17 Mart 2020 Salı

AYŞE ERBULAK



(6 Ocak 1957, İstanbul - )

Yazar, tiyatro oyuncusu, gazeteci, çevirmen.  Altan Erbulak ve Altan (Aşkın) Erbulak'ın aynı isimli kızıdır. 16 yaşında Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarını kazandığında Cüneyt Gökçer'in önerisi ile mahkemeye başvurup adını Ayşe olarak değiştirdi.
Ayşe Erbulak bir süre sonra Ankara Üniversitesi'ni bırakıp İstanbul Belediye Konservatuvarı'na girdi. Fakat babası Altan Erbulak'ın diğer mesleği olan gazeteciliğe merak sarınca mezun olmadan konservatuvardan ayrıldı. Güneş, Günaydın ve Sabah gazetelerinde çalıştı.
İlk profesyonel sahne deneyimini 1987 yılında Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu'nda Seçimler oyununda babası Altan Erbulak ile yaşadı. 
Ayşe Erbulak hayatının 12 yıllık bir dönemini Norveç'te geçirdi. İş vesilesiyle tanıştığı Willy Bang ile evlenip Norveç'e yerleşti. Trondheim'da 12 yıl boyunca bir yandan çalışıp bir yandan da gıda üzerine eğitim aldı. Norveç'te Gül (Smile) adını verdiği kahveyi açtı. Skatval ve Stjördal tiyatrolarında çalıştı. Stjördal tiyatrosu ile birlikte 2010 yılında Türkiye’ye gelerek Tiyatro Festivali’nde Norveçce bir oyunda oynadı. Bir dönem Norveç’te stand up gösterisi yaptı.
Eşi Willy Bang'i kaybettikten 1 yıl sonra Türkiye'ye geri döndü ve Türkiye'ye döndükten sonra stand up gösterilerine ağırlık veren Ayşe Erbulak; Metin Zakoğlu Cafe Theatre, Lush Kabare, BKM Mutfak Sahne, Hayal Kahvesi gibi birçok yerde stand up gösterisi ile sahneye çıktı.
Ayşe Erbulak, Türkiye'ye dönünce TRT'de 200 bölüm canlı yayında Anne-Çocuk programını sundu. 2011 yılında Pis Yedili dizisi ile ekranlara geri döndü. Tiyatro'ya geri dönüşü ise Emre Kınay'ın tiyatrosu olan Duru Tiyatro'nun Nafile Dünya oyunu ile oldu.
Polisiye romanlara her zaman merakı olan Ayşe Erbulak, eşi Willy Bang'in yönlendirmesi ve oğlu Dağhan Külegeç'in büyük desteği ile ilk kitabı Çok Şekerli Ölüm'ü yazdı. Bu kitap Hafiye Karılar adını verdiği üçlemenin ilk kitabıdır. Norveççe'den Türkçeye çeviriler yaptı.
Ayşe Erbulak babası Altan Erbulak'ın izinden giderek 2014 yılının Ekim ayında eğitim vermeye başlamak üzere oğlu Dağhan Külegeç ve eşi Özden Özgürdal ile birlikte Erbulak evi'ni açtı. Erbulak Evi oyunculuk ve yazarlık alanlarında eğitim vermektedir. Eğitmenler arasında Ayşe Erbulak, Dağhan Külegeç ve Özden Özgürdal'ın yanı sıra Özen Yula gibi sanatçılar bulunmaktadır.
İlk evliliğini 19 yaşındayken Rıza Külegeç’le yapan Ayşe Erbulak, daha sonra Norveç’e yerleşmesine vesile olan Wily Bang’le evlendi. Üçüncü evliliğini ise 2015’te Özden Özgürdal ile yaptı. İlk evliliğinden oğlu Dağhan Külegeç dünyaya geldi.
Oynadığı oyunlardan bazıları şunlardır; Seçimler (Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu), Fermanlı Deli Hazretleri (İstanbul Şehir Tiyatrosu), Palyaço Prens (Çocuk oyunu), Nafile Dünya (Duru Tiyatro) ve Sersem Kocanın Kurnaz Karısı (Tiyatro Kedi).
Rol aldığı diziler; Aşkın Halleri, Baba Bana Reyting Al, Pis Yedili (2011), Hoştanlı Kalaylı Saray
Yapıtları: Roman: Çok Şekerli Ölüm, Lâl Kitap, İst.: 2012; Limonî Ölüm, Destek, İst.: 2012; Ödüllü Ölüm, Destek, İst.: 2013; Dokuz Oda Cinayetleri, Destek, İst.: 2014; Anne Bak Kim Geldi?, Labirent, İst.: 2015; Cinayet Sınıfı Başkanı, Mona, İst.: 2017
Çeviri: Selma Lonning Aaro, Geliyorum!, Dante Kitap, İst.: 2016; Heine T. Bakkeid, Seni Yarın Özleyeceğim, Beyaz Baykuş, İst.: 2018.
Kaynaklar: Gamze Akdemir, "Gerçeğe dayalı olmayanı yazmayı sevmiyorum", söyleşi, Cumhuriyet Kitap, S. 1280, 28 Ağustos 2014, 4.

Hiç yorum yok: