23 Ekim 2016 Pazar

TUĞRUL EDİZ



       “1964 yılında Edirne’de doğdum. İzmir Atatürk Lisesi’nden sonra E.Ü.’den Tekstil Yüksek Mühendisi olarak mezun oldum. Anadolu Ekini dergisiyle başlayan ve Dize ile süregiden şiir serüvenimde, yıllar boyunca şiir, deneme, paradoks yazdım. Şiirle bir hayat anlayışıyla yolculuklar yaptım. Unutmamak için notlar aldım. Şiir bizden uzakta bir yerlerdeydi ve biz ona ulaşma çabasındaydık. Anakaralar ve okyanuslarda, adalar ve denizlerde yeni şiir düşüncelerine atıldım.
       Fırtınalardan, çöllerden, eski zamanlardan, dağ adlarından, eşsiz enlemlerden, unutulmuş yolculuklardan, görünen meridyenlerden ve kuşların bakışından geçtim. Şehirlerde, denize karşı sokaklarda, kıyı kahvelerinde, insan diyaloglarında, balkon yüzlerinde, yürüyüş rahatlığında, anı fotoğraflarında, hayatın aktığı saatlerde, Sencer ile İpek’in oyunlarında, kitap uçuşmalarında ve resimdeki renklerin insanın çizgisine karıştığı bakış aralıklarında şiire izler buldum.
       Düşüncenin gerçekliğe, sözün yazıya yolculuğuna tanıklık ettim. Kendinizi söze verdiğinizde ve sözcüklere karşı çıkmayı başardığınızda şiirin yeşerdiğini gördüm. Zaman kavramını ‘yetmeyen zaman’dan ‘açık zaman’ kavramına taşıdım. Yalnızlık haritaları, aşk için renk ormanları, düşünce defterleri, yazmak için boş zamanlar çıkardım. Yazının akışını kimi durgun kimi yoğun akıntıda duydum. Hayatı yaşamak anlamındaydı şiir.
       Uzun yıllardır Türkiye’de faaliyet gösteren yabancı firmalarda kalite ve denetleme uzmanı olarak çalıştım, halen de çalışmaya devam ediyorum. 2006 yılında bir fotoğraf sergisi açtım.
       Bir deniz kentinin değerini bilerek İzmir’de yaşıyorum. İngilizce biliyorum.
Kitaplarım:
Çocuk Rüzgâr, şiir
Okyanusa Bakan Aşk, şiir
Uçtu Ateşten Kuşlar, paradoks
Şehirler Kitabı, şiir
Öyleyse Benimle Gel, paradoks
Antikler Kitabı, şiir
Elin Masalı, şiir
Lirik Merdivenler, şiir
Portakal Kahkahaları, şiir

Lirikler ve Sonrası, şiir”

Hiç yorum yok: