7 Temmuz 2015 Salı

AHMET MURAT

(1971 - )


       Tam ismi Ahmet Murat Özel’dir. Şair Enes Özel’in ağabeyi. Karaman Lisesi'ni ve Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. Konya'da beş yıl kadar öğretmenlik yaptı; bir yandan da yüksek lisans yapmaya başladı. İnsan Yayınları'nda editörlük yaptı. TRT'de 110 bölüm devam eden bir kültür ve sanat programını sundu. Ülke TV için “”Vatan Millet Sakarya” adlı bir program hazırladı. Yalova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak çalışıyor. İstanbul’da yaşıyor; evli ve iki kız babası.
       İlk şiirlerini lise yıllarında yazdı. İlk şiirini lisedeyken Konya'da yayınlanan Varide Dergisi'nde çıktı. Şiirleri, yazıları ve söyleşileri Dergâh, İtibar, Kırklar, Merdiven Şiir, Yedi İklim, Yeni Şafak vb. gibi dergi, fanzin, gazete ve eklerinde yayımlandı.
Ödülleri: "Kalbin Kararı" adlı kitabıyla Türkiye Yazarlar Birliği 2014 Şiir Ödülü’nü aldı.
Yapıtları:
Şiir Kitapları:
& Kaf ve Rengi (1999, Yedi İklim Yayınları, İst.)
& Kış Bilgisi (2004, Birun Yayıncılık, İst., 40 s.)
& Bir Şair Bisikletle (2010, Profil Yayınları, İst.)
& Kalbin Kararı (İlahiler ve Neşideler) (2014, Profil Yayınları, İst., 48 )
       İnceleme Kitapları:
& İbn Ataullah el-İskenderi-Hayatı, Eserleri, Görüşleri
       Çocuk Kitabı:
& Masal Yorganı (2007, Mavi Uçurtma Yayınları, İst., 32 s.)
Hakkında Yazılan Yazılardan Alıntılar:
/  “Ahmet Murat, 1990 sonrasının en parlak şairlerinden biridir. Şiir yazmak, aynı zamanda ortaya bir şahsiyet koymak demektir. Ahmet Murat, bunu başaran ender şairlerden biridir. Onun yanındayken size zarar gelmez. Güven verir, sır kâtibidir, kalem efendisidir, alnı açık bir bahardır, tatlı su kaynağıdır ve bunun gibi bir sürü güzel şeydir…”
       “…Şiirlerine baktığımız zaman, bir şaşkınlığa çırak durduğunu görürüz. Her şiirinde, görülmemiş bir hayvandan yepyeni bir süt getirir. Şiiri, iyilik ve güzellik üzerine kuruludur…”
İbrahim Tenekeci
/  “Sakin ölçülü, sesdâr bir şiir. Yüksek sesli, geniş ufuklu, tahayyülü kuvvetli bir şair Ahmet Murat…”
Murat Güzel
/  “Zamana dayanabilecek saf şiirler bırakmak arzusunda Ahmet Murat. Az üretmesinin altında sanki bu neden yatıyor.
       Son yazdıklarında, onun kendine has şiir sentaksı oluşturmak isteği görülmekte. Şairliğin belki de ilk şartı, şairin ne anlattığından çok neyi nasıl anlattığıdır. Ahmet Murat bunun fazlasıyla farkında…”

Zafer Acar

Hiç yorum yok: