9 Temmuz 2015 Perşembe

EMEL KAYIN

(19 Aralık, Gaziantep  - )


       Mimarlık ve restorasyon eğitimi aldı. 1981 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde öğrenim görmeye başladıktan sonra İzmir’e taşındı. Mimarlık ve restorasyon eğitimi alan Kayın, halen Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde ders vermektedir.
       Kayın otuz yazar ve şairin öykü ve şiirlerinden oluşan Kentinsan adlı kitabın proje tarasımcısıdır. Egeli Kadın Yazarlar grubu tarafından 2010 yılında hazırlanan kitap, kent ve insan ilişkisini ortaya koyan metinlerden oluşur. 2009 yılında basılan İzmir’in Artalanındaki Kentlerde Mimarlık adlı kitabın da proje tasarımclığı ve editörlüğünü üstlenmiş, esere yazılarıyla da katkıda bulunmuştur. Eser, sekiz araştırmacının Aydın, Manisa, Muğla, Denizli, Balıkesir, Afyon, Uşak gibi kentlerde ihmal edilmiş mimarlığa ilişkin makalelerinden oluşur. Kayın bu eserde Aydın’ı ele alır.
       Kayın’ın proje tasarımclığını üstlendiği kitaplar dışında eserlerinin yer aldığı pek çok kitap da bulunmaktadır. Kadın Öykülerinde İzmir ve Savur Saçlarını Ege gibi öykü kitaplarının yanı sıra, Calvino’yu Niçin Okumalı, Hızın ve Devrimin Sanatı Fütürizm, Tanıklıklarla 12 Eylül, 12 Eylül Sabahı gibi deneme-anı kitapları ve Değişen İzmir’i Anlamak, Türkiye’de Mimarlık 2009 ve İzmir Mimarlık Rehberi gibi araştırma kitaplarının yazarlarındandır.
       Kayın on yıl süreyle TRT için belgesel metinleri hazırlamanın yanı sıra tarihsel ve çağdaş mimarlığın döngüsel serüvenini konu edinen altı serginin kuratör ve metin yazarlığını da yaptı, çeşitli fotoğraf projesi sergilerinde eserleri sergilendi.
       Şiirleri, öyküleri ve yazıları ve söyleşileri Evrensel Kültür, vb. gibi dergi, fanzin, gazete ve eklerinde yayımlandı.
Ödülleri:
Yapıtları:
Öykü Kitapları:
& Mekan Hikayeleri (2008, 2015, Kanguru Yayınları, Ank., 96 s.)
      Araştırma Kitapları:
& İzmir Oteller Tarihi (2000, İzmir Kent Kitaplığı, İzmir)
       Monografi Kitapları:

& İnciraltı - Kentin Kıyısında ve İçinde Olmak (2011, Heyamola Yayınları, İzmirim Dizisi: 11, İst., 120 s.)  

Hiç yorum yok: