31 Ekim 2016 Pazartesi

2016 YILI “BURSA’DAN EDEBİYATA KATKI ÖDÜLÜ”


       2016 Yılı “Bursa’dan Edebiyata Katkı Ödülü” altı dalda, altı kişiye verilmesi, yaratıcılığın ve emeğin manevi onurunu sembolize eden ödül plaketinin kendilerine sunulması karara bağlanmıştır.
       Ödüle değer görülenler ve gerekçe notları aşağıda açıklanmıştır:
       1. “Bursa’dan Şiire Katkı Ödülü” Sayın Gülsüm Işıldar’a verilmiştir.
       Bireyin şiir ile buluşmasında ve hayatına renk ve direnç katmasına örnek sayılacak çaba ve sorumluluk sergilemesi; insan ömrüne anlam katan yaratma/ üretme eyleminin, pek çok yönden zamana, zemine, konuma ve çevresel-toplumsal etkene rağmen gerçekleştirilebileceğine dikkat çekmesi ve söylemindeki, insanın içsel sorunlarıyla barışarak karamsarlığı umuda dönüştürme yolundaki ısrar ve çabasını şiire dahil ettiği için, Sayın Gülsüm Işıldar, “Bursa’dan Şiire Katkı Ödülü”ne değer görülmüştür.
       2. “Bursa’dan Öyküye Katkı Ödülü” Sayın Pelin Yılmaz’a verilmiştir.
       Edebiyatımızın, öykücülüğümüzün varsıllaşması için ortaya koyduğu çabalar nedeniyle; kendine özgü bir dille kişiyi, durumu, olayı ele alarak anlattığı; yaşadığı zamanın gerilimini ve ruhsal boğuntu hallerini iç konuşmaya indirgediği; Türkçenin pürüzsüz anlatımını, naif ve süzme sözcüklerini kısa tümcelerle sezdirdiği göz önüne alınarak, Sayın Pelin Yılmaz “Bursa’dan Öyküye Katkı Ödülü”ne değer görülmüştür.
       3. “Bursa’dan Denemeye Katkı Ödülü” Sayın Ezgi Fatma Açıkgöz’e…
       Başta Bursa’da çıkmakta olan Çinikitap Dergisi ve Eliz Edebiyat dergileri olmak üzere, birçok süreli yayında dikkat çekici metinler yayımlaması; deneme türünün öne çıkması ve düşünsel birikimine katkı sağlaması ve de düzenli, disiplinli, hatta tutkulu yazma sürekliliği dikkate alınarak, Sayın Ezgi Fatma Açıkgöz, “Bursa’dan Denemeye Katkı Ödülü”ne değer görülmüştür.
       4. “Bursa’dan Eleştiriye Katkı Ödülü” Sayın Hülya Soyşekerci’ye verilmiştir.
       Ülkemizde yayımlanmakta olan birçok dergide çıkan eleştiri, inceleme yazılarıyla dikkat çektiği; aynı alanda yayımlanmış seçkilere paha biçilmez katkı sunduğu; eleştirinin özveri dozu yüksek bir sanat türü sayılması gerektiğine inancı pekiştiren sabırlı verimliliği dikkate alınarak, Sayın Hülya Soyşekerci “Bursa’dan Eleştiriye Katkı Ödülü”ne değer görülmüştür.
       5. “Bursa’dan Çocuk Edebiyatına Katkı Ödülü” Sayın Şaban Akbaba’ya verilmiştir.
       Çocuk edebiyatının son yıllarda kazandığı yaygınlık ve ilgi sevindiricidir. Çocuk edebiyatı üretimine/ yayımına Bursa’dan sunduğu katkı, kişisel yazı serüveninde gözlenen verimlilik, yeni kitaplarını artarda yayımlamasının çocuk edebiyatına kazandırdığı ivme dolayısıyla Sayın Şaban Akbaba, “Bursa’dan Çocuk Edebiyatına Katkı Ödülü”ne değer görülmüştür.
       6. “Bursa’dan Çeviriye Katkı Ödülü” Sayın Ergin Altay’a verilmiştir.
       Rusça aslından yapığı çevirilerle, klasik yazarların tanıtılmasını sağladığı; alçakgönüllü ama ısrarlı çalışmasını yıllarca, sessiz sedasız sürdürdüğü ve halen çalışmakta olduğu için… Onlarca çeviri romanı ve öyküyü, kaynak dilden Türkçeye aktardığı; öylelikle çevirinin duayen ustalarından sayılmayı hak ettiği, akıcı ve duru üslubu/ biçemi ile edebiyat çevirimize zenginlik kattığı için ve yaşamaya emsalsiz değer ekleyen örnek kişiliği dikkate alınarak, Sayın Ergin Altay “Bursa’dan Çeviriye Katkı Ödülü” ile onurlandırılmıştır.

Çinikitap Dergisi ve Eliz Edebiyat Dergileri Adına

Fehmi Erginalp, Nuri Demirci, Hilmi Haşal, Ceyhun Erim

Hiç yorum yok: