18 Ekim 2016 Salı

MUSTAFA DUMAN


(1946, Çeşmeler köyü, Maçka /  Trabzon - )


       1964 yılında Trabzon Lisesi'ni 1971 yılında İstanbul Tıp Fakültesi'ni bitirdi. Susurluk ilçesi hükümet tabipliği görevinde bulunduktan sonra askerlik hizmetini tamamladı.
       1974-1982 yılları arasında Almanya'da iç hastalıkları ihtisası yaptı. 1983 yılından beri İstanbul'da iç hastalıkları uzmanı olarak serbest çalışmaktadır. İki dönem İstanbul Tabip Odası Onur Kurulu üyeliğinde bulundu. Folklor Araştırmaları Kurumu üyesidir.
       1961 yılından itibaren Trabzon'da Hakimiyet, Sonhaber, Savaş ve Hizmet gazetelerinde Kıyı ve Çakıl dergilerinde yazı ve şiirleri yayımlanmıştır.
       1985 yılından beri halk kültürü konularında derleme ve araştırmalar yapmaktadır. Halk Kültürü yazılarını Türk Folkloru Belleten, Halk Kültürü, Tarih ve Toplum, Kıyı, Müteferrika, Masal Araştırmaları, Cumhuriyet Kitap, Varlık Kitap, Viya, Hamsi Magazin, Nasreddin Hoca, Vakıf-Rize, Köprübaşı, Çoruk, Trabzon (Ankara) gibi dergi ve yıllıklarda yayımlanmıştır. Ayrıca İ. Gündağ Kayaoğlu ve Alaeddin Bahçekapılı ile Trabzon 87 Kültür-Sanat Yıllığı'nı hazırlamıştır.
       Ulusal ve uluslar arası halk kültürü kongrelerine katılmış, bildiriler sunmuştur. Derlemelerinin ve araştırmalarının ağırlık noktası Trabzon yöresi halk kültürü ve Nasreddin Hoca'dır.
       “Trabzon Halk Şairleri”nde, Trabzon yöresinden yetişen 25 halk şairini tanıtıyor, şiirlerinden örnekler veriyor ve Trabzon yöresinde bugün artık yok olan halk şiiri, saz şiiri geleneklerini anlatıyor. Trabzonlu bazı halk şairleri ve şiirleri ilk kez bu kitapta yer alıyor.  Dr.Mustafa Duman'ın Trabzonlu Kemençeciler ve Türküleri ve Maçka Folkloru adlı kitapları da baskıya hazırdır.
Yapıtları:
Şiir Kitapları:
& Gençliğin Sesi ve İnkilap (1960)
      Deneme, İnceleme, Eleştiri Kitapları:
& Trabzon Halk Şairleri
       

Hiç yorum yok: