı, Asla Konuşmayacaksın - Behçet Necatigil Üzerine Yazılar (2016, Edebi Şeyler Yayınları, İst., 104 s.)

Ali Özgür Özkarcı'nın ikinci eleştiri kitabı Asla Konuşmayacaksın, Behçet Necatigil şiirinin derin çözümlemesi. Özkarcı, Necatigil üzerine yapılan bildik yorumların dışına çıkmayı amaçlıyor. Bir yandan şairin zaafı ile şiir tekniği arasındaki bağı irdelerken, diğer yandan Necatigil'i yorumlayanlarla diyalog kuruyor. Necatigil şiirini bütünüyle ele alma çabası da diyebiliriz Asla Konuşmayacaksın için.

Bu kitabın meramını ve zamana yayılan enerjisini anlatacak en kısa cümle şu olsa gerek: "Behçet Necatigil şiirine karşı merakını asla kaybetmemek".
-Ali Özgür Özkarcı-
(Tanıtım Bülteninden)


Ali Özgür Özkarcı, Yetmez Ama Hayır (2008, 160. Kilometre, Yayınları, İst., 64 s.)

Yetmez Ama Hayır, ikinci baskısıyla yeniden okur karşısında. Hayır'ın, neden Evet'ten önce geldiğini savunmaya devam ediyor.

"Biraz ısınma hareketlerine geçelim.
Aşk olsun aramızda aerobikin lafı mı olur.
Şimdi ben toz kaldırmazsam, çekildim sanmayın!"
(Tanıtım Bülteninden)


Ali Özgür Özkarcı, Bi Müddet Aranızda Olmayacağım (2015, 160. Kilometre, Yayınları, İst., 128 s.)

heves, Duvar dergileri… 160. Kilometre şiir yayınları… Dört şiir, bir şiir eleştirisi kitabı… Ali Özgür Özkarcı 2000 kuşağının hız yapmaktan, yol almaktan hiç korkmayan şairi… Çatışmadan, saldırıdan, savaşmaktan çekinmeyen cesur bir şair. Şiirini yazıp uzaklara çekilmiyor, onu savunuyor da. Yeni kitabı Bi Müddet Aranızda Olamayacağım, Pasolini’nin Devrimde bir tek savaşa yer var. O da dünyanın o eski kanlı yollarını tarihe gömmek için ruhumuzda vereceğimiz savaş alıntısıyla başlıyor. Bir şaire en çok yakışan savaş: ruhta başlayan savaş. Zalim bir dış dünya ile zengin bir iç dünyanın arasında verilen o en zor savaş. Özkarcı’nın beşinci şiir kitabı Bi Müddet Aranızda Olamayacağım, yüksek gerilimli şiirlerle dolu bir kitap.


Ali Özgür Özkarcı, Cetvelle Çizilmiş Dağınıklık (80'lerden 2000'lere Şiir ve Siyaset) (2014, 160. Kilometre, Yayınları, İst., 272 s.)

80’li yıllardan sonra siyasetten kopan şiir, aynı zamanda bugüne dek, şiirle siyasetin tekrar buluşması için ilginç ve önemli çıkışlara da şahit oldu. Ali Özgür Özkarcı, kendi şiirini temellendirirken, “kendisi açısından meselesini anlatırken”, son 30 yılın şiirinin siyasetle ilişkisini değerlendiren yazılar da yazdı. Şiirin özgüllüğünü unutmadan Ahmet Erhan, Akif Kurtuluş, Ahmet Güntan, İzzet Yasar, küçük İskender, Haydar Ergülen, Osman Konuk, Enis Akın, Hakan Arslanbenzer ve daha birçok şairi inceledi. Dönem değerlendirmelerinin iyice azaldığı günümüzde Özkarcı’nın kitabı sıkı bir dönem kitabı.

Hiç yorum yok: