2 Kasım 2016 Çarşamba

A. DİDEM USLU


(1954, Ankara - )


      Akademisyen ve yazar. İstanbul'un yerlisi bir ailenin kızı. ABD'de San Fransisco'da başladığı ilköğretimin ardından TED Ankara Kolejini bitirdi. Hacettepe Üniversitesi, İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünde yüksek lisans ve bilim uzmanlığı öğrenimini tamamladı. Ankara Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi ve Hollanda'nın Leiden Üniversitesinde başladığı doktora çalışmalarını Dokuz Eylül Üniversitesinde noktaladı. Aynı üniversitenin Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü'nde 1995 yılında doçent, 2001 yılında profesör olduktan sonra Bölüm Başkanı ve Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yaparak 2006 yılında kendi isteğiyle emekli olup İstanbul'a göç etti. Yirmi yedi yıl boyunca Hacettepe ve Dokuz Eylül üniversitelerinde çalıştı. Halen İstanbul Beykent Üniversitesinde İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı olarak görev yapmaktadır. İstanbul’da yaşıyor; evli ve iki çocuk annesi.
       Üniversitelerdeki edebiyat hocalığı sırasında, mitoloji, klasik Batı edebiyatı, kompozisyon yazma, Batı tiyatrosu, Amerikan tarihi ve tiyatrosu, Türk, İngiliz, Amerikan romanı, edebiyat eleştirisi, yaratıcı yazarlık, tez yazma ve çeviri gibi pek çok ders vermiştir. Yurtiçi ve yurtdışındaki çeşitli konferanslarda bildiriler sunmuş, dergilerde öyküleriyle makaleleri basılmıştır.
Ödülleri: “Tutkulu Bir İstanbul Üçlemesi” isimli öykü kitabıyla 1992 Haldun Taner Öykü Ödülü’nü, “Geçip Gitti Göçmen Kuşlar”  isimli öykü kitabıyla 1998 Orhan Kemal Öykü Ödülü’nü, “Zamanın Ötesinde Buluşma” isimli romanıyla 2004 İnkilap Kitabevi Roman Yarışması’nda mansiyon aldı.
Yapıtları:
Öykü Kitapları:
& Tutkulu Bir İstanbul Üçlemesi (1992, Simavi Yayınları, İst.)   
& Geçip Gitti Göçmen Kuşlar (1997, YKY, İst.)   
& Sevgi Tutsağı (2005, Kibele Yayınevi)
       Romanları: 
& Zamanın Ötesinde Buluşma (2005, Kibele Yayınevi)
       Akademik Kitapları:
& Onların Özgür Zencileri Vardır. Morrison'un Romanlarında Afrikalı-Amerikalıların Sorunsalı (1995, Dokuz Eylül Üniversitesi Yayınları, İzmir)
& Amerikan Tiyatrosunda Düşler. Amerikan Tiyatro Oyunları, Yazarları, Evreler ve Akımlar (2001, Dokuz Eylül Üniversitesi Yayınları, İzmir)
& 20. Yüzyıl Amerikan Edebiyatında Kadın (Editör; 1999, Dokuz Eylül Üniversitesi Yayınları, İzmir)  
       Yayına Hazırladığı Kitaplar:
& Amerikan Tiyatrosu (Editör, öğrencileriyle birlikte; 2002, İlya Yayınları, İzmir)
& Kadın Oyun Yazarlarına Eleştirel Bir Yaklaşım ile Amerikan Tiyatrosu (Editör, öğrencileriyle birlikte; 2002, İlya Yayınları, İzmir)

& Kadın Oyun Yazarlarından Çeviriler (Editör, öğrencileriyle birlikte; 2002, İlya Yayınları, İzmir)

Hiç yorum yok: